Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ebubekir GÜLER YAZILIM MÜHENDİSİ Kuveyt Türk Katılım Bankası

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ebubekir GÜLER YAZILIM MÜHENDİSİ Kuveyt Türk Katılım Bankası"— Sunum transkripti:

1 Ebubekir GÜLER YAZILIM MÜHENDİSİ Kuveyt Türk Katılım Bankası Ar-Ge Merkezi - Konya OPENCV Görüntü İşleme Yazılımı İle Ürün Uygunluğunun Otomatik Belirlenmesinin İşlenmiş Fındıklarda Uygulanması BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

2 Giriş Fındık Sektör Bilgisi Fındık İçi Soyma Makineleri Uygulama Sonuç

3 Fındık Sektör Bilgisi Fındık üretimi son beş yılda 778 bin tona çıkmıştır ve dünya fındık üretiminin yaklaşık %68’ini Türkiye gerçekleştirmektedir. Türkiye’de 43 ilde fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye ve Dünyada çerez olarak da tüketilen fındığın % 90'a yakın kısmı kavrulmuş, beyazlatılmış, kıyılmış, un ve püre halinde çikolata, bisküvi, şekerleme sanayiinde, tatlı, pasta ve dondurma yapımı ile yemek ve salatalarda yardımcı madde olarak kullanılmaktadır.

4 Fındık İçi Ayırma Makineleri
Toplam altı bölümden oluşan zar ayırma makinelerinde: 1000 kg lik bir miktardaki başarı oranı yakla-şık %95-%98 arasındadır. Buruşuk fındık türlerindeki oran ise yaklaşık %75-%85 arasıdır. Zar soyma işlemi için işlenen fındığın cinsi ve zar yapısına göre 8-10 m³ su tüketmektedir.

5 Uygulama Sistem fındık zarı ayırma işlemi sonrası zarından ayrılmış fındıklar ile ayrılmamış fındıkları, akan platform üzerine konan kamera ile tespit edip, zarı ayrılmış fındıkları ayrı, ayrılmamış fındıkları ayrı depolama alanlarına aktarılmasını sağlar.

6 Uygulama Uygulama OPENCV Kütüphanesi kullanılarak yapılmıştır.
Bileşenler; Görüntü yakalama, Hareket algılama Renk analizi

7 Sonuç Yazılımın Üzerinde Koşacağı Kart Raspberry Pi Zero, kamera olarak da Raspberry PI 5MP ürünü kullanılacaktır. 31,65$ maliyete sahiptir. 31,65$ gibi bir maliyetle fındık içi zar ayrımı işleminde görev alacak personel masrafından tasarruf sağlanacaktır. Sistem zar ayırma işlemi dışında akan bir bant üzerinde çıktı veren tüm makineler için kullanılabilir. Örneğin Muzların büyüklüklerine göre ayrımı, Patates yıkama makinelerindeki yabancı maddelerin tespiti ve ayıklanması, yumurta adet sayma ve paketleme işleminin yapılması gibi alanlarda da kullanıla bilinecektir.

8 SORULAR TEŞEKKÜRLER


"Ebubekir GÜLER YAZILIM MÜHENDİSİ Kuveyt Türk Katılım Bankası" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları