ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEBEK RESUSİTASYONU Doç. Dr. Ömer ERDEVE
Advertisements

KARDİYO-PULMONER-SEREBRAL RESÜSİTASYON (CPR)
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
KALP AKCİĞER CANLANDIRILMASI
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
KİBAS -Olgu tartışmaları-
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
SOLUNUM YETMEZLİĞİ VE ŞOKUN TANIMLANMASI
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Solunum Sıkıntısı Olgu Sunumu
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Toksikoloji Akıl Kartları-1
UYGULA KARAR VER ACİL ÇOCUK HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ Pediatric Patient Assesment
Kemerlerinizi Bağlayınız.
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Travmalı hasatalara yaklaşım
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Eylül 2014 Salı Ar. Gör. Dr. C. Yıldırımçakar.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Mayıs 2013.
2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr.Tayfun Güler
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
Toplum kökenli pnömoni
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 1
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 7 Mayıs 2013.
Kolon kanserinde hemşirelik bakımı
ACİL BİRİMDE HASTA TANILAMASI
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD YDÜ SHMYO Dr. Ayşe AYKAÇ.
YOĞUN BAKIM OLGU SUNUMU
NEFROLOJi BD OLGU SUNUMU
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Tuba Şahbazoğlu.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Gül Yavuz.
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İLK YARDIM ALANININ KURULMASI
ŞOK BULGULARI OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
ŞOKTA GENEL YAKLAŞIMLAR
İNSAN VÜCUDU.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ SINIFLANDIR ÇOCUK HASTA DEĞERLENDİRİLMESİ KARAR VER UYGULA

AMAÇLAR Çocuk Değerlendirme Üçgeni’nin 3 ayrı öğesini tanımak Elde edilen verilerle “ilk olası tanıyı” oluşturmak Öykü ve fizik muayeneye odaklanmak

Çocuk Hasta Değerlendirilmesi (Kuşbakışı) Birincil Değerlendirme Çocuk Değerlendirme Üçgeni Hastayı Değerlendir İkincil Değerlendirme Üçüncül Değerlendirme

Çocuk Hasta Değerlendirme Üçgeni

İlk Olası Tanı Listesi Stabil Solunum sıkıntısı Solunum yetersizliği Şok Santral sinir sistemi işlev bozukluğu Kalp-Solunum durması/yetersizliği

Birincil Değerlendirme

İkincil Değerlendirme

Üçüncül Değerlendirme

Olgu Çalışması: “Kusma, Karın Ağrısı” 112 ARANIYOR… “9 yaşındaki oğlum, hiç iyi görünmüyor, kusuyor ve karnı da ağrıyordu. Lütfen, hemen gelin…” AMBULANS EKİBİNE AKTARILIYOR 112 Komuta Merkezi SIRADAKİ ambulansa bu olguyu anons ediyor.

Çocuk Değerlendirme Üçgeni Hastanın yanına ulaşıldığında ilk olarak hastanın “Çocuk Değerlendirme Üçgeni”ni tamamlanıyor Letarjik, göz iletişimi kurmuyor. GÖRÜNÜM Soluk görünümlü, ciltte benekli (alacalı) görünüm mevcut. Nefes alıp verirken fokurdama sesi ve horlama mevcut Solunum sayısı artmış. DOLAŞIM SOLUNUM

Çocuk Değerlendirme Üçgeni’nin Tamamlanma Aşaması SINIFLANDIR SOLUNUM SIKINTISI ???? SOLUNUM YETERSİZLİĞİ ???? DOLAŞIM BOZUK ???? KARAR VER Hastanın orofarinksi ve hipofarinksi aspire edilmeli, havayolu uygun pozisyona getirilmeli… Oksijen gereksinimi var. Damar yolu açılmalı… UYGULA Komuta merkezi “kritik bir hastaya müdahale edildiği” konusunda bilgilendirilir. Önce “Çene itme” hareketi ile geriye kaçan dil yukarıya doğru itilirken “havayolu gereci” yerleştirilir. Ardından havayolu “Baş geri, Çene yukarı” hareketi ile uygun pozisyona getirilir %100 O2 verilmeye başlanır Damar yolu açma girişimi başlatılır.

BİRİNCİL DEĞERLENDİRME A Airway (Havayolu): Temiz, açık… B Breathing (Solunum): Solunum sayısı 30/dk, Hızlı ve derin soluması var. SpO2 %100 C Circulation (Dolaşım): Nabız 157/dk, Periferik nabızlar zayıf, santral nabızlar mevcut. Kapiller geri dolum zamanı 4 sn., Kan basıncı 90/68 mmHg D Disability (Nörolojik Durum): Letarjik, iletişim kurulamıyor, sözlü komutları uygulamıyor. E Exposure (Soy-Kontrol et): Normotermik, döküntü yok.

BİRİNCİL DEĞERLENDİRME SINIFLANDIR SOLUNUM SIKINTISI DOLAŞIM BOZUK  Kompanse şokta… KARAR VER Monitorize edilmeli… Sıvı verilmeli… UYGULA Nabız oksimetre bağlanır Kalp-solunum izlemi için monitor bağlanır Kalp ritmi değerlendirilir. Verilecek sıvı miktarı hesaplanır, verilmeye hazırlanılır.

İKİNCİL DEĞERLENDİRME-ÖYKÜ Bulgu-Belirtiler Kusma, Karın ağrısı, İshal, Aşırı susama Allerjiler Bilinen yok Son Yemek Geçen akşam çok az çorba içebilmiş İlaçlar Almıyor Tıbbi Özgeçmiş Önceden sağlam, sağlıklı Bulgu ve belirtiler 1 hafta önce başlamış Kusma 2 gündür 7-8 kez/gün Öykü (Başlangıç)

İKİNCİL DEĞERLENDİRME-FİZİK MUAYENE Oksijen uygulamasından sonra yaşamsal bulgular: Nabız: 140/dk, SS: 30/dk, SpO2: %100, KB: 90/60 mmHg Cilt: Cilt turgoru azalmış. Baş-Boyun-Kulak-Burun-Boğaz: Müköz membranlar kuru, dudaklar çatlak, göz küreleri çökük Kalp-Akciğerler: Üfürüm yok, ek ses yok. Akciğerler sesleri doğal. Batın-Pelvis: Organomegali yok. Ekstremiteler: Ödem yok, döküntü yok, ciltte alacalı (benekli) görünüm, soğuk, soluk Gövde: Doğal Nörolojik: Letarjik, iletişim kurulamıyor, ağrılı uyarana anlamlı yanıt veriyor.

İKİNCİL DEĞERLENDİRME SINIFLANDIR KOMPANSE ŞOK HİPOVOLEMİK ŞOK KARAR VER Sıvı yüklenmeli UYGULA Daha önce açılamamışsa İV/Kİ damar yolu açılır Hızlıca 20 ml/kg’dan serum fizyolojik İV/Kİ gönderilir.

YENİDEN DEĞERLENDİR ve ÜÇÜNCÜL DEĞERLENDİRME Yapılan girişimlere hastanın verdiği olumlu/olumsuz yanıtlar değerlendirilir. Hiç değişmeyen bulgular/durumlar değerlendirilir. ÜÇÜNCÜL DEĞERLENDİRME Olası tanı/tanılar ve/veya olası durum/durumlar için ileri tanı istemleri yapılır. ABG/VBG, BUN, Cr, elektrolitler, Ca, Mg, P, kan şekeri (hasta başı ve laboratuvar), CBC-PY, TİT, GAP

Son Söz ÇDÜ ile başla ve ABCDE ile devam et Tedavide öncelikleri belirlemek için ilk olası tanı/izlenimi oluştur Tanımlanır tanımlanmaz solunum sıkıntısı, solunum yetersizliği ve şoku tedavi et Öyküye ve ayrıntılı fizik muayeneye odaklan Acilde kaldığı müddetçe değerlendirmeye aralıklı devam et.