PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA DUAÇINARI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
DENTAL İMPLANT VE BİYO MALZEMELER
Özürlülerde Ağız Sağlığı ve Bakımı
HASTANELER ARASI NAKİLLER
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
ORTEZ, PROTEZ ve YARDIMCI CİHAZLAR
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
TİTANYUM ALAŞIMI DENTAL İMPLANTLARI
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız Bölüm 1  Dişimizi Tanıyalım
WEB TABANLI BİLGİ FORMLARI EĞİTİMİ İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bil.İşl. Ve Sağlık İstatistikleri Şubesi Bil.Uzm.Hem.Aslı İŞLEK 2008.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ 15 Ocak 2008.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Dünyada konu ile ilgili sorunlar Ekonomik zorluklar, Sağlık altyapısının yetersizliği, Eğitimli ve yetişmiş personel eksikliği,
Hastalar İçin Genel Bilgiler Kenan Ören Radyasyon Onkolojisi Hemşiresi
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
1.DİŞLER Yaşlanmayla birlikte dişler hem görünümleri hem de yapısal özellikleri açısından değişime uğrar. Minedeki fizyolojik aşınmalar sonucu dişlerde.
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK NET-2 YÖNETİM PANELİ EĞİTİMİ
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Fazlı ASLAN 2014
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
AĞIZ HİJYENİ Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK
Acil Servis Temizliği.
HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER
 Merkezi eğilim ölçüleri: Ortalama Ortanca Mod  Ortalama: İki veya ikiden fazla sayının toplamının toplanan sayıların adedine bölünmesiyle elde edilen.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
EVDE HASTA BAKIMI.
DİŞ ETİ HASTALIKLARI Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK
G R U P ANGE R D.
İSKELET Sağlık Slaytları
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar.  
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
Dentistanbu l DENTİSTANBUL DİŞ HASTANELERİ Gülümseyin Burası Dentistanbul... Özel Dentistanbul Diş Hastanesi, temelleri 2 Ağustos 2001’de Özel.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON VE KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ.
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
20 Yaş Dişleri.
Eklemlerimiz.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
POLİMERİK BAZLI DENTAL İMPLANTLAR
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
VİTAL AMPUTASYON Prof. Dr. Aylin KALAYCI.
HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ İNTÖRN DERSİ
Doğal dişler kg lık kuvvetlere dayanıklılık gösterirler.
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
tedavisinde kullanılan ilaçlar ÜCRETSİZDİR
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
HASTA MUAYENE VE TAKİP FORMU Adı:  (___)________ Meslek :  __/__/___  Soyadı:Adres: HASTA TARAFINDAN DOLDURULACAK EvetHayır 1. GENEL HERHANGİ BİR HASTALIĞINIZ.
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERSHANE PROGRAMI.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF DERS PROGRAMI A GRUBU.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
2 M OTORLU A HŞAP H ASTA Y ATAĞıH ASTA Y ATAĞı Dual elektrik motoru sistemi ile çalışır. Alüminyum tabanca sistem, kolay kullanılabilir yan korkuluklar.
TIBBİ ARŞİVLER.
HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON
Sunum transkripti:

PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR? Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK Sorumlu Hemşire:Seher AKDENİZLİ

ÇEŞİTLİ DİŞ PROTEZ ÖRNEKLERİ

DİŞ PROTEZİ NEDİR? Protez vücudumuzun eksi veya fonksiyonunu tam olarak yerine getirmeyen kısımların yerine konulan cisimlerdir. Koruyucu diş hekimliğinin tam uygulanamadığı durumlarda son çare olarak protez düşünülebilir. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelir, bu durumlarda diş protezleri kullanılabilir. Protez dişin çok çürüdüğü, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda da kullanılabilir.

Sabit protez nedir? Sabit protez hastanın dişlerinin kullanılarak yapıldığı protezdir. Hasta dişleri kesilerek daha üzerlerine kaplamalar yapılarak kullanılır. Bu kaplamalar özel bir malzeme ile ağızda yapıştırılır. Sabit protez yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekebilir. Sabit protezler ile çiğneme işlemi daha kolay ve rahat olacaktır. Sabit protezlerde tek kronlar tek dişin kaplanması şeklinde uygulanır. Köprüler ise eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması şeklinde uygulanmaktadır. Sabit protezlerin yapım süresi ortalama 10-12 gün civarındadır. Hastanın diş hekimine 3-4 seans gitmesi gerekmektedir. Sabit protezlerin ömrü protez ne kadar iyi olursa olsun 5 ile 8 yıl arasında değiştirilmesi gerekebilir.

Sabit protez(köprülerde)kesilen dişlere takılan köprü örneği

Sabit protezde tüm çene köprü(fulmaund) örneği

Hareketli Protez Nedir? Hareketli protez diş sayısının çok fazla eksik olduğu yerlerde yani protez yapılamayan durumlarda hastaya yapılan protezlerdir. Tam protezler ve yarım protezler olmak üzere hareketli protezler ikiye ayrılır. Hareketli protezlerin yapım aşaması 6-7 seans sürebilir. Daha sonra hastanın proteze uyumu söz konusudur. Birkaç haftada protezin uyumu için hastanın diş hekimi ile görüşmesi gerekebilir. Hareketli protez diş sayına bağlıdır. Asla yaşa bağlı değildir. Halk arasında bu protezlerin ileri yaşlarda yapıldığı düşünülür ve yaşla ilişkilendirilir ama bu diş ile ilgilidir. Dişiniz ne kadar çok eksikse ona göre hareketli protez yapılır. Tabi genel olarak diş kayıpları da yaşlandıkça meydana geldiği için daha çok yaşlı kesimde kullanılır.

Ağzında hiç ana dişi olmayan hastalara yapılan proteze (tam damak) yani total proteze bir örnek

Hastalarda kısmi diş eksikliklerinde yapılan hareketli (yarım damak) parsiyel proteze bir örnek

Hareketli Protezler İçin Bazı Görseller

AĞZINIZDAN DİŞLERİNİZ,YÜZÜNÜZDEN GÜLÜŞÜNÜZ EKSİK OLMASIN….