Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
Advertisements

RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 7
Doç.Dr.Sema BİLGE OCAK GAZİ ÜNİVERSİTESİ
ERSİN ÇİÇEK*, PERVİN ARIKAN*
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 8
GÖRÜNTÜ ÜZERİNDE OLUŞAN ARTEFAKTLAR
Bohr Atom Modeli.
ATOM TEORİLERİ.
ATOMUN YAPISI.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOMUN YAPISI.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
KATILARDA KRİSTAL YAPILAR
Karakteristik X-ışınlarının Oluşumu
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
X-ışınları 5. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 9
Rutherford Saçılması ve Simülasyonu
ATOM MODELLERİ.
Raman Spektroskopisi.
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Büşra Özdemir.
YÜKLÜ PARÇACIKLARIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ
SİBEL DÜLGER KKEF - KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
X-ışınları 9. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
ATOMUN YAPISI.
X IŞINLARI.
X-IŞINLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Bohr modeli Niels Hanrik Bohr 1911 yılında kendinden önceki Rutherforth Atom Modeli’nden yararlanarak yeni bir atom modeli fikrini öne sürdü. Bohr atom.
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
SHMYO TIBBI GÖRÜNTÜLEME Uzm Dr Zehra Pınar Koç
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Medikal Fizik Uzmanı Yenal SENİN
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik AD
Bölüm 5 Atom Enerjisinin Kuantalanması
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
Elektromanyetik Dalgalar
Raman Spektroskopisi.
Dr. Çiğdem Soydal A.Ü.T.F Nükleer Tıp Anabilim Dalı
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
LASER ve Tıpta Kullanımı
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
RADYASYONUN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ RADYASYONUN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ İlkay TÜRK ÇAKIR TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
X-IŞINI DİFRAKTOMETRESİ (XRD)
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
NÜKLEER TIP.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
LAZERLAZER ADI : İBRAHİM SOYADI: MUSTAFA SINIF: 12/B DERS: FİZİK (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)
YILDIZ NEDİR ? NASIL OLUŞUR? NASIL ÖLÜR?. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu Hazırlayan: Didem Gümüşçü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bozkurt

X-ışınlarının Oluşumu X-ışınları, uygun enerjili elektronların atomun çekirdeği ile veya yörüngesindeki elektronlarla etkileşmeleri sonucunda oluşur. Üretilen x-ışınlarının şiddeti ve özelliği, uygulanan elektriksel seviyeye (kV, mA) ve uygulama süresine bağlıdır.

X-ışını Türleri Etkileşme şekline göre iki tür x-ışını elde edilir. Sürekli (frenleme) x-ışınları: Elektron demeti, hedef atomun çekirdeğine yaklaştığında, çekirdeğin pozitif yükünden kaynaklanan elektrik alandan etkilenir ve ivmeli hareket yapmaya zorlanarak dışarıya fotonlar yayar. Sürekli bir enerji spektrumuna sahip bu fotonlara sürekli x-ışınları, bu olaya da bremsstrahlung veya frenleme radyasyonu adı verilir. Karakteristik x-ışınları: Hedef atom üzerine gönderilen elektronların, hedef atomun yörüngesindeki elektronlarla etkileşimi sonrasında, aldıkları enerjiyle üst enerji seviyelerine çıkarlar. Kararsız durumdaki bu enerji seviyeleri geri bozunduğunda dışarıya foton yayınlanır. Enerjileri, seviyeler arasındaki farka eşit olan bu fotonlara karakteristik x-ışınları adı verilir.

Filtreleme Üretilen x-ışınlarının niteliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri, demet önüne konulan filtrelerdir. X-ışınları uzun ve kısa dalga boylarına sahip heterojen ışınlar olduklarından, atom numaraları belirli filtreler kullanıldığında, düşük enerjili x-ışınları soğurulur ve filtreden sadece yüksek enerjili olanlar geçebilir. Demetteki şiddet kaybının büyüklüğü filtre malzemesinin atomuna ve filtre kalınlığına bağlıdır.

AMAÇ VE KAPSAM Filtrelemenin x-ışını spektrumu üzerindeki etkilerini incelemek. Grafikler yardımıyla farklı filtre malzemelerinin farklı enerjilerdeki soğurma özelliklerini analiz etmek ve kıyaslamak.

Kaynaklar Kramers H.A. (1923) :On the Theory of X-Ray Spectrum, Phil. Mag. Elements Of X-Ray Crystallography Leonid V. Azaroff (1968) Radyasyon Fiziği, Dr. Özdemir Soyberk, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölümü, 1. Cilt (2003) Evans R.D. (1968) ‘X-Ray and y-ray Interactions’, Radiation Dosimetry, Edited by F.H. Attix and W.C. Roesch Academic Pres 93-155