Koku Problemi Kaynakları Etkileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
T-CAT TEİAŞ Kapasite İhale Sistemi
DUYU ORGANLARI.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
Tehlikeli Kimyasalların bertarafı
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
İZMİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ BETÜL COŞKUN ÇEVRE MÜHENDİSİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
LIFE Projesi-Eğitim Semineri ODTÜ, 1-2 Nisan 2004 Ankara 1 AB- LIFE Projesi Proje Kodu: LIFE00/TCY/TR/009 “Türkiye’de Koku Yaratan Emisyonların ve İmisyonların.
H1 RÖGAR KOKU GİDERİCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU TARU LTD ŞTİ - OCAK 2012.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Türkiye’de Yeni Bölgesel Politikanın Oluşumu ve Gelişiminde Problemler
Maddenin Tanecikli Yapısı
KARIŞIMLAR.
Su Arıtma Sistemleri.
KOKU FİZYOLOJİSİ Dr. Özge Bozkurt.
LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 1-2 Nisan 2004 Ankara 1 Kokunun Algılanması- Anatomik/ Fizyolojik ve Psikofizyolojik Temeller Prof. Dr. Aysel Atımtay.
OLFAKTOMETRE GENEL İLKELER Hazırlayan: Çevre Müh. Meltem GÜVENER
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
Canlıların Ortak özellikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
LIFE Projesi- Workshop-III, 9-10 Aralık 2004, Ankara1 Proje Çalışmalarının Tanıtılması Prof. Dr. Aysel Atımtay ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, Ankara Orta.
DERS: Hayat Bilgisi KONU: Duyu Organlarımız SINIF: 3. Sınıf
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü LIFE Projesi-Eğitim Semineri ODTÜ, 1-2 Nisan 2004 Ankara 1 İmisyon Ölçümleri HAZIRLAYANLAR: Prof.
KARIŞIMLAR.
DUYU ORGANLARI
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
KARIŞIMLAR.
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
MİS GİBİ KOKTU.
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
TEMİZLİK KİMYASALLARININ VERDİĞİ ZARARLAR
Maddenin Tanecikli Yapısı
KOKU FİLTRE SİSTEMİ.
Karışımlar.
PROJESİ.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
BEŞ DUYUMUZ.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
İşitme engelliler.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
FOTOSENTEZ.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
Canlıların Ortak özellikleri.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

Koku Problemi Kaynakları Etkileri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Koku Problemi Kaynakları Etkileri Hazırlayan: Çevre Yük Müh. Volkan Sarıçiçek LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Giriş Koku alma duyusu insanın yaşamsal faaliyetlerinden biridir. Çevremizi algılamada kullandığımız en önemli duyularımızdandır. Birçok fiziksel aktivite (yemek, içmek, vs.) koku alma duyusu ile birlikte gerçekleşir. Tat alma duyusu, dokunma duyusu, sıcaklık ve ağrı algıları koku alma duyusu ile birlikte gerçekleşir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Giriş Çevremizdeki çiçeklerden, ağaçlardan, besinlerden, hayvanlardan, sanayi ürünlerinden, bakterilerin neden olduğu oluşumlardan ve diğer insanlardan kaynaklanan kokular bizi çepeçevre sarar. "kokular dünyası"nda yaşadığımız söylenebilir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Giriş Zevklerimiz ile kokular arasında çok önemli bir denge ve uyum vardır. Bize yararlı olan maddelerin kokuları hoşumuza gider, bize zararlı olanlar ise kokularıyla bizi iterler. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Örnek: LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Nasıl Koku Alırız? Koku burundaki “olfactory epithelium” denen koklama hücreleri tarafından algılanır. Bu hücrelerin sayısı 15-20 milyon kadardır. Burun boşluğunun arka tarafında yer alırlar. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Burunun yapısı yüzünden koku içeren hava koku alma hücreleriyle direkt olarak temas etmez. Nefes almanın burun içinde yarattığı türbülansdan dolayı ters taraftan temas eder. Kuvvetli nefes almak havanın giriş hızını artıracağından dolayı türbülansıda artırır. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Koku molekülleri önce olfactory hücreleri saran mukoza tabakası ile temas ederler. Burada bulunan mikrofiller hem yüzey alanını artırır hem de daha çok hava türbülansı sağlar. Mukoza tabakası koku moleküllerinin koku alma hücrelerine ulaşmasını sağlar. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Koku moleküllerinin mukoza tabakasına ulaşması ve geçmesi için uçucu ve suda çözülebilir olması gerekir. Ayrıca, bir miktar yağda çözülebilme özelliği koku hücrelerini çevreleyen ve yağ içeren zar tabakasını geçmeleri için gereklidir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Koku hücreleri koku algılamada özelleşmiş sinir hücreleridir. Burada gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar elektrik sinyalleri açığa çıkarır. Bu sinyaller aksonlar ile koku soğancığına iletilir. Koku soğancığı gelen sinyalleri düzenler ve beynin koku alma merkezine iletir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara KOKU TANIMLAMA MEVCUT KOKU HAFIZASI KOKU KOKU SİNYALLERİ BEYİN FİKİR LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Koku Algılama Kişinin fiziksel durumu Kişinin sosyal geçmişi Kişinin koku hafızası Kişinin algılama düzeyi Kokunun algılanmasında önem taşır LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

Kokuyu Etkileyen Faktörler Herhangi bir kokunun rahatsızlık verici olması 4 faktörle açıklanabilir; Frekansı: kokunun hangi sıklıkta algılandığı Yoğunluğu: kokunun etkinliği Süresi: kokuya maruz kalma süresi Nahoşluğu: kokunun istenmeyen karakteri LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Neden Koku? Hava kalitesi insanların sağlığı ve kendilerini rahat hissetmeleri açısından önemlidir. Koku içeren hava insanların rahatsız hissetmesine yol açar. WHO: Sağlık sadece hastalık veya bedensel rahatsızlığa sahip olmama değil tam anlamıyla fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak refah içinde olma durumudur. Bu durumda, koku içeren havayı solumak zorunda kalan kişiler sağlıksız olarak nitelenebilir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Kokunun Özellikleri Genellikle çok çeşitli bileşikler içerir. Bazı durumlarda kokuya yalnızca baskın bir bileşik neden olur (örn: H2S). Bazı bileşikler düşük konsantrasyonda olsalar bile kokunun asıl sebebi olabilirler. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Bazı bileşiklerin karışımı bileşiklerin kendisinden daha yoğun ve farklı kokulara yol açabilir (tersi de doğru olabilir). Bu sebeplerle kokuya yol açan maddeleri tek tek tespit etmek (örneğin gaz kromatografisi ile) zaman ve efor kaybıdır. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Kokuya karakteristik niteliğini veren, moleküller arasındaki mikroskobik değişikliklerdir. Örnek olarak, pişmiş taze bir yumurta ile çürük bir yumurtayı birbirinden ayıran özellik, çevreye yaydıkları moleküler yapılarındaki farklılıktır. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Çeşitli moleküllerin kimyasal yapıları arasındaki farklılıklar ise oldukça hassas ayrımlara dayanır. Hatta tek bir karbon atomu değişikliği bile çekici bir kokuyu itici hale dönüştürebilir. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Örnek: (1)'de yapısı görülen kimyasal maddenin üç türevinin kokusu gül gibidir. Ancak her biri farklı kokusuyla birbirinden ayrılır. (2) Leylak ve baharat, (3) ozon ve meyve, (4) tarçın, karanfil, baharat ve leylak kokularıyla karışık gül gibi kokar LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Bazı Tanımlar Koku Eşiği: 100 kişiden 50’sinin (%50 nin) algılayabildiği koku konsantrasyonu Koku Konsantrasyonu: Koku eşiğine kadar seyreltilen kokulu numunenin seyreltme oranı. Koku Birimi, OU/m3 (Odor Unit/m3) Koku Birimi (Odour unit): Koku eşiğindeki koku konsantrasyonu 1 OU/m3 olarak tanımlanmıştır. LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Devam Koku Seviyesi: Kokunun algılanma yoğunluğu Lod : Koku seviyesi, dBod cod : Koku konsatrasyonu, OU/m3 ĉod : Koku eişiğindeki koku konsantrasyonu, OU/m3 LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

Bazı Maddelerin Koku Eşiği Bileşik Koku algılama eşiği Etanol 29 ppm Alkanlar (benzin) 100 ppm Alkoller 5 ppm Aminler (bayat balık) 0.2 – 2 ppm H2S (çürük yumurta) 18 ppb Phosphine 30 ppb Thiols (kokarca) 1 ppb LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

Nahoş Kokunun Oluştuğu Koşullar Anaerobik koşullar Yüksek Sıcaklıklar LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Katı Atık Depolama Alanlarından Çıkan Gazda Bulunan ve Koku Yaratan Bazı Bileşikler Metan Hidrojensülfür Diklormetan Trikloretan Dimetilsulfat Toluen Ksilen Etilbenzen n-Hekzan Dimetildisulfat 2-Propanetiol 2-Butanetiol LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

Koku Emisyonu Kaynakları Kompost tesisleri Atıksu arıtma tesisleri Kimyasal tesisler Rafineriler Yağ eritme tesisleri Gıda işleme tesisleri Besi çiftlikleri LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Kokunun Etkileri Toksik etkiler (bazen konsantrasyonun koku eşiğinin altında olduğu durumlarda bile toksik olabilir) Sağlık üzerinde kötü etkiler Estetik etkiler Ekonomik etkiler LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara

LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara Koku Nasıl Ölçülür? Elekronik Sensörler (Elektronik burunlar) GC-MS+Koku Maskesi Olfaktometre LIFE Projesi Eğitim Semineri ODTÜ, 21-25 Ekim 2002 Ankara