FONKSİYONLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
KÜME DÜNYASINA GİDELİM
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
KÜMELER.
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
MODÜLER ARİTMETİK.
DERS : KONU : DERS ÖĞ.: MATEMATİK SÜREKLİLİK.
VEKTÖRLER.
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
MATEMATİK SEMBOLLERİ Seher Beste Egrilmez.
TBF Genel Matematik I DERS – 1 : Sayı Kümeleri ve Koordinatlar
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
KÜMELERDE İŞLEMLER KÜMELERDE BİRLEŞİM İŞLEMİ KÜMELERDE KESİŞİM İŞLEMİ
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
KÜMELER.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
KÜMELERDE EŞİTLİK VE DENLİK İLİŞKİLERİ
FONKSİYONLAR f : A B.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
100.Yıl Lisesi İbrahim KOCA
Matematik kümeler vedat çelik mesut kılınç.
TEK FONKSİYON-ÇİFT FONKSİYON
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Kümeler ve Gösteriliş Şekilleri
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
KÜMELER.
KÜME ÇEŞİTLERİ 2. Sonlu ve Sonsuz Küme 1.Boş Küme 3. Evrensel Küme
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
KÜMELER.
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
KÜMELER.
RASYONEL SAYILAR Q.
FONKSİYONLAR.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
çıkış ANA SAYFA Fonksiyonun tanımı Denk kümeler
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
A ve B boş olmayan iki küme olsun
TAM SAYILAR.
KÜMELER HAZIR MISIN?.
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:
Derse giriş için tıklayın...
KÜMELER.
Sunum transkripti:

FONKSİYONLAR

FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON ÇEŞİTLERİFonksiyon Çeşitleri FONKSİYONLAR FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON ÇEŞİTLERİFonksiyon Çeşitleri

FONKSİYON TARİHİSlayt 3 TANIMTANIM FONKSİYONUN GÖSTERİMİFonksiyonun Gösterimi GÖRÜNTÜ KÜMESİGörüntü Kümesi

Fonksiyon 17. yüzyıldan beri matematiğin bir ana kavramı olmuştur Fonksiyon 17.yüzyıldan beri matematiğin bir ana kavramı olmuştur. Hareketlerin araştırılmasında Galile, Kepler ve Newton, zamanla,mesafe arasında münasebetleri ortaya koymuşlardır. Gazların sıcaklık, basınç ve hacimleri arasındaki münasebet Robert 19. Yüzyılda ise akım, voltaj ve direnç arasındaki münasebet ile elektrik anlaşılır hale gelmiştir.

Sonuç : f : A  B ye fonksiyon ise * Tanım kümesinde açıkta eleman kalmaz ancak değer kümesinde açıkta eleman kalabilir. * Tanım kümesindeki birden fazla eleman değer kümesindeki bir elemanla eşlenebilir.Fakat tersi doğru değildir.

A ve B boş olmayan iki küme olsun A ve B boş olmayan iki küme olsun.A nın her bir elemanını B de yalnız bir elemanla eşleyen f bağıntısına A dan B ye fonksiyon denir.A fonksiyonun tanım kümesi , B de fonksiyonun değer kümesidir. x  A ve y  B f : A  B veya x  f(x)  y biçiminde gösterilir.

Aşağıdaki bağıntıları inceleyelim. ÖRNEK: Aşağıdaki bağıntıları inceleyelim. . 2 . 3 . 4 1 . 2 . f A B 3 . C D g E F h f  {(1,2) , (2,3)} g  {(1,2) , (2,3)} h  {(1,2) , (1,3) , (2,4)} f : A  B ye g : C  D ye h : E  F ye fonksiyondur. fonksiyon değildir. fonksiyon değildir.

1) Bağıntı ile : A= {-2,1,2} B= {0,1,2,3,4} f(x)= x2-1 bağıntısı, tanım kümesi A ve değer kümesi B olan bir fonksiyondur. Fonksiyonun yukarıdaki gibi gösterimine bağıntı ile gösterim adı verilir.

2) Liste yöntemi ile : f={(-2,3), (1,0), (2,3)} gösterimine fonksiyonun liste yöntemi ile gösterimi adı verilir. 3) Venn şeması ile : A B -2 . 1 . 2 . 0 . 3 . 4.

4) Grafik ile : A B 1 2 3 -2 4 . f Fonksiyonun grafiği üç noktadan oluşmaktadır.

f : A B ye fonksiyon olsun. (x,y) f ise y = f(x)’e x in f fonksiyonu altındaki görüntüsü denir. 1 . 2 . 3 . a . b . c . d . A B f(1) = a f(2) = a f(3) = c Görüntü Kümesi=f(A)={a,c}

. -9  y  7 olduğundan görüntü kümesi f(A) = [-9,7] dir. x -1 5 -5 4 -9 7 . -9  y  7 olduğundan görüntü kümesi f(A) = [-9,7] dir. x = -1 için y = -5 olduğundan f (-1) = -5 tir. f fonksiyonuna göre görüntüsü 7 olan sayı 5 tir. Yani f(5) = 7 dir.

Fonksiyon Çeşitleri Birebir Fonksiyon Örten Fonksiyon İçine Fonksiyon Birim (Özdeş) Fonksiyon Sabit Fonksiyon

1. Bire Bir Fonksiyon: f, A dan B ye bir fonksiyon olsun.f nin tanım kümesindeki her farklı elemanının görüntüsü farklı ise, f fonksiyonuna bire bir ( 1-1 ) fonksiyon denir. 1 . 2 . 3 . .1 .4 .9 .16 A B bire bir fonksiyondur.

g fonksiyonu 1-1 değildir. Kural: x1,x2  A için, f (x1) = f (x2) iken x1 = x2 ise, f fonksiyonu bire bir fonksiyondur. f (x1)  f (x2) iken x1  x2 ise, f fonksiyonu bire birdir. . 1 . 2 . 3 . a . b . c g C D . 1 . 2 . 3 . a . b . c f A B g fonksiyonu 1-1 değildir. f fonksiyonu 1-1 dir.

2. Örten Fonksiyon: B’ ye Görüntü kümesi değer kümesine eşit olan fonksiyonlara örten fonksiyon denir. f : A f(x) = y ile tanımlı olan f örten  f(A) = B dir. B’ ye a . b . c . . 1 . 2 . 3 f R Ç M F f , bire bir ve g, bire bir değil h, bire bir değil ve örtendir. fakat örtendir. örten de değildir. g h B E

3. İçine Fonksiyon: Örten olmayan fonksiyonlara içine fonksiyon denir. Örnek: A = {-1,0,1} ve B = {0,1,2}olmak üzere, f : A B ,f(x) = x^2 fonksiyonunu inceleyelim. Çözüm: f(x) = x2  f(-1) = (-1)2 = 1  f(0) = 02 = 0  f(1) = 12 = 1 olduğuna göre, f(A) = {0,1} dir.

4. Birim Fonksiyon Tanım kümesindeki her elemanın görüntüsü yine aynı ise bu tip fonksiyona birim fonksiyon denir ve  ile gösterilir. f A B a . b . c . . a . b . c f : A  B f(a) = a, f(b) = b, f(c) = c dir. Buna göre, f birim fonksiyondur.

5. Sabit Fonksiyon Tanım kümesindeki bütün elemanları değer kümesindeki bir tek elemana eşleyen fonksiyona sabit fonksiyon denir. Örnek: f A B 1 . 2 . 3 . . 0 . -1 . 1 . 2 C D f(x) = 1 fonksiyonu sabit fonksiyondur. h(x) = 0 fonksiyonu sıfır fonksiyonudur.

Esra BALSÜZEN Matematik – A Kazanım:Bire bir fonksiyonu, örten fonksiyonu, içine fonksiyonu, özdeşlik (birim) fonksiyonunu, sabit fonksiyonu ve doğrusal fonksiyonu açıklar.