Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
Karışım Problemleri.
MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI
Taze Otlar & Baharatlar.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
SİGARA VE ALKOL.
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
KARIŞIMLAR.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
gıda sanayinde kullanılan asitler
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
KARIŞIMLAR.
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
ALKOL NEDİR? Alkol daha kesin bir ifade ile kimyada elementin
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
KARIŞIMLAR.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Bitkisel Drog ne demektir?
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Ebubekir GÜLER YAZILIM MÜHENDİSİ Kuveyt Türk Katılım Bankası
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Kozmetik Ürünlerde Aromatik Alkollerin ve Etanolün İşlevi 5. Kozmetik Kongresi /Antalya Kimyager Gülşah Küçükali.
MİDYAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI II.HAFTA ders sunumu HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
MADDELER DOAĞADA KARIŞIKHALDE BULUNUR
EBRU SANATI.
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
TÜRK MUTFAĞINDA KOMPOSTO VE HOŞAFLAR
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
RAKI ÜRÜNLERİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
DOMATES SOS.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  Çikolatanın hikayesi; bundan 3000 yıl kadar önce Mayaların kökeni olan Olmeklerle ba ş lıyor. Hammaddesi olan Kakao; Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin,
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı Zeytin Likörü Yapımı Tülay ÇAPKIN Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı Gemlik/Bursa

Giriş Alkollü içkiler ; mayalanmış şekerli sıvılardan belirli yöntemlerle elde edilirler. İçkilerin değişik türlerinde , değişik yoğunlukta etil alkol bulunur. Alkol yapımında kullanılan şekerli öğeler meyve ve tahıllardan sağlanır. Bazı içkilerde patates de kullanılır. Bu besinlerdeki karbonhidratlar mayalar tarafından metabolize edilir. Metabolizma sonu ürün etil alkoldür. Etil alkol su ve bazı tatlandırıcılarla karıştırılır. Saf alkol belirli oranlarda su ve tatlandırıcılarla karıştırılarak da alkollü içkiler yapılır. Likörde bunlardan biridir.

Likör ; içki alkolünün meyve suyu ve ekstraktları veya drog olarak adlandırılan tohum,kök,kabuk ve diğer bitkisel materyalin ekstraktları ile karıştırılıp şeker katılması ile elde edilir. İlk zamanlarda elde edilen karışım daha çok tıbbi tedavilerde kullanılmaktaydı. Ardından evlerde de likör yapılmaya başlandı. Yemekleri lezzetlendirmek için katkı olarak kullanıldığı gibi keyfi olmak üzerede içilmekteydi. Tek başına içilen ya da kokteyl yapımında kullanılan likörlerin çeşitlerinden bazıları; altın, vişne, muz, nane, portakal likörüdür.

Likör hammaddelerinin birincisi üretimde kullanılacak alkoldür Likör hammaddelerinin birincisi üretimde kullanılacak alkoldür. Likör alkolü iyi damıtılmış olmalıdır. Ülkemizde likör üretiminde arıtılmış melas alkolü kullanılmaktadır. Likör üretiminde kullanılan su iyi bir içme suyu olmalıdır. Şeker likörün hammaddelerinden birisidir. Likör üretiminde rafine şeker kullanılır. Likör üretiminde kullanılacak şeker önceden şurup halinde hazırlanır. Bitkisel likörlerin üretiminde drog adı verilen ve aromatik maddeleri içeren tohum,kök,çiçek,kabuk ve ot gibi bitkisel materyaller kullanılır. Bu droglar, taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir.

Bu çalışmada, ülkemizde yetişen diğer zeytin çeşitleri yanında; ilçemiz için özel bir önemde olan Gemlik zeytini çeşidinin meyvelerinin aroması kullanılarak yeni ve lezzetli bir likör yapılması amaçlanmıştır.

ZEYTİN LİKÖRÜNÜN YAPIMI ŞURUP 1 litre kaynayan suya 3 adet yumurtanın akı katılıp, 1 dakika kadar karıştırıldı. 1 dakika sonunda suya 2 kg şeker ilave edildi. Kıvamı baklava şerbeti gibi koyu kıvamlı olana kadar karıştırıldı. Bu esnada oluşan köpükler alınıp atıldı. Köpüren bu kısım şekerin ve suyun içindeki kir ve ilave maddelerdir. Şerbet kıvamını aldıktan sonra soğumaya bırakılmıştır.Şerbet hazırlanma sonrası görünüm Şekil 1’de verilmiştir.

Şekil 1. Şerbet hazırlama işleminden bir görünüm

AROMA İşlem görmemiş zeytin meyveleri cam bir kavanoza alınıp, %96’lık etil alkolde iki hafta bekletildi. Daha sonra tülbent yardımıyla süzüldü (Şekil 2). Çıkan aroma; renk, tat ve koku vermesi amacıyla kullanıldı. Kullanılacak aromanın miktarı ön denemelerle tespit edildi. Tad, görünüş, aroma miktarı gibi bazı duyusal özellikleri test edilerek likörün bileşimi oluşturuldu.

Şekil 2. Aromanın süzülmüş halinden bir görünüm

Zeytin Likörünün Bileşimi ortalama 460 ml % 30’luk alkol, 420 ml şurup, 120 ml zeytin meyvelerinden hazırlanan aroma katılmıştır. (Şekil 3) Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra birkaç defa filtre kağıdından süzüldü (Şekil 4). Süzmenin amacı likörün daha berrak olması ve göze hitap etmesidir.

Şekil 3. Aroma, alkol ve şurubun karıştırılmasından bir görünüm

Şekil 4. süzme işleminden bir görünüm

Sonuç Yüzyıllardır süre gelen alkol ürünleri içinde likörler aromatik tatlarıyla insan oğlunun beğenisini kazanmıştır.Birçok farklı çeşitleri olmasına rağmen zeytin aromasıyla hiç denenmemiştir. Hazırlanan bu yeni ürün, tüketicinin beğenisine sunulmuştur