1 SERBESTLEŞMEDE BEKLEME SALONUNDAYIZ Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
Advertisements

MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
Serbestleşmeye doğru Türkiye’de Telekomünikasyon
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
REKLAMCILIK Hafta 5.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Rekabet Başuzmanı Rekabet Kurumu
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU « Yeni Kamu İhale Prosedürleri ve Araçları” Ankara 5-6 Şubat.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Telekomünikasyon Sektöründe Serbestleşme (Düzenleme ve Yetkilendirmeler) Dr. Tayfun ACARER Kurul Başkanı Telekomünikasyon Kurumu.
YÖN339 Ders - II Taşımacılık Yönetimine Giriş
YASED Yabancı Yatırımcıların Yeni Gözdesi Fırsatlar Ülkesi Türkiye Türkiye’nin Sektörel Değerlendirmeleri: Telekom Nurtaç Ziyal Avea Genel Müdür Danışmanı.
Bulut Depolama.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
ELEKTRONİK TİCARET TÜRLERİ
E D & F MAN Sugar Ltd AB’deki Değişimler ve Türk Şeker Endüstrisine Etkileri.
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İŞLETMELER ARASI ANLAŞMA VE BİRLEŞMELERİN TÜRLERİ
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Modern bir konaklama işletmesinde genel yönetim fonksiyonunun yanı sıra üç temel fonksiyon daha vardır. Bunlar satın alma, mal ve hizmet üretme ve son.
İ şletmelerin Özellikleri ve Amaçları Etik, Sosyal Sorumluluk İ şletmelerin işlevleri Yrd. Doç. Dr. Şule AYDIN TURAN.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Sam Walton tarafından 1962 yılında kurulmuş Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir yılında Walmart büyük kazandıracak olan borsaya.
Projeye ilişkin Regülasyon değerlendirmesi: İlk Bulgular
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
İşletme Yönetimi.
9- Rekabet Koşulları Açısında İşletme Tipleri- Piyasa çeşitleri
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
REKABET KOŞULLARINA GÖRE PİYASALAR VE FİRMA DENGESİ
Bölüm 9. Pazar ve Pazarlama Araştırmaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 6. Pazarlama karması (stratejiler)
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1 SERBESTLEŞMEDE BEKLEME SALONUNDAYIZ Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

2 Telekomünikasyon hizmetlerinin sunumu ve ilgili altyapının kurulması alanında serbestleşme, bu alanda piyasa ekonomisinin çalışır duruma getirilmesidir. Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

3 PİYASA EKONOMİSİNİN ANA TEMELLERİ: - ÖZEL MÜLKİYET - REKABET Kerem Can Sanlı: Rekabet Kurumu Lisans Üstü Tez Serisi No.3, Ankara Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

4 Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (RKHK) 3. maddesinde rekabet şöyle tanımlanmaktadır: “Mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarış” Kerem Can Sanlı: Rekabet Kurumu Lisans Üstü Tez Serisi No.3,Ankara Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

5 REKABETİ BOZUCU UYGULAMALAR 1- Öldürücü düşük fiyat uygulamak 2- Temel kaynak faaliyetten yararlandırmayı ve ürün satmayı reddetmek 3- Rakip teşebbüslerin mallarının satılmasının zorlaştırılması 4- Pazarın ve teknik gelişmenin sınırlandırılması 5- Ek yükümlülük konulması İ brahim Gül: Rekabet Kurumu Lisans Üstü Tez Serisi No.2, Ankara Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

6 Roma Anlaşması’nın pazarda hakim durumun kötüye kullanılmasını yasaklayan 86. Maddesi aşağıdaki hükmü içermektedir: “ Üye devletlerarası ticareti etkileyebilir nitelikte olan ve ortak pazarda veya ortak pazarın önemli bir bölümünde, bir ya da birden fazla işletme tarafından hakim durumun kötüye kullanılması, ortak pazarla bağdaşmayacağından yasaktır. Sözkonusu kötüye kullanma halleri özellikle aşağıdakileri içerir: Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

7 a) doğrudan ya da dolaylı olarak haksız alış veya satış fiyatı ya da diğer ticari koşulların belirlenmesi; b) üretimin, pazarların veya teknik gelişimin, tüketicinin zararına olacak şekilde sınırlandırılması; c) eşdeğer nitelikli sözleşmelerde, tarafları rekabet edebilirlikleri açısından dezavantajlı konuma getirecek şekilde farklı koşullar uygulanması; d) Sözleşmelerin, niteliği veya ticari yaşamın gereği olarak bu tür sözleşmelerin konusu ile ilgisi olmayan ek yükümlülüklerin kabulü şartına bağlanması.” Yard. Doç. Dr. Gamze Aşçıoğlu: Rekabet Kurumu Lisans Üstü Test Serisi No.6, Ankara Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

8 TÜRK TELEKOM İNTERNET ERİŞİM TARİFELERİ KARŞILAŞTIRMASI Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.

9 TÜRK TELEKOM İNTERNET ERİŞİM TARİFELERİ KARŞILAŞTIRMASI *Açıklanan tarifeden karşılaştırma ile elde edilen tahmini değer Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.