ATOM KARINCA ! Yazışma Adresi : Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Nanomalzemeler Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı Erzurum e-mail:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Advertisements

UZAKTAN EĞİTİM.
EĞİTİMDE İNTERNET ETİĞİ
Enfeksiyon Kontrol Programlarının Oluşturulması
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
TÜRKİYE’DE HAVALİMANLARINDA GÖREV YAPAN GÜVENLİK PERSONELLERİ ÜZERİNDE “MESLEĞE BAĞLILIK” ARAŞTIRMASI Yener KARDEŞ, Havalimanları Güvenlik Memurları.
Bİlgİsayar güvenlİğİ , TELİF HAKLARI, HUKUK
AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN )
28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ PROGRAMIMIZA HOŞGELDİNİZ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİYE GİRİŞ
Dernek Başkanı: Beyza Cerrahoğlu Sınav Stresiyle Mücadele Derneği (SSMD) Sınav Stresiyle Mücadele Derneği (SSMD)
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
MEDYA TAKİP RAPORU. Yayın Adı : Metal Makina Dergisi Tarih : Tiraj : ,2 MİLYON MAKİNE KONUŞTU, 1 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANDI.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ÖRNEK PROJE FORMU İNCELEMELERİ
*Bir karış su insanları düşürebilir, *Diz seviyesindeki sel suyu bir otomobili sürükleyebilir.
ÇEVRE ve ALAN HESAPLAMALARI
T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç.
NANOTEKNOLOJİ VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI
Titreşimli Çalışmalarda İSG
Karakteristik X-ışınlarının Oluşumu
Savunma Alanında Nanoteknoloji
Hazırlayan Öğretmenler: Arzu ARSLAN Serap TÜRKİSTAN Süreyya ÖZCAN
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
Maddenin Tanecikli Yapısı
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
Metod Aşırı Yükleme (Overloading). İzle
KİTLE İMHA SİLAHLARININ GELİŞİMİ & GELECEĞİN GÜVENLİK TEHDİTLERİ
NANO TEKNOLOJİ İÇİNDEKİLER 1-Nano teknoloji nedir?
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL BİLGİLER
Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
Kuantum geometrisi nedir ?
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler boyutta manipilasyonudur. Ulusal nanoteknolojinin yaptığı tanıma göre ise nanoteknoloji
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
Sayın Jüri Üyeleri, Bu seneki tema doğrultusunda neyi nasıl taşıyabileceğimiz konusunda bir liste yaptık. Ama bunlar çok hoşumuza gitmedi. Biraz daha düşününce.
Nanoteknolojik Ürünler
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
Bioatıklardan Aktif Karbon Üretimi ve Metal Adsorpsiyonu
ATOMUN YAPISI.
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
PARÇACIKLARIN TOPLUMA KATKILARI. BİLİŞİM:WWW (World Wide Web) Parçacık fizikçilerinin a sistemini diğer fizikçilerle kolay, etkili ve hızlı bir şekilde.
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
Türkiyede nanoteknoloji
NANOTEKNOLOJİ KÜBRA İSPENOĞLU
NANOTEKNOLOJİ “Nano = milyarda bir” demek. Teknolojimiz geliştikçe daha küçük şeyleri daha hassas biçimde üretebilir hale geliyoruz. Yüz nanometreden küçük.
YENİ DİJİTAL ÇAĞ Giriş.
NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
2 HİJYEN  Sözlük anlamı sağlık bilimi demektir.  Sağlığı koruma uygulamalarının tümü hijyeni kapsar.  Temizlik yoluyla sağlığı korumaya yönelik uygulamalar.
PATENT SINIFLANDIRMASI VE PATENT İSTATİSTİKLERİ M. KAAN DERİCİOĞLU.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
METAL SEKTÖRÜNDE RİSK ETMENLERİ, İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI
Nano Malzemeler Giriş.
KONU: NANOTEKNOLOJİ.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ATOM KARINCA ! Yazışma Adresi : Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Nanomalzemeler Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı Erzurum GÖKHAN UYGUR

NANO NE DEMEKTİR? Nano Yunanca ‘cüce’ anlamına gelmektedir. Bir nanometre metrenin milyarda biridir.

Nanoteknoloji konusunda bilim adamları farklı görüşler sunmuş ve sonuçta nanoteknolojinin; atomik ve moleküler boyutta maddenin işlevselliğinde fikir birliği sağlamışlardır.

Nanobilim ve Nanoteknoloji Şakir ERKOÇ

Peki bu kadar işlevsel olan ve çok fazla kullanım alanı olan nanoteknolojinin hiç mi zararlı etkisi yok?

Her olumlu durumun içinde bir olumsuz durum olduğu gibi, her olumsuz durumun içerisinde de bir olumlu durum vardır. Unutulmamalıdır ki! Nanoteknolojininde olumsuz yönleri vardır.

Şimdi nanoteknolojinin insan sağlığı ve ülke güvenliği açısından ne gibi zararları olabileceğini inceleyelim…

1- EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ: Nanoteknolojiye önem veren ülkeler benzersiz bir güce sahip olacakken, nanoteknolojiye önem vermeyen ülkeler bağımsızlığını kaybetmeyle yüz yüze kalacaktır.

2-NANO SAVAŞ

Devletler askeri ve siyasi alanda daha etkin olmak için devamlı AR-GE çalışmaları yapmaktadırlar. Nanoteknoloji üzerine yapılan AR-GE çalışmaları şuanda güçlü yada güçlü olmak isteyen devletlerin favorisi olmuş durumdadır. Nanoteknolojinin askeri alanda kullanılması büyük felaketlere yol açacaktır.

Nanomalzemelerden oluşan silahlar içinde metal olmadığı için x-ray vb.. cihazlara yakalanmayacaktır. Silahlar normal boyuttan çok küçük olduğu için saklanması çok kolay olacaktır. Bu da terörist saldırıların artmasına yol açacaktır.

Nanoboyuttaki sensör ve robotlar toplum içerisinde kullanıldığı zaman özel hayat büyük saldırıya uğrayacaktır.. Bir böcek içine nano silah konularak büyük çaplı saldırılar düzenlenebilir.

Bir virüs, nanoyapı sayesinde herhangi bir böceğe yerleştirilerek insanlara yayılması sağlanabilir.

Unutulmamalıdır ki! Şuan kullandığımız silah ve mühimmatlar tüm insanlığı tehdit ederken akıllı nano silahlar sadece belirlenen hedefi yok etmektedir.

3-DNA’nın Değiştirilmesi: Nanocihazlar ya da yapay virüsler sayesinde insan vücuduna girilip DNA ile oynanarak nanosavaşların farklı bir boyut kazanmasına neden olacaktır.

4-Nanotoksikoloji: Nanomalzemelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri henüz bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlara göre parçacıkların fiziksel ve kimyasal özellikleri (boyut, yüzey alanı, çözünebilirlik vs..)biyolojik sistemleri olumsuz etkileyebilmektedir.

Nanomalzemeler, nanoparçacık ve nanoparçacık yığınlarından oluştuğu için vücudumuza; - Solunum - Dermal - Sindirim - Enjeksiyon yolu ile çok kolay geçebilmektedir. (Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Nanomalzemelerin Toksikolojisi(Ülker Aslı GÜLER1*, Eliza Tuncel1, Mehtap ERŞAN)

Nanoparçacıkların insan vücuduna geçip geçmediğini anlamak için yapılan projelerden biri çok çarpıcı bir gerçeği de ortaya koymuştur. Projede, nanoparçacıkların insan plasentasından doğmamış bir bebeğin dolaşım sistemine geçip geçmediği araştırılmış ve sonuç olarak nanometreden daha küçük parçaların fetal kan dolaşımına geçtiği gözlenmiştir.

Nanomalzemelerin kan dolaşımına geçmesi demek vücudumuzdaki tüm organlara ulaşması anlamına gelmektedir!!!

5-Nanoklonlama: Nanoteknoloji sayesinde üretilecek olan kendi kendini kopyalayan sistemler rahat bir şekilde hareket edebileceklerdir. Bu sistemlerin yanında kendi kendini kopyalayan akıllı nanorobotlar insanların kâbusu haline gelecektir.

Nanoteknoloji ve nanobilimin yakın gelecekte ne türden riskleri olduğu tam bilinemediğinden dolayı riskleri engellemeye yönelik herhangi bir düzenleme ya da anlaşma bulunmamaktadır. Nanoteknoloji çok yeni bir bilim dalı olduğu için insanlar daha çok günlük yaşamda gözle görülebilen avantajları üzerinde durmaktadır. Riskleri ise göz ardı edilmektedir.

Nanotehlikenin farkına varılarak bir an önce gerekli düzenlemeler yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Eğer önlemler alınmazsa ve atom karınca kötüye kullanılırsa insanları gelecekte çok büyük bir tehlike bekliyor olacak !

TEŞEKKÜR EDERİM…! yarat%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1k-durulmas%C4%B1-veya-test- yan%C4%B1t-confused-ile-karikat%C3%BCr-soru- %C4%B0%C5%9Fareti.html