Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Saha Analizi Açısından Türkiye’deki Mobil Laboratuvarların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
NEDEN İNVERTERLİ KOMPRESÖR?
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Satın alma ve stok yönetimi
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
İstatistikte Temel Kavramlar
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
HAVZA PLANLAMA VE ARAZİ ISLAHI DAİRE BAŞKANLIĞI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Nutrient Parametrelerinin Nitratlara Odaklı Bir Analitik.
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Yüzey Suları Risk Analizi Yannick Pochon Antalya Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
BİYOSENSÖRLER.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
TRANSPORT KÜVÖZ.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ (GES) SUNUMU
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
KOP BÖLGESİNDE EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
Haziran 2014 DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantı İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Büyük Menderes Havzası Gerçek Zamanlı İzleme İstasyonlarının.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM MATERYAL TASARIMI
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME
BALıKESIR ÖLÇME DEĞERLENDIRME MERKEZI İZLEME DEĞERLENDİRME DEĞİŞİM GELİŞİM.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Yeniliklerin ekonomik etkileri
Analog Elektronik Hafta 1
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Sunum transkripti:

Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Saha Analizi Açısından Türkiye’deki Mobil Laboratuvarların Genel Değerlendirmesi Michael Jackman

Mobil Laboratuvarlar 4X4 saha araçları, küçük olmalarına karşı ulaşılması zor noktalar için avantajlıdırlar

Karavan Türü Mobil Laboratuvarlar Hazar Denizi’nde kullanılmakta olan Karavan Türü Mobil Laboratuvar (iç ve dış)

Fiziko-kimyasal test kiti örnekleri

Çok Parametreli Su Kalite Sondası

 Bilindiği kadarıyla, halihazırda GTHB dahilinde 42 mobil laboratuvar bulunmakta ve örneklemenin iyileştirilmesi için bu sayının arttırılması planlanmaktadır Mobil Laboratuvar Ekipmanı Palintest – dizüstü bilgisayarıyla birlikte UV/görüntü spektrofotometre Palintest - NO3, PO4, TN, & TP için kolorimetrik reaktifle birlikte ilgili yöntem Palintest – TN ve TP sindirimi için portatif ısıtıcı WTW pH metre /pH probe Lang – DO Metre Jenway EC metre / Probe Alev fotometre Operasyon ve yöntem rehberleri

Mobil Laboratuvar Ekipmanı * Halihazırda kullanılmayan toprak fiziksel analiz ekipmanı * Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) sistemi * Son derece büyük HP yazıcı – yerine daha küçük ve basit bir versiyon gelecek * Paslanmaz çelik musluk * Buzdolabı * Su arıtma sistemi * Fotometre

Palintest, analiz için faydalı bir sistem olarak değerlendirilmekte.

İzlenimler Palintest sistemi, sabit laboratuvarlarda kullanılan daha gelişmiş spektofotometrelerle eldilen sonuçlar kadar doğru sonuç vermeyebilir. Benzer şekilde, mobil laboratuvarlarda Toplam Nitrojen (TN) ve Toplam Fosfor (TN&TP) için kullanılan portatif ısıtıcı yöntemi de yeteri kadar verimli olmayabilir. Dolayısıyla, TP ve TN sonuçları daha düşük çıkabilir.

Uyumlaştırma Bu ekipmanla elde edilen sonuçların merkezi sabit laboratuvar sonuçlarıyla karşılaştırılması önerilmektedir. Buna ek olarak, optimum kalite kontrollerinin de uygulanması büyük önem taşımaktadır. İdeal olarak yöntem doğrulamaları yapılmalıdır.

 Spektrofotometre’ye karşı Fotometre  GTHB yeni mobil laboratuvar almayı planlamaktadır ancak, aynı zamanda Palintest spektrofotometreleri fotometrelerle değiştirmeyi de düşünmektedir.  Söz konusu ekipman konusunda bir değerlendirme çalışması yapılmış ve Su Analiz Raporu’nun Ek 2’sinde özet bir değerlendirme raporu sunulmuştur.

 Spektrofotometre’ye karşı Fotometre  Ankara’daki Arazi Islahı ve Sulama Dairesi (GTHB) 40 kimyasal analiz kiti daha üretmek üzereydi.  UV/Vis spektrofotometre mi yoksa basit fotometre mi kullanılmasının daha iyi olacağı konusunda acil değerlendirme talep edildi.

 Spektrofotometre’ye karşı Fotometre  Nitrat ve fosfatlar dahil, 40 farklı parametrenin belirlenmesine yönelik analiktik yöntemler, suda kolorimetrik yöntemler kullanılarak yapılabilmektedir.  Söz konusu teknik, belli renkte bir bileşen elde edilmesi amacıyla örneğe, parametreyle etkileşime girecek bir reaktif eklenmesini gerektirmektedir.  Parametrenin konsantraysonu, özel bir dalga boyu emilimi sayesinde, fotometre veya spektrofotometre kullanılarak ortaya çıkan rengin yoğunluğu aracılığıyla belirlenmektedir.

 Fotometre, dalga boyunun belirlenmesi için basit renk filtreleri ve fotodetektör kullanmaktadır. Dolayısıyla, oldukça az maliyetli, dayanıklı, taşınabilir ve kullanımı kolaydır.  Spektrofotometre, dalga boyunun belirlenmesi için son derece hassas bir monokromatör kullanmaktadır. Dolayısıyla, sonuçları daha kesin ve hassastır. Konuyu netleştirmek amacıyla, Tablo 1’de iki ekipman arasındaki farklar tespit edilmektedir.

Spektrofotometre ve Fotometre arasındaki farklar Fotometre Spektrofotometre AvantajlarıDezavantajları AvantajlarıDezavantajları Kolay taşınır Sonuçlar çok kesin değil (yarı-sayısal) Sonuçlar daha kesinÇok kolay taşınabilir değil Kullanımı çok kolay Kurumda kalibre edilemezi Kurum içinde kalibre edilebilirKullanması çok kolay değil Nispeten dayanıklı Dalga boyu taraması yapamaz Dalga boyu taraması yapar Sabit tutulması daha iyi olur Nispeten daha az maliyetli Pil durumundan etkilenebilir Daha özgün yöntemler geliştirilebilirDaha pahallı Hafif Renk filtreleri zamanla eskiyebilir ve sonuçların kesinliği etkilenebilir İyi bir tespit alanı ve hassasiyetBüyük ve ağır Çok hassas değil, tespit limiti çok iyi değil Genellikle ana elektrik kaynağına bağlanması gerekir

 Mobil Laboratuvarlar – Avantajlar  Sahada analiz yapılabilir  Örnek bozulma riski yok  Örneklerin saklanma sorunu yok  Yakın sahalarda takip amaçlı örnek alımı kolay  Örneğin kirlilik kaynağı bulunabilir

Mobil Laboratuvarlar Dezavantajlar Bazı yöntemler sabit laboratuvarlar kadar kesin olmayabilir Öneriler İdeal olarak, merkezi laboratuvar karşılaştırması için, çift örnek alımı yapılabilir Kalite kontrolün uygulanması sağlanabilir Yöntem validasyonu için teknikler değerlendirilebilir

Referans Çerçeve Sözleşme Faydalanıcıları - LOT 6: Çevre EuropeAid/127054/C/SER/multi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Nitrat Kirliliği İzleme Ağının Genişletilmesi ve İyi Tarım Uygulamaları Kodunun Uygulanmasına Yönelik Eylemlerinin Arttırılması Projesi Sözleşme no: ALTUN/NPMNE/TR2010/ /FWC/082 Nisan 2014, Teknik Rapor – Faaliyet B1: Nitrat Analizlerinde Yöntemlerin Uyumlaştırılması

Örnekleme ve analizlerin optimizasyonu açısından saha analizleri çok faydalıdır. Ancak, merkezi ve sabit bir laboratuvar aracılığıyla bu sonuçların desteklenmesi ve kontrol edilmesi de büyük önem taşımaktadır. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.