Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME
ISI MADDELERİ ETKİLER MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME

2 Isı alan maddelerin sıcaklığı değişir.
Isı maddelerde hal değişikliğine neden olur. Isı alan katı madde sıvı,sıvı madde de gaz haline gelir. Isıtılan madenin boyutları değişir,hacmi artar yani genleşir. Isı atmosferde bazı olaylara neden olur. Rüzgar ve yağışların meydana gelmesi ısıyla ilgilidir. Sonuç olarak ısı: Sıcaklık değişimi, Boyut değişimi, Hal değişimi ve Hava değişimine neden olur.

3 GENLESME GENLESME ısıtılan maddelerin; Boyu uzar, Yüzeyi büyür,
Hacmi artar. Buna genleşme denir. Genleşmenin tersi büzülmedir. Soğuyan maddeler büzülür.

4

5 KATI MADDELERDE GENLEŞME

6 KATI MADDELERDE GENLEŞME

7 Kara yolu köprülerinde, bloklar arasında boşluklar bırakılır.
Bunun nedeni: Demir köprülerin bağlantı yerleri ve köprünün ayakları genIeşme olayı göz önüne alınarak yapılır. Köprünün ayağı tekerler üzerine oturtularak serbest bırakılır.

8 Alttaki resimler aynı yerden bakılarak biri kışın, diğeri yazın çizilmiş.Fakat resimlerde bir farklılık daha var. Bu farklılığı görebiliyor musunuz? Kışın soğuk etkisiyle büzüşerek gerilen tellerin, yazın sıcaklık etkisiyle genleşerek sarktığı görülüyor.

9 Bir Bilene Soralım Pınar, cam kavanozun kapağını açamıyor. Deniz ise bu problemi çözeceğini söylüyor. Deniz,ısının maddeler üzerindeki etkisinden yararlanarak problemi çözüyor. Bu olayı nasıl açıklarsın? Kavanoz ters çevrilip sıcak suda bekletilir. Kapak sıcak sudaki ısı enerjisinin etkisiyle genleşir ve kolayca açılır.

10 NOT: Isı enerjisi verilen bütün katı cisimler genleşir.
1-ince tel halinde ise boyu uzar. 2-ince levha halinde ise yüzeyi büyür. 3-hacmi artar. Her katı cismin genleşme miktarı farklıdır. 1-bakır demirden daha fazla genleşir. 2-invar adı verilen bir metal alaşımı yok denecek kadar az genleşir. *Genleşme katılarda ayırt edici bir özelliktir. Isı aldığında (ısındığında) maddelerin hacimleri artar, yani genleşir; ısı verdiğinde (soğuduğunda) ise hacimleri azalır,yani büzülür.

11 ka…


"MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları