ISI MADDELERİ ETKİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

5. SINIF KİMYA KONULARI.
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
MADDE ve ISI.
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
GENLEŞME Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
A K M Y İ.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
Isı ve Sıcaklık FEN VE TEKNOLOJİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
ISI VE SICAKLIK.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
HAL DEĞİŞTİRME İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER:  1.Hal değiştirme süresince sıcaklık sabit kalır. 2. Her maddenin belirli bir basınç altında belirli bir.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Hazırlayan : Ayşenaz Fışkırma Ders: Fen Bilimleri.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Sunum transkripti:

ISI MADDELERİ ETKİLER

Isıtılan cisimlerin hacimlerinde meydana gelen artışa genleşme denir. Isı veren (soğuyan) cisimlerin hacimlerinde meydana gelen küçülmeye de büzülme denir. Büzülme Genleşme

Isı bir enerji çeşididir ve diğer enerjilere dönüşebilir. Bir cismin sıcaklığı arttığı zaman ısı almıştır. Sıcaklığı azaldığı zaman ısı vermiştir. Bir cismin sıcaklığını yükselten diğer bir cisme ısı kaynağı denir . En büyük enerji kaynağı güneştir. Yer yüzünde çeşitli ısı kaynakları vardır. Bunlar odun ,kömür , gaz yağı , hava gazı, bütün gaz vb...

Kışın iki direk arasındaki bakır teller düz bir çizgi gibi görünür . KATI MADDELERDE GENLEŞME Elektrik yada telefon tellerinin görünümleri , yazın ve kışın farklılık gösterir. Kışın iki direk arasındaki bakır teller düz bir çizgi gibi görünür . Yazın ise tellerin sarktığı gözlenir. Bunun nedeni sıcaklıkla genleşmedir. Isıtılan metal tellerin boyu uzar. Genleşme katı maddeler için ayırt edici bir özelliktir.

SIVILARDA GENLEŞME Sıvılarda yüzeyce genleşmelerinden bahsetmek oldukça güçtür. Hacimsel olarak genleşmelerini incelemek ise oldukça kolaydır. Kapta bulunan bir sıvıyı ısıttığımızda ısı seviyesi yükselir. Isı seviyesi yükseldiği zaman tanecikler birbirlerinden uzaklaşmaya başlar. Uzaklaştıkça hacmi artar. Aynı şekilde sütü falan ısıttığımızda kaptan taşıyor.Ancak su ısıtıldığında taşmaz çünkü buharlaştığı için miktarı azalır.

GAZLARDA GENLEŞME Gaz halindeki maddelerin ısı etkisiyle genleşmeleri sıvı ve katılara göre daha fazladır . Gazlar ısı enerjisinden çok etkilenir ve kolay genleşir. Aynı sıcaklık ve basınçta bütün gazlar aynı miktarda genleşir. Sıcak su banyosuna konulan ve ağzına balon yerleştiren süt şişesi suyun içine konularak su alttan ısıtılırsa şişenin ağzına kapatılan balon şişer . Şişenin üstündeki hava genleşerek balonu şişirir . Bu deney bize gazların sıcaklık karşısında genleşmiş olduğunu gösterir.

HAL DEĞİŞİMİ Isı etkisiyle maddelerde şu olaylar gerçekleşir: 1- Erime 2- Donma 3- Buharlaşma 4- kaynama 5- Yoğunlaşma 6- Genleşme 7- Büzüşme

Isı alarak gerçekleşenler: Bu olayların bazıları ısı alarak,bazıları ısı vererek gerçekleşir Isı alarak gerçekleşenler: Erime Buharlaşma Kaynama Genleşme Isı vererek gerçekleşenler : Donma Yoğunlaşma Büzüşme

MADDELERİN HÂL DEĞİŞİMİ Maddelerin katı-sıvı-gaz hâlleri arasında geçişler yapmasına hâl değişimi denir. Maddeler; Katıdan-sıvıya (erime) Sıvıdan-katıya (donma) Sıvıdan-gaza (buharlaşma) Katıdan –gaza ( süblimleşme) Gazdan-sıvıya (yoğuşma) geçiş yapar.

KATIDAN SIVI HÂLE GEÇİŞ Katı maddelerin ısı alarak sıvı hâle dönüşmesidir.Bu olaya erime denir. Buz eriyince su olur. Tereyağı eriyince sıvı yağ olur.

SIVIDAN –KATI HÂLE GEÇİŞ Sıvı maddelerin ısı vererek hâle katı dönüşmesidir. Bu olaya donma denir. Suyun donarak buza dönüşmesi Kremanın donarak dondurmaya dönüşmesi

SIVIDAN GAZ HÂLE GEÇİŞ Sıvı maddelerin ısı alarak gaz hâle dönüşmesidir. Bu olaya buharlaşma denir.

KATI HÂLDEN GAZ HÂLE GEÇİŞ Katı maddelerin ısı alarak,sıvı hale geçmeden,direkt gaz haline geçmesidir. Bu olaya süblimleşme denir. Örnek:Naftalinin ısı alarak gaz haline dönüşmesi. Tuvaletlere konulan koku gidericilerin ısı alarak gaz haline geçmesi

GAZ HÂLDEN SIVI HALE GEÇİŞ Gaz maddelerin ısı vererek sıvı hâle dönüşmesidir.“Çiy”i buna örnek verebiliriz.Bu olaya yoğunlaşma denir.

BOZUNMA Bazı katı maddeler ısıtıldığında sıvı hâle geçmezler.Kendine ait özellikleri de kaybolur.Bu olaya bozunma denir. Şekeri ısıttığımızda erimez,yanarak bozunur.