TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
MADDE VE ATOM.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ATOMLAR, KİMYASAL BAĞLAR VE FONKSİYONEL GRUPLAR
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
Konu başlıkları Oluşumu
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL  BAĞLAR.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
Sunum transkripti:

TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA

Bu ders bize ne öğretecek? Organik nedir? Organik bileşiklerin adlandırılması Kimyasal bağlar Alifatik bileşikler (alkan, alken, alkin, alkol, aldehit, keton, karboksilik asit) Kovalent bağlar Lewis yapısı Hibritleşme Temel organik kavramlar Aromatik bileşikler (benzen, naftalin) Organik reaksiyonlar sterioizomerizm

Organik kimya nedir? Organik kimya; karbon bileşiklerinin özelliklerini, tepkimelerini ve bu tepkimelerin uyduğu kural, ilke ve yasaları inceleyen ve araştıran bilim dalıdır.

Organik kimyaya giriş Organik kimyanın konusunu oluşturan organik bileşiklerin tümü yapılarında karbon atomu taşırlar. Bu nedenle organik kimya deyince aklımıza karbon kimyası gelir.

Organik kimyaya giriş Şunu unutmamalıyız ki; karbon atomu taşıyan her bileşik organik bileşik değildir. Örneğin CO2, CO, HCN ve metal karbürleri karbon taşıdıkları halde organik bileşik sınıfına girmezler.

Organik kimyaya giriş Organik bileşikler, C, H, O, N, halojenler, S ve P gibi ametallerden oluşmuşlardır. Bunlardan ilk 4’ü organik bileşiklerde en çok bulunan elementlerdir. Çok seyrek olmakla birlikte Fe, Mg, Co gibi metallerde organik bileşiklerin yapısına girebilirler.

Organik kimyaya giriş Bu tür bileşiklere metalorganik bileşikler denir. Görüldüğü gibi, organik bileşiklerin yapısını oluşturan elementlerin sayısı bir düzineyi geçmemektedir. Hemoglobin yapısı Klorofil yapısı

Organik kimyanın önemi Organik kimyanın bir çok kullanım alanı vardır:

PARASETAMOL (N-(4-hidroksifenil)etanamid)

Kimyasal bağlar Bileşik: İki yada daha fazla elementin birbirine bağlanmasıyla oluşturulan elementlerden farklı özellik gösteren yapılardır. Kimyasal bağ: Bir bileşikteki atomalar arasındaki çekim kuvvetidir. İyon: Yüklü atom ya da atom grupları, pozitif yüklü katyon, negatif yüklü anyon

İyonik bağ Pozitif yüklü katyonlar ile negatif yüklü anyonların çekim kuvvetiyle oluşur. Na+ + Cl- NaCl

Kovalent bağ Oktet kuralı: Elementlerin bileşik oluştururken son yörüngelerindeki elektron sayılarını 8 e tamamlaması olayıdır. Ametal atomlarının kendi aralarında elektronları ortaklaşa kullanarak yaptıkları bağa kovalent bağ denir.

Kovalent bağ

Polar kovalent bağlar ve Elektronegativite Kovalent bağlarda elektronlar, ille de bağı oluşturan atom arasında eşit olarak paylaşılmaz. Atomlardan birinin, elektronları kendine çekme eğilimi diğerinden daha büyük ise elektron dağılımının kutuplaştığını (polarize olduğunu) söyleyebiliriz. H

Polar kovalent bağlar ve Elektronegativite Örneğin; hidrojen florür bir polar kovalent bağa sahiptir. Flor, elektronları hidrojenden daha kuvvetli çeker, H-F bağındaki elektronlar flora doğru çekilir, bir kısmi negatif yük oluşur; elektronların hidrojenden uzaklaşmasıyla da bir kısmi pozitif yük oluşur. Yüklerin bu şekilde ayrılmasına Dipol adı verilir. δ+ H − F δ- H − F

Polar kovalent bağlar ve Elektronegativite Bir kovalent bağda, bir atomun elektronları kendine çekme eğilimine elektronegatiflik denir. Bir elektronegatif element elektronları çeker, bir elektropozitif element ise iter. Elektronegatiflik, periyodik çizelgede bir periyod boyunca artar. İkinci sıra elemtlerinin en elektronegatif olanı flor, en elektropozitif olanı ise lidyumdur. Elektronegatiflilik bir grupta yukarıdan aşağıya inildikçe azalır. Flor klordan daha elektronegatiftir.

Elektronegativite

ORBİTALLER VE HİBRİTLEŞME

Karbon-karbon bağları 1)C-H, C-C, C-O, C-N bağları (sp3 hibritleşmesi) 1(2s) + 3(2p)  4 sp3

sp3- 1s sp3- sp3 Etan Metan

2. C=C, C=O, C=N bağlarının oluşumu (sp2 hibritleşmesi ) 1 (2s) + 2 (2p)  3 sp2

3. CΞC, CΞN bağlarının oluşumu (sp hibritleşmesi ) 1 (2s) + 1 (2p)  2 sp

sp hibritleşmesine diğer örnekler

Azot atomu (7 elektron) 1s2 2s2 2p3 (1s2 2s2 2px1 2py1 2pz1) Oksijen atomu (8 elektron) 1s2 2s2 2p4 (1s2 2s2 2px2 2py1 2pz1)