Personel seçme sürecinin özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ
Advertisements

ERK İSG&İK –
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
MESLEKİ EĞİTİM.
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İşletmelerde Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
ERK İSG&İK – –
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
STRES TEPKİLERİM Kazanım:*Stres durumlarında kullandığı tepkileri etkililiği açısından değerlendirir. 11. Sınıf 67 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik.
Problem Çözme Süreci.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE. İlkeler-Değerler Vizyon Yol gösterici olarak çalışanları; kurumun düzeni, güvenliği ve gelişimine uygun davranışlara teşvik.
Kişilik Kuramları ve Gelişim İstikrar ve Değişim Yakın İlişkiler.
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
Hekimlik Sanatı Prof.Dr.Feyza Erkan.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Örgütsel Davranış Prof. Dr. Cem Tanova.
Bölüm 10 Takımlar.
MOTİVASYON.
BÜYÜK BEŞ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ, E-WOM’A GÜVEN VE E-WOM’DAN ETKİLENME ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ Ar. Gör. Mehmet Selami ALGUR - İstanbul Üniversitesi.
BAĞIMLI KİŞİLİK VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
Personel Bulma ve Secme
“Satış ve pazarlamada her şeyi doğru yapmış
BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika. BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
BÖLÜM 5 OKUL. BÖLÜM 5 OKUL Okulun DDB’ye yol açmadaki rolü özellikle eğitimciler OKUL İLE İLGİLİ ETMENLERİN NEDENSEL AÇIKLAMALAR OLARAK ELE ALINMASI.
Örgütsel Kariyer Planlaması
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
KARİYER GELİŞTİRME.
İŞGÖREN BULMA Örgütler organizasyondaki çeşitli işleri iyi anlarlarsa o pozisyonu dolduracak kaliteli çalışanları daha kolay bulabileceklerdir. Kapsamlı.
Performans Değerlendirme Hataları
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ.
EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME
EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR
Örgütsel sosyalizasyon ve kariyerler
Özel Gereksinimli Çocuklar
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Öğretimin Planlanması
İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
Zeka Testleri.
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
KURUM KÜLTÜRÜ.
Performans ve Kariyer Yönetimi
Psikolojik Testlerin Çeşitli Kriterlere Göre Sınıflandırılması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Personel seçme sürecinin özellikleri

Mevcut seçme tekniklerinden en iyi şekilde faydalanarak doğru işler için doğru adayların seçilmesini, bu nedenle kurumsal performansın yükselmesini sağlayacaktır.

Personel tercihinin esası iş performansıyla ilişkili olan bireysel özelliklerin tanımlanmasına dayanır. Hangi görevler, hangi şartlarda ve ne için yapılmaktadır? Kurum kültürü ve kurum-çalışan uyumu araştırlır.

Adaylar tek tek değerlendirilir. Birbirine mukayeseli olarak değerlendirilir. Mümkün olduğunca çok ve anlamlı bilgi toplanmaya çalışılır.

İşe almada temel ölçütler Mesleki eğitim durumu Deneyim ve geçmişteki performans Fiziksel görünüm ve özellikleri Kişisel özellikler

Seçmede; * İşe uyum * Ekip/fonksiyonel uyum * Örgütsel uyum Araştırılır.

O halde tüm seçim araçlarının kullanım amacı; İş bilgisi Bilgi, beceri, kabiliyet, kişilik özellikleri Organizasyon-birey uyumunu araştırmaktır.

Aday değerlendirme sürecinde Elemeci yada Bütüncül yaklaşım kullanılabilir.

Elemeci yaklaşımda sürecin her bir aşamasında uygun olmayan adaylar elenerek bir sonraki aşamada daha az sayıda aday değerlemeye alınır. Özellikle aday sayısı çoksa, Elde edilen bilgilerin bazı adayların yetersiz olduğunu açıkça gösterdiği durumda

Elemeci yaklaşım(d’m) Uygulamanın zor ve maliyetli olması Seçim elemanlarının yetersizliği seçim ihtiyacının aciliyeti gibi Nedenlerle benimsenip uygulanabilir.

Seçmede bütüncül yaklaşım İlk elemeyi geçen bütün adaylar, uygulanan tüm aşamalardan geçerek değerlenir. Her aşamada daha çok ve daha doğru bilgi toplayıp isabet derecesini artırmak hedeflenir.

Bütüncül yaklaşım(d’m) Aday sayısının az olduğu Pozisyonun önemli olduğu Seçimin acil olmadığı Seçim araçlarının uygulama imkanının Bulunduğu durumlarda kullanılır.

Kişilik özellikleri Kişilik bireye özgü, duygu, düşünüş ve davranış kalıplarıdır. Soyaçekim, iç salgılar(hormonlar)zeka, güdüler, duygulanım ve coşku, benlik gibi faktörler ve katmanlar etkilidir.

Beş kişilik faktörü İşe alımda beş kişilik özelliği geniş kabul görmüştür. Dışadönüklük/içedönüklük(extraversion):sosyallik, konuşkanlık, ataklık, geri planda kalma, sessiz durma Duygusal denge(emotional stability):kaygı, depresyon, duygusallık, sinirlilik, güvensizlik, korku, üzüntü.

5 kişilik özelliği Uyumluluk(agreeableness):nezaket, esneklik, güven,işbirlikçilik, tolerans, affedicilik. sorumluluk (concientiousness): iş performansıyla direk ilişkili. Güvenilirlik, dikkat, organizasyon, çalışkanlık, azim, başarı.

Deneyime açıklık(openness to experience): Hayal gücü, merak, orjinallik, artistik algı, açık fikirlillik. Örneğin: liderlik için sorumluluk, dışa dönüklük ve açıklık gerekiyor.