Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012
Amaç PatenT2 grubundan seçilmiş alt grupta günlük tuz alımını saptamak Diyetle alınan tuzun kaynaklarını araştırmak
Örneklem Büyüklüğü Çalışma 4 ilin kır ve kentinde gerçekleştirilmiştir. Ankara İstanbul İzmir Konya Şubat-Mart 2012’de 4 ilde 925 kişi taranmış, 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı belirlenen sınırlar içinde olan 657 kişi analize dahil edilmiştir.
Çalışma İşlemleri Tıbbi öykü Ayrıntılı tuz alımı öyküsü Ayrıntılı diyet öyküsü Kan basıncı ölçümü 24 saatlik idrar toplanması
Laboratuvar 24 saatlik idrarda incelemeler: Sodyum Potasyum Üre Kreatinin 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı 10-30 mg/kg olan bireyler analize dahil edilmiştir.
Çalışma Grubu Kan Basıncı Düzeyleri
NaCl Alımı Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik idrar Na+ (mEq/gün) Tüm grup 657 251,97 92,2 Erkek 308 267,37 94,23 Kadın 349 238,37 88,23 Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik NaCl Alımı (gr/gün) Tüm grup 657 14,82 5,42 Erkek 308 15,72 5,54 Kadın 349 14,02 5,19
Cinsiyete Göre Tuz Alımı
Yerleşim Yerine Göre Tuz Alımı
SALTurk2, SALTurk ve INTERMAP İdrar Sodyum (mEq/gün) Arch Intern Med. 2006;166:79-87
Diyetteki Tuz Kaynakları Ortalama SD 24h idrarda sodyum (gr) 14,77 5,62 Sodyum Öykü (gr) 11,92 4,88 Yemek Tuz 6,62 3,72 İşlenmiş Besin 1,28 1,35 Doğal Besin 0,26 0,44 Eklenen Tuz 5,08 3,58 Ekmek Tuz 3,80 2,10 Sofra Tuzu 1,50 1,46 Beslenme bilgisi bulunan lar ve diüretik kullanımı olmayanlar analize dahil edilmiştir.
Diyetteki Tuz Kaynakları
Diyetle Alınan Tuzun Besin Türlerine Göre Dağılımı Yemek Tuzu Besin Türü Dağılım* (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0) * Pişerken, sofrada eklenen ve ekmek ile alınan tuz hariç
Diyetteki Tuz Kaynakları Besin Türü Dağılım (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0)
Çalışmaya katılan gönüllülere, Sahada çalışmayı yürüten sağlık ekibine ve ‘ya teşekkür ederiz.