Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

VOLKANLAR FELAKET Mİ, NİMET Mİ?
LEVHA TEKTONİĞİ Kıtaların kayma teorisi, alman jeofizikçi Alfred Wegener tarafından 1912’de ortaya konmuş ve E. Argand (1922), Du Toit (1921) gibi dönemin.
TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
I. G R U P OSMAN PARLATICI OSMAN AKÇINAR ERKAN AYKANAT HÜDAİ AKAY
İÇ KUVVETLER OROJENEZ EPİROJENEZ VOLKANİZMA DEPREMLER.
GÖLLER VE OLUŞUMLARI A)YERLİ KAYA GÖLLERİ
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.

YER ŞEKİLLERİNİ OLUŞTURAN HAREKETLER
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
KALBiMiZDESiN.
İÇ KUVVETLER.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
Primitif bakteri fosilleri
LEVHA TEKTONİĞİ Yrd.Doç.Dr. Yaşar EREN.
LEVHA TEKTONİĞİ.
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
DOĞAL AFETLER.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Dogal Afetler.
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
DÜNYADAKİ GÖLLER.
Topografya.
Tektonik Hareketler.
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
17-21 MART İÇ KUVVETLER.
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
3-7 MART YERİN YAPISI VE OLUŞUMU
LEVHA HAREKETLERİ Yayınlayan;
Türkiye’nin Volkanik Dağları
DEPREM ARİFE ŞAHİN SINIF 2.ŞUBE.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Yerkürenin Katmanları
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DEPREM MÜHENDİSLİĞİ
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
Depremler.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
ADA YAYLARI VE DERİN DENİZ HENDEKLERİ
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
YERİN YAPISI OLUŞUMU VE JEOLOJİK ZAMANLAR
Yerkabu ğ u içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titre ş imlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması.
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FİZİK DERSİ PROJE ÖDEVİ
PANGEA Pangea dünyada yaşam başladığında bütün kıtaların bir ada gibi birbirine birleşik haline verilen addır. Evreler; Permian 225 milyon yıl önce, Triassic.
DEPREMLER.
Türkiye’nin Volkanik Dağları
 DEPREM İ N OLU Ş UMUNU KES İ NL İ KLE ENGELLEYEMEY İ Z.  Ancak; Do ğ al olaylardan korunmak için önlemler alırız.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
Tektonik Hareketler.
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER SICAK SULAR

Dünyanın Yapısı Dünyamız, iç içe farklı kalınlık ve yoğunlukta 3 tabakadan oluşmuştur. Dünyanın iç yapısıyla ilgili bilgiler, deprem dalgaları yardımıyla elde edilir.

1- Yerkabuğu ( Litosfer ) : Kalınlığı ve yoğunluğu en az olan tabakadır. 2 farklı tabakadan oluşur. KITASAL KABUK, karaların altında kalın, denizlerin altında incedir. (YOĞUNLUĞU AZDIR) OKYANUSAL KABUK, karaların altında ince iken denizlerin altında kalındır. (YOĞUNLUK FAZLA)

2- Manto : Magma buradadır 2- Manto : Magma buradadır. İç kuvvetlerin kaynağı ( enerjisini aldığı yer ) burasıdır. 3- Çekirdek : Kalınlığı ve yoğunluğu en fazla olan tabakadır. İç ve dış çekirdek diye 2’ye ayrılır.

Levha Tektoniği

Uzaklaşan Levha Sınırları

Yakınlaşan Levha Sınırları Himalaya Dağları [8848 m] Mariana Çukuru [11 km]

1. VOLKANİZMA Yer’in derinliklerinde bulunan magmanın, yerkabuğunun zayıf kısımlarından yeryüzüne doğru yükselmesine VOLKANİZMA denir.

Volkanizma sırasında yeryüzüne Gaz ve Lav, Volkan Külü (Tüfü), Lapilli, Volkan Bombası gibi çeşitli malzemeler çıkar.

Volkanizma sırasında yeryüzüne çıkan sıvı malzemeye lav adı verilir

lav

Volkanizma sırasında çıkan küllerin birikmesi ile volkan tüfü oluşur

Cleveland Volkanı (Aleut Adaları)

volkan tüfü

Volkanlardan çıkan malzemelerden boyutları 1 cm Volkanlardan çıkan malzemelerden boyutları 1 cm. den küçük olanlara VOLKAN KÜLÜ, 1 cm. den büyük olanlara LAPİLLİ, daha büyük olanlara ise VOLKAN BOMBASI denir.

lapilli

volkan bombası

volkan bombası Yaklaşık 60 cm uzunluğunda(Etna Yanardağı)

Volkanizma sonucu yeryüzünde; Volkan konisi, Krater, Kaldera, Maar Tüf tabakası, gibi farklı yer şekilleri oluşur

YERYÜZÜNDE VOLKANLARIN DAĞILIŞI

YERYÜZÜNDE VOLKANLARIN DAĞILIŞI Büyük Okyanus çevresi(Ateş Çemberi) Atlas Okyanusu’nun orta kesimleri Akdeniz ve çevresi Doğu Afrika

VOLKANİK YÖRELERİN ÖZELLİKLERİ

Toprak Mineral yönünden zengindir Bundan dolayı sık nüfusludur(Tehlikeli olmasına rağmen) Maden yönünden zengindir Gayzer kaynakları görülebilir Bazı volkanik kayaçlar yapı malzemesi olarak kullanılabilir

2. DEPREMLER (SEİZMA)

Yerkabuğundaki, kısa süreli salınım ve titreşimlere DEPREM denir. Depremler oluşumlarına göre üçe ayrılır.

1. Volkanik depremler Volkanların püskürmesi sırasında oluşur, dar alanda etkilidir ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya'da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir.

2. Çöküntü depremleri Yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarındaki galerilerin, karstik arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan bloklarının çökmesi ile oluşur. Etki alanları dardır.

3. Tektonik Depremler Yer kabuğunun derinliklerinde basınç ve gerilimler sonucu, katmanların yer değiştirme, oynama ve kırılma gibi hareketlerinin ortaya çıkardığı sarsıntılardır. Etki alanları en geniş olan ve en çok hasara neden olan depremler bunlardır.

Tsunami Depremler okyanus ve deniz tabanlarında da meydana gelmekte ve dev dalgaların oluşmasına neden olmaktadır. Bu dev dalgalara TSUNAMİ denir.

Fay Oluşumu Levha hareketleri sonucu sert tabakalar kıvrılamadığı için kırılmaya uğrar. Ayrılan parçalar yatay ve düşey yönde birbirinden uzaklaşır. Bu parçalar arasında oluşan kırığa FAY denir.

Deprem, sismoloji biliminin inceleme alanına girmektedir. Deprem titreşimlerini kaydetmek için bilim adamları SİSMOGRAF denilen cihazı kullanmaktadırlar.

Depremin şiddetini tespit etmek için bazı ölçekler geliştirilmiştir ve bunlardan en yaygın olarak kullanılanı RİCHTER ÖLÇEĞİDİR. Charles F. Richter

Rihter ölçeği sayesinde deprem odağından çevreye yayılan enerji miktarının tespiti yapılır.

Depremin Yıkıcı Etkisini Belirleyen Faktörler Depremin şiddeti ve süresi Deprem odağına yakınlık Arazinin özellikleri Binaların özellikleri

Depremlerin En sık görüldüğü yerler

Başlıca deprem kuşakları Büyük Okyanus çevresi Alp - Himalaya Kıvrım Sistemi Akdeniz çevresi

Deprem Tehlikesinin Az Olduğu Yerler Kanada Grönland K. Avrupa Sibirya Okyanusya Arabistan G. Afrika

Sıcak Su Kaynakları Sıcak su kaynaklarının bir yerden sızan suların magma tarafından ısınması sonucunda oluşurken bir kısmı da direk olarak magmadan gelir. Charles F. Richter

Gayzer Sıcak su ya da buharın fışkırarak yeryüzüne çıktığı alanlara gayzer denir. Charles F. Richter

Gayzer

Sıcak Su Kaynaklarının Dağılışı Levha Sınırları Depremler Volkanizma Sıcak su kaynakları; birbirine paralellik gösterir.

SORU : Dünya üzerinde bazı alanlarda depremler sık görülürken bazı alanlarda seyrek görülmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Ortalama yükseltilerinin farklı olması B) Ekvator’a uzaklıklarının farklı olması C) Levha sınırında yer almaları D) Farklı dirençteki kayaçlardan oluşmaları E) İklim özelliklerinin farklı olması

SORU: Yeryüzünde aktif volkanların büyük bir kısmı, ateş çemberi adı verilen Büyük Okyanus çevresinde ve Akdeniz ülkelerinin bazılarında bulunur. Buna göre, aşağıdaki ülkelerin hangisinde etkin volkan yoktur? A) İtalya B) Japonya C) Malezya D) Filipinler E) İngiltere

SORU: Yer kabuğunun yaşlı kıvrım bölgelerinde depremler nadir görülür ve etkileri de önemsizdir. Aşağıdaki bölgelerden hangisi buna örnek olarak gösterilebilir? A) Türkiye B) Kanada C) İtalya D) Yunanistan E) Japonya

SORU: Deprem hatlarının dağılışı ile aşağıdakilerden hangisinin dağılışı arasında kesin bir paralellik gözlenir? A)Kapalı havzalar  B) Vadiler  C) Ormanlar  D) Volkanlar E) Yüksek platolar 

ETKİNLİK : Tabloda aktif volkanların görüldüğü ülkeler verilmiştir. Bu ülkelerin hangi volkanik kuşaklar içinde bulunduğu yerleri X işareti ile işaretleyiniz. Aktif volkanlar Büyük okyanus çevresi Alp-himalaya çevresi Atlas okyanusu ortası İzlanda Hawaii Japonya İtalya Yeni Zelanda Türkiye