AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye
IRAK TÜRKLERİ VE İNSAN HAKLARI
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Türkiye Internet’i 10 Yaşında
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TİCARET
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
YAŞADIĞIN DÜNYAYI SORGULAYAMIYORSAN, BARİ ÜLKENİ SORGULA Etibank ‘ın veya Türkiye’nin Geleceği.
BORU HATTI TAŞIMACILIĞI
Danimarka.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
TÜRKİYE’DE BORU TAŞIMACILIĞI VE PROJELER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KÖRFEZ’DE SAVAŞ.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Avrupalı devletlerin.
Göç Yasası ve Almanya´daki Tartışmalar Konuşmacı: Kenan Kolat Almanya Türk Toplumu Yönetim Kurulu Üyesi.
SOĞUK SAVAŞ Devam.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
ÜLkeLer Arası KöprüLer
TÜRKİYE’DEKİ PETROL VE DOĞALGAZ BORU HATLARI
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
SON DÖNEM ENFLASYON GELİŞMELERİ
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
4. ÜNİTE: YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI
Türkiye’nin Dış Ticareti
Savaş neden yapılıyor ? Kaynak : Modeller ve Doğal Kaynaklar Yönetimi 1- Kurs Notları Milano Teknik Üniversitesi.
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F İKTİSAT
SOĞUK SAVAŞ.
 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.
KURTULUŞ SAVAŞI.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
TÜRKİYE KÜRESEL PROJELERİN HEDEFİDİR.  BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ (ABD)  BİZANS PROJESİ (AB ÜLKELERİ)  SİYONİST PROJE (İSRAİL) TERÖRÜN ALTINDAKİ GERÇEK.
Coğrafya Performans Ödevi
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
Sunum transkripti:

AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri

AMBARGO Embar + Go AMBARGO = ENGELLEYİM Ticari ya da başka malların, yabancı bir ülkeye gitmesinin engellenmesidir. Sivil Ambargo; bir devletin kendi gemilerini, yabancı yağmasından korumak ya da malların belli bir ülkeye ulaşmasını engellemek amacıyla, anavatan limanlarında alıkoymasıdır. Uluslararası Ambargo; yabancı devlet gemilerinin ve mallarının alıkonulmasıdır.

KÜBA’ya uygulanan AMBARGO Ambargodan Önce 400 yıllık İspanyol hakimiyeti 1898 Kübanın Bağımsızlığı Şeker, Tütün, Turizm 1959 Küba Devrimi Ambargo 7 Şubat 1962 Toricelli (1992), Helms-Burton (1996) Abluka

Ambargonun Etkileri Ekonomi Üzerindeki Etki 90 milyar $ Dış Devletler Toplum Üzerindeki Etki Turizm Amerikadaki Kübalılar

Pertrol Ambargosu Süreci ve Nedenleri Petrol Ambargosu Süreci ve Nedenleri 1960 : OPEC, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın kurulması, 1967 : Arap-İsrail savaşı ve OAPEC Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Teşkilatı’nın kurulması, 1973 : Mısır,Suriye – İsrail, Yom Kippur Savaşı, 1973 yılında, Arap dünyasının, Amerika, batı Avrupa ve Japonya’ya karşı petrol ambargosu uygulama kararı alması

Petrol Ambargosu Etkileri ve Sonuçları 1973 -1974 : Petrol fiyatlarının yükselmesi ve Batı’nın ambargoya karşı tepkisi, 18 Mart 1974 : Ambargonun tamamen kaldırılması, Arap ülkelerinin,sahip olduğu doğal kaynakların sağladığı gücün farkına varması, Orta Doğu ile Batı’nın ilişkilerinin yeniden şekillenmesi

Türkiye’nin Dış İlişkileri Türk-Amerikan ilişkileri ve Türkiye’nin NATO üyeliği, 1947 Türk- Yunan güvenlik desteğinin başlaması, Türkiye’nin NATO çerçevesinde yararlandığı programlar,

Kıbrıs Barış Harekatı ve Sonrası... 1960’ın başında yaşanan bölgesel anlaşmazlıklar, 1963-1967 sancılı Kıbrıs süreci, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Harekat sonrasında başlayan Rum lobicilik faaliyetleri, 19 Eylül 1974 silah ambargosu kararının alınması,

Silah Ambargosu Süreci ve Sonuçları Türkiye’nin NATO üyesi olması, Türkiye’de bulunan üslerin önemi, Kıbrıs sorunun çözümünde gösterdiği barışçıl tavır 12 Eylül 1978’de uygulanan ambargo kaldırılmıştır

Irak Ambargosu 22 Eylul 1980 İran Savaşı 2 Ağustos 1990 Körfez Savaşı 6 Ağustos 1990 BM Ambargo (Ekonomik Yaptırım,Silah Ambargosu) 2.Büyük petrol rezervi(1.6 milyon varil) Dogalgaz 3 milyar 100 bin m3 20 mart 2003 Amerika işgali

Ambargo Süreci Ambargo öncesi; Ihracat payi 7.6 billion$ ihracattaki petrol orani=7.4 billion$ Ambargo sonrasi: ihracat payi 16.5 billion$ Ihracattaki petrol orani=340 million $

1.3 Milyon insan ilaç malzemelerine konulan Ambargo yüzünden hayatlarını kaybetmiştir. 600 bini çoçuk 3 milyon kişi sağlığını kaybetmiştir. Yeni doğan bebeklerde ölüm sayısı 42 iken, ambargo sonrası 207’e çıkmıştır.

AMBARGONUN TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİSİ Irak'la en geniş ticari ilişki içinde olan ülke Türkiye idi. Gıda ve ilaç satıyor. Petrol alıyoruz. Ortak kurduğumuz Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı var. Varili 16 dolardan 37.4 dolara cıkmıstır. Canlı hayvan ticareti durma noktasına gelmıstır. Zararımız 130 milyar dolar

Kara taşımacılığı, müteahhitlik hizmetleri sekteye uğramıştır. Almanyadan sonra en buyuk 2. ticari partneri savas öncesi ıraktı. Irakın kuzeyinde oluşan otorite boşluğu dolayısıyla türkiyenin güneyi risk altına girmiştir. En zararlı ülkelerden birisi türkiye olmuştur.

TEŞEKKÜRLER Murat ALABAŞ Emre COŞKUN M.Kemal ÖZTÜRK