Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

POLİMERİK BAZLI DENTAL İMPLANTLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "POLİMERİK BAZLI DENTAL İMPLANTLAR"— Sunum transkripti:

1 POLİMERİK BAZLI DENTAL İMPLANTLAR
OKAN AYDIN – GÜLNİHAL CANER – AZİZ KOCAVELİ –

2 Son 30 yılda 40’ı aşkın metal, seramik ve polimer, vücudun 40’dan fazla değişik parçasının onarımı ve yenilenmesi için kullanıldı.

3

4 Dental İmplant Nedir? Diş kaybı kimsenin isteyeceği bir olay değildir. Dişinizi kaybettiğinizde birkaç tedavi seçeneğiniz vardır. Bunlardan birisi de dental implantlardır. Dental implantlar, genellikle titanyumdan yapılan ve çene kemiğine yerleştirilen vida şeklindeki yapay köklerdir. Bir veya birden çok diş eksikliklerinde doğal görünümlü restorasyon amacıyla kullanılır. Başarı oranı implantın uygulandığı bölgeye ve amacına göre değişir. Diş eksikliğini gidermek için en iyi seçenek dental implantlardır. İmplant uygulanacak bölgede yeterli kemik doku bulunması önemlidir. Yalnızca tek veya birkaç diş eksikliğinde değil, aynı zamanda tüm dişlerini kaybetmiş bireylerde de uygulanmaktadır.

5 İmplant Malzeme Çeşitleri

6 Akrilik Rezinler (Polimerler)
Polimer olarak da bilinen akrilik rezinler, çoğunlukla dental laboratuvarlarda dental teknisyenler tarafından hazırlanmaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlarda hasta ağzında diş hekimlerince de hazırlanabilmektedir; örneğin dolgu akrilik rezinleri, geçici restorasyonlar veya adezivler. Her iki durumda da monomer adı verilen yapılar, bir polimerizasyon reaksiyonu ile polimer yapısına dönüşür. Bu polimer yapısı da hastaların sürekli olarak ağızlarında taşıdıkları akrilik rezini temsil eder. Hastaların ve dental teknisyenlerin kısa süreli de olsa temas ettikleri bir diğer polimer de ölçü maddeleridir.

7 Polimerizasyon reaksiyonu hasta ağzında gerçekleşmektedir
Polimerizasyon reaksiyonu hasta ağzında gerçekleşmektedir. Temelde, ağız içinde bir etkileşim meydana gelebilmektedir. Ölçü maddesi olarak çoğunlukla şu materyal grupları kullanılmaktadır: Hidrokolloidler (Su Bağlayan, akışkanlığı sağlayan yüksek molekül ağırlığına sahip makro moleküllerdir.) İlave veya kondansasyon reaksiyonlu çapraz bağlı silikonlar (silisyum-oksijen-karbon bileşikleri, siloksanlar) Polieterler Bunlara ek olarak farklı ölçü maddeleri de piyasada mevcuttur, ancak kullanımları çok yaygın değildir veya sadece özel durumlar içindir.

8 Bazı ölçü ve modelaj materyalleri polimer sınıfına girebilse de, dental literatürde rezin olarak isimlendirilmezler. Bu isimlendirme, farklı bir grup materyal için yapılmıştır ve iki büyük alt gruba ayrılmıştır; protetik akrilik rezinler ve kompozitler. Kompozitler, metakrilatların oldukça geniş bir grubudur.Tüm seramik restorasyonlarda bile, örneğin, adeziv yapıştırma uygulanacağı durumlarda, hastalar metakrilatlarla temas edebilmektedir.

9 Genel olarak, polimerizasyonları tamamlanmamış akrilik rezinler polimerizasyon sırasında bütün reaktif maddelerin kullanılması nedeniyle ortamla etkileşime giremezler. Ayrıca polimer moleküllerinin, boyutlarından dolayı, epiderm tabakalarını geçebilme ve difüze olabilme yetenekleri çok azdır. Bu durum, temel olarak büyük monomer molekülleri için de geçerlidir. Molekül boyutunun artmasıyla hareket kabiliyetinde azalma meydana gelir. Nispeten küçük metil metakrilat molekülü oldukça hareketliyken, Bowen molekülü olarak isimlendirilen büyük boyuttaki moleküllerin daha düşük alerjik potansiyele sahip olduklarından bahsedilebilir.

10 Polimer yapısı içinde reaksiyon ürünleri ve artık monomerler de mevcuttur. Bunlar sadece yüzeye doğru hareket ederler ve organizma ile etkileşime yüzeye ulaştıklarında girerler. Bu maddelerin konsantrasyonları azaltılabilir, en azından, dental teknisyenlerce ağız dışında hazırlanan materyaller gece boyunca sıcak suda bekletilebilir. Böylelikle, düşük molekül ağırlıklı maddeler, diğer bir deyişle daha reaktif maddeler, suya geçerler. Sonuç olarak bu maddeler hasta ağzında çözünemezler ve potansiyel alerjen miktarı azaltılmış olur.

11 Akrilik Rezinlerin (Polimerlerin) Bileşenleri
Polimer, monomerlerden ve komonomerlerden oluşan ve bazı durumlarda birbirlerine çapraz-bağlı olabilen oldukça uzun zincirli moleküllerdir. Özellikleri kendini oluşturan maddelerinkinden tamamen farklıdır. Monomer, Akrilik rezin ve kompozit içlerinde molekül ağırlıkları düşük olan organik moleküller bir veya daha fazla metakrilat grubu içerirler. İnhibitörler, Ulaşım veya saklama sırasında erken polimerizasyonu önlemek amacıyla yaklaşık %2 oranında monomere ilave edilir. Komonomerler, polimerlerin özelliklerini değiştirmek amacıyla eklenen çeşitli monomerlerdir. Başlatıcı, Dışarıdan gelen enerji ile birlikte başlangıç radikallerine ayrılarak monomer ve komonomerlerle etkileşime girer, ardından polimerizasyon reaksiyonu sırasında polimerle reaksiyona girer. % 1-2 oranında ilave edilirler ve büyük oranda tüketilirler.

12 Akseleratör, Kimyasal polimerizasyonda başlatıcı ile reaksiyona girer ve böylelikle enerji açığa çıkar (sıcak, ışık, foto ve mikrodalga polimerizasyonu için gerekli değildir). Doldurucular, Protetik akrilik rezinlerde: Burada, primer polimer kullanılır. Bu, küçük partiküllerin monomerle karıştırılmasıyla polimerize olan polimerdir. Polimerizasyon yoluyla monomer metilmetakrilattan oluşan polimere sekonder polimer adı verilir. Mekanik olarak primer polimeride bağlıdır. Kompozitlerde Burada, homojen dağıtılmış cam, seramik ve benzer maddeler silanizasyon olarak bilinen bir işlemle plastiklere, polimetakrilatlara bağlanırlar. Fillerler, birkaç μm'den μm'nin kesirlerine kadar değişen boyutlarda olabilmektedirler. Yavaş tepkiyen metal oksitler de filler olarak kullanılabilirler. Yumuşatıcılar, Plastik duktilite sağlamak için ilave edilen (eksternal yumuşatıcılar) veya polimerize edilen (internal yumuşatıcılar) maddelerdir.

13 Dental İmplantların Avantajları
Ortalama yaşam süresi uzadıkça, ‘Dental implantlar’ gibi daimi diş eksikliği giderme yöntemleri özellikle ileri yaşlarda daha da önemli konuma gelmektedir. Hareketli protezler (parsiyel ve total) ilerleyen zamanlarda gevşek hale gelirler. Dengesiz hale gelen protezler yeme, içme, konuşma ve estetik görünümde olumsuz etkiler göstermeye başlar. Bu tedaviyle hem bu sorunlar ortadan kalkar hem de destek dişlere gelen kuvvet azalır. Bireylerin ağzında taşıyacağı parsiyel veya total protezlere göre çok daha güvende ve rahat hissetmesini sağlar. Isırma kuvveti de doğal olarak artar.

14 Dental İmplantların Dezavantajları
Tedavilerin toplam masrafı yüksek miktarlara ulaşır. Ayrıca, implant sayısı arttıkça, tedavi daha komplike hale geldir ve süresi uzar. Kimi bireylerde birkaç gün içerisinde kaybolan ağrı ve rahatsızlık şikayetleri görülür. Şişlik ve renk değişimi (morarma, kızarma,vs) de bu duruma eşlik edebilir. Tüm belirtiler geçicidir ve tüm kemik cerrahisi işlemlerinde görülen vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Yapılan porselen kron da 8-10 yıl da bir değiştirilmelidir. Ancak zaten doğal dişler üzerine yapılan porselen kron (kaplama) ömrü de bu süre ile aynıdır. Fakat tüm bu dezavantajları geçici olup gerçek anlamda bir olumsuzluk teşkil etmemektedir.

15 SAĞLIKLI GÜNLER


"POLİMERİK BAZLI DENTAL İMPLANTLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları