Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bal Hasadı Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Bal Hasat Dönemi Bölgelere göre değişmekle birlikte genelde Eylül ayı içerisinde yapılır. Gerektiği durumlarda yılda birkaç defa ve farklı zamanlarda da hasat yapılabilir.
Bal Hasat Zamanı Peteğin 2/3’ü sırlandığı zaman petekler hasada gelmiş demektir. Erken hasat edilen ballarda su oranı yüksek olacağı için balın kalitesi düşecek ve balda bozulma olacaktır.
Bal Hasadı Hasat edilen ballar süzme veya petekli olarak pazara sunulabilirler. Süzülen petekler tekrar kovanlara geri verilerek arıların temizlemeleri sağlanır.
Bal Hasadı Çalışmaları
Bal Hasadı Çalışmaları
Bal Hasadı Çalışmaları
Körüğün Yakılması
Maskenin Giyilmesi
Kovana Duman Verilmesi
Kovana Duman Verilmesi
Arıların Uzaklaştırılması
Peteklerin Alınması
Peteklerin Alınması
Makineyle Sırların Alınması
Sır Tarağı ile Sırların Alınması
Süzme Makinesine Yerleştirme
Ekstraktör ile Balın Süzülmesi
Makine ile Balın Çekilmesi
Süzme İşleminin Bitirilmesi
Balın Şişelere Doldurulması
Balın Ambalajlanması
Balın Ambalajlanması
T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com