BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
Advertisements

 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
Dünya Bağcılık Bölgeleri
Asparagus plumosus.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
HARİKASINIZ ÇOCUKLAR,ALKIŞI HAKKETTİNİZ
DÜNYAMIZ.
MEVSİMLER.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
FASULYE.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
TOHUM OLUŞUMU.
Periyodisite, meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesidir.
MEVSİMLER.
Periyodisite, meyve tür ve çeşitlerinin bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesidir.
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Yrd. Doç. Dr. Abdullah KANKAYA Elma Tarım ve Fidancılık Limited Şti.
MEVSİMLER
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
MEVSİMLER.
Canlıları tanıyalım.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
MEVSİMLER
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,
Spathiphyllum staphipylum
Tarla Bitkileri Yetiştirme
CHRYSANTHEMUM.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Buddleia (Kelebek çalısı)
Türkiye’nin coğrafi konumu
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİTKİLER VE SU.
AŞI İLE ÇOĞALTMA Aşı, iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır. Böylece oluşan yeni bitkinin.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
FOTOSENTEZ.
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
MEYVELER.
SEBZELER.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
YİYECEKLER-İÇECEKLER
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
Organik meyve yetiştiriciliği
SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE DÖLLENME BİYOLOJİSİ
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ

Etkili Sıcaklık Toplamı İsteği Bitki çeşitlerinin ürünlerini olgunlaştırarak yıllık gelişimlerini tamamlayabilmeleri için ihtiyaç duydukları sıcaklık toplamıdır. Hesaplanırken; çeşidin ait olduğu türün minimum (eşik) gelişme sıcaklığının üzerindeki sıcaklıklar esas alınır. Gün-Derece olarak ifade edilir. Eşik gelişme sıcaklığı , sert çekirdekli meyveler için +5oC, yumuşak çekirdekli meyveler için +7oC, asmalar için +10oC, zeytin ve antepfıstığı için +12oC olarak kabul edilir. Sebzeler için tohumların çıkış sıcaklığı, etkili sıcaklık toplamının hesaplanmasında eşik olarak kabul edilir.

Düşük Sıcaklığın Yararlı Etkileri Soğuklama İsteği Ilıman iklim kuşağında yetiştirilen meyve ve asma çeşitlerine ait ağaç ve omcaların normal olarak sürebilmeleri ve çiçeklenebilmeleri için belirli bir süre soğukta kalmaları gerekir. Meyve ve asma çeşitlerinin soğuklama istekleri hesaplanırken, 0oC ile gelişme eşiği olarak kabul edilen sıcaklık dereceleri arasındaki sıcaklıklar esas alınır ve 100-2700 saat arasında değişir.

Eşik gelişme sıcaklığı, sert çekirdekli meyveler için +5°C, yumuşak çekirdekli meyveler için +7°C, asmalar için +10°C, zeytin ve antepfıstığı için +12°C olarak kabul edilir. Örnek olarak, Elma: 0-7 °C Kiraz: 0-5 °C Zeytin: 0-12 °C Asma: 0-10 °C

Vernalizasyon Bazı kışlık sebze türlerinden tohum elde edilebilmesi için belirli süre soğuklatılmaları gerekir. Lahana, karnabahar, turp, havuç, kereviz ve soğan gibi sebzelerin tohum veya fideleri 2-5oC’de 4-8 hafta tutulmadıkça çiçeklenemez, dolayısıyla tohum bağlayamaz.

Düşük Sıcaklığın Zararlı Etkileri Kış Donları Kış donları, özellikle serin iklim kuşağında meyvecilik, bağcılık, kışlık sebzeler, örtü altı yetiştiriciliği ve süs bitkilerinde kimi yıllar önemli zararlara yol açmaktadır. Kış donlarına dayanım açısından türler arasında büyük farklılıklar söz konusudur. Don zararı, sıcaklığın düşme hızına, soğuğun süresine, bitkinin yaşına ve gelişme/dinlenme döneminde oluşuna, arazinin çukur ya da meyilli oluşuna göre değişir.

Bazı Önemli Odunsu Bitkilerin Dona Dayanımları Tür oC Muz Asma -20 Limon -3,5 Kiraz Portakal -5 Kayısı Zeytin -7 A.Fıstığı Satsuma -8 Ceviz -25 İncir -9 Armut Badem -18 Kestane -30 Şeftali Elma -35

İlkbahar Geç Donları Meyve türleri arasında erken çiçek açan badem, kayısı, erik ve şeftali İç Bölgeler ile Geçit Bölgelerinde, Bağlar İç ve Geçit Bölgeleri ile Ege Bölgesi’nde, Yazlık sebze fideleri, Orta-Kuzey Bölgelerde daha sık olmak üzere Tüm Bölgelerde zaman zaman ilkbahar geç donlarından zarar görmektedir.

İlkbahar Geç Donlarından Korunma Dolaylı Etkili Önlemler Geç çiçek açan çeşitlerin seçilmesi, Meyve bahçesi ve bağların kuzeye bakan yönlerde kurulması, Meyve bahçesi ve bağların don yatağı oluşturan çukur alanlar yerine meyilli arazilere kurulması, Budamanın olabildiğince geciktirilmesi, Bağlarda gövdenin yükseltilmesi, Sürmeyi geciktirici maddeler kullanılması.

İlkbahar Geç Donlarından Korunma Doğrudan Etkili Önlemler Isıtarak sıcaklığı yükseltme, Havayı karıştırma, Dumanlama-sisleme, Yağmurlama, Örtü altına alma.

Yüksek Sıcaklığın Zararlı Etkileri Son yıllarda hemen tüm bağ-bahçe ürünleri için risk oluşturmaktadır. Doğrudan Etkileri Yeşil aksamda yanmalara neden olarak gelişmeyi, Meyve yanıklığına neden olarak ürün kalitesini, Tozlanmaya engel olarak meyve tutumunu olumsuz yönde etkiler. Dolaylı Etkileri Kuraklık ve tuzluluğun etkisini artırır. Korunma Yolları Net veya benzeri malzemelerle gölgeleme, Kaolin ve benzeri yansıtıcı ve terlemeyi sınırlayıcı maddelerin kullanılması.