DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN 2007.
Advertisements

YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Su ! Neden Önemli ?... Ramsar DSİ GAP BM Tatlı Su Yılı
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ÜLVİ MEMMEDLİ FERİD QASİMOV İLKİN NECEFLİ ABDUL KADİR KALCIOĞLU EDİP ÇELİK YUNUS EMRE KARAKELLE.
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
EGE ORMAN VAKFI EĞİTİM SUNUSU.
SU DÖNGÜSÜ (HİDROLOJİK SİKLUS).
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
SUYUMUZU BOŞA HARCAMAYALIM !.
Hazırlayan:OSMAN SEYHAN
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
MADDE DÖNGÜLERİ.
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
PANEL ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
Merhaba çocuklar, benim adım Minik. Bende sizler gibi daha küçüğüm. Her geçen gün büyüyeceğiz ama ben büyümekten korkuyorum. Sizinle birkaç arkadaşımı.
Ülkemizin Doğal Kaynakları
GREEN MARKETING KONFERANSI
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Küresel Isınma Ve Nedenleri
GÖREV DOSYASI.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
Küresel Isınma Nedir?.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
Hayatın Kaynağı Su.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
Su tasarrufu için alınacak tedbirler
SU KAŞİFİ DaçKaşiF.
SUYUN SESİNE KULAK VERİN! Poseidon Su Kaşifleri
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
SU VE HAYAT.
Çevremiz neden kirlenir?
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Do ğ a insanların ve di ğ er canlıların ya ş amını sürdürdü ğ ü do ğ al ortamdır denilebilir. Do ğ a bize her ş eyi verir ama bizler bu verdiklerinin.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
PANEL ÇEVRE KİRLİLİĞİ. ÇEVRE KİRLİLİĞİNE GENEL BAKIŞ Çevre kirliliği günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Yaşamımızı olumsuz etkileyen çevre kirliliği.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
PANEL ÇEVRE KİRLİLİĞİ. ÇEVRE KİRLİLİĞİNE GENEL BAKIŞ Çevre kirliliği günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Yaşamımızı olumsuz etkileyen çevre kirliliği.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015

SU;YAŞAMIN KAYNAĞI…

SU YOKSA; YAŞAM DA YOK…

SU NEDİR? Oksijen ve Hidrojenden oluşan, sıvı durumunda bulunan kokusuz, renksiz, ve tatsız maddeye su Denir. Kimyasal formülü H2O’dur; yani iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelmiştir. Dünya yüzeyinin %71’i sularla kaplıdır Yetişkin bir insan vücudunda ortalama su oranı %70’dir.

SU; PAHA BİÇİLEMEZ DOĞAL BİR MİRASTIR. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda dünyada suyun giderek artan önemini dikkate alarak, her yıl 22 Mart gününün “DÜNYA SU GÜNÜ” olarak kutlanmasına karar vermiştir. 1993 yılından bu yana her yıl kutlanmaktadır.

Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3’tür Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3’tür. Bu suların % 97,5’i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, % 2,5’i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır. % 2,5 gibi çok az miktarda olan tatlı su kaynaklarının, % 90’ının da kutuplarda ve yer altında hapsedilmiş olarak bulunmaktadır. Bu oranlar, İnsanoğlunun kolaylıkla ulaşabileceği, yararlanabileceği elverişli tatlı su miktarının ne kadar az olduğunu göstermektedir.

DÜNYAMIZIN TEMİZ, İÇİLEBİLİR SU KAYNAKLARI SINIRLIDIR

HİÇBİR CANLI SUSUZ YAŞAYAMAZ

SU KAYNAKLARI NEDEN TÜKENİYOR? Dünya nüfusu sürekli artıyor, Hava kirliliğinin ve çevre sorunlarının yarattığı İklim değişikliği nedeni ile yağışların dengesi bozuluyor, Tarımda yanlış sulama su sarfiyatını arttırıyor, Ormanlar yok oluyor, havadaki nem dengesi bozuluyor, İnsanlar su tasarrufu konusunda, bilinçli ve duyarlı davranmıyor Temiz su kaynakları hızla kirleniyor

SU KAYNAKLARI NEDEN KİRLENİYOR

Kimyasal kirlilikler Biyolojik kirlilikler Fizyolojik kirlilikler Atmosferde oluşan kirlilikler Yerleşim alanlarındaki kirlilikler Çevre kirliliği Akarsuların kirliliği Ulaşım araçlarının neden olduğu kirlilikleri Sanayinin gelişimi ile akarsulara bırakılan ve bacalardan çıkan zehirli atıkların yarattığı kirlilik

ACIMASIZCA KİRLETİYORUZ…

HİÇ YEŞİLİN OLMADIĞI SEHİRLERDE, SULARIMIZI KİRLETEREK YAŞAMIMIZI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ…

BU KİRLİLİĞE, DOĞA, TÜM CANLILAR VE İNSANLIK DAHA NE KADAR DAYANABİLİR? GELECEK KUŞAKLARA NASIL BİR DÜNYA BIRAKACAĞIZ?

İNSAN DÜNYAYI TÜKETİRKEN… KENDİ DE TÜKENİYOR

SU KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI. Salgın hastalıklara neden olur SU KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI * Salgın hastalıklara neden olur * Ormanların büyümesini ve gelişmesini engeller * Hayvanların gelişimini olumsuz etkiler, türler yok olur * Ekosistemi olumsuz etkiler * Tarımsal faaliyetleri olumsuz etkiler, gıda ürünleri yeterli miktarlarda yetiştirilemez * Kirlenmiş içme suları, hastalıklara ve ölümlere neden olur

BİLİYOR MUSUNUZ. Dünyada, 1 BİLİYOR MUSUNUZ? * Dünyada, 1.5 milyar insan temiz, içme ve kullanma suyundan yoksun… *Temiz su bulamayan pek çok insan, hijyen sorunları nedeniyle hastalanarak ölüyor… * Susuzluğa bağlı kuraklık nedeni ile açlık sorunu giderek büyüyor * Pek çok canlı türü, susuzluk yüzünden yok oluyor…

YAŞAM KAYNAĞIMIZ OLAN SUYU NASIL KULLANIYORUZ?

SU HARCAMA TABLOSU * Tuvalet; 15 lt -25 lt 5 Dakikalık Duş;9 lt - 130 lt Küvette Duş; 90 lt - 150 lt El Yıkama (Akan Suyla; )8 lt

Bulaşık Makinesi; 60 lt Giysi Yıkama; 200 lt İçilen Su; 8 lt - 10 lt Yemek; 40 lt Araba Yıkama; 300 lt Çimleri Sulama; 500 lt Diş Fırçalama (Akan Suyla); 14 lt Bulaşık Yıkama (el ile ); 114 lt

DÜNYADA TEMİZ SUYA ULAŞAMAYAN BİR ÇOK ÇOCUK VARKEN, SİZ SUYU TASARRUFLU KULLANIYOR MUSUNUZ?

NE YAPALIM?

  Sebze meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayalım Bulaşıkları elde değil makinede yıkayalım. Makinenin dolu olmasını sağlayalım. Diş fırçalarken suyu kapatalım. Daha kısa sürede duş alalım, küveti doldurmayalım. Duş başlığını, suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirelim Sifonu gereksiz yere çekmeyelim. Muslukların su kaçırmadığından emin olalım, gerekiyorsa tamir ettirelim. Çamaşır makinesini dolmadan çalıştırmayalım Arabaları hortum ile değil, kovaya alacağımız su ile yıkayalım

Her bir evde, dikkatli kullanım sonucunda günde en az 10 -20 litre suyu koruyabiliriz. Türkiye genelinde 20 milyon evde sadece bu basit yöntemlerle günde 200 milyon ile 400 milyon litre arası su tasarrufu sağlayabiliriz. Her gün evlerden 10 000 ile 20 000 su tankerini dolduracak kadar su boşu boşuna akmaktadır. O HALDE SUYUMUZU KORUMAK BİZİM ELİMİZDE

OKULUMUZDAKİ SU SEBİLLERİNDEN SUYU TASARRUFLU KULLANALIM

HERGÜN OKULUMUZDA ONLARCA PLASTİK BARDAK ÇÖPE ATILMAKTADIR. PLASTİK DOĞADA 500 YILDA ÇÖZÜNMEKTEDİR. PLASTİK BARDAKTAN SU İÇMEK SAĞLIKLI DEĞİLDİR, HEM DE DOĞAYA ZARAR VERMEKTİR. BU YÜZDEN SU MATARALARIMIZI KULLANALIM. PLASTİK BARDAK KULLANARAK DOĞAMIZI VE SUYUMUZU KİRLETMEYELİM