Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
BESLENME TEDAVİSİ.
Liv Hospital-İSTANBUL
DOĞAL SAYILAR.
Türkiye Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması Sonuçları Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 21 Mayıs 2011-Antalya.
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
KİBAS -Olgu tartışmaları-
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
Diferansiyel Denklemler
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
 Sık görülen,  Morbidite ve mortalitesi yüksek olan,  Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen,  Büyük ekonomik yük getiren,  Farkındalığı ve erken tanısı.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
SALTurk Çalışması Ne söylüyor?
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Enteral beslenme devamı
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Sayı Doğrusunda Toplama İşlemi Yapalım
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
SAĞLIK İÇİN SAĞLIKLI SÜT İÇİN PROGRAMI DR.DYT.MELTEM ŞAHİNLER SOYLU T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi.
Oyun ve Okul Çocuğu Beslenmesi
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, 2008 Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışması 22 Mayıs Antalya SALTurk Çalışması.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
RENAL FONKSİYON TESTLERİ
4 X x X X X
İlimizde Faaliyette Bulunan ve Faaliyeti Sona Eren Dernek Durumu 2011 YILI ARALIK 2012 YILI (MART) TOPLAM Yeni Kurulan Dernek Sayısı Merkez Yeni.
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
FAİZ PROBLEMLERİ FAİZ YÜZDESİ FAİZ FAİZ YÜZDESİ ANA PARA ANA PARA
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim dalı
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sunum transkripti:

Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012

Amaç PatenT2 grubundan seçilmiş alt grupta günlük tuz alımını saptamak Diyetle alınan tuzun kaynaklarını araştırmak

Örneklem Büyüklüğü Çalışma 4 ilin kır ve kentinde gerçekleştirilmiştir. Ankara İstanbul İzmir Konya Şubat-Mart 2012’de 4 ilde 925 kişi taranmış, 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı belirlenen sınırlar içinde olan 657 kişi analize dahil edilmiştir.

Çalışma İşlemleri Tıbbi öykü Ayrıntılı tuz alımı öyküsü Ayrıntılı diyet öyküsü Kan basıncı ölçümü 24 saatlik idrar toplanması

Laboratuvar 24 saatlik idrarda incelemeler: Sodyum Potasyum Üre Kreatinin 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı 10-30 mg/kg olan bireyler analize dahil edilmiştir.

Çalışma Grubu Kan Basıncı Düzeyleri

NaCl Alımı Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik idrar Na+ (mEq/gün) Tüm grup 657 251,97 92,2 Erkek 308 267,37 94,23 Kadın 349 238,37 88,23 Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik NaCl Alımı (gr/gün) Tüm grup 657 14,82 5,42 Erkek 308 15,72 5,54 Kadın 349 14,02 5,19

Cinsiyete Göre Tuz Alımı

Yerleşim Yerine Göre Tuz Alımı

SALTurk2, SALTurk ve INTERMAP İdrar Sodyum (mEq/gün) Arch Intern Med. 2006;166:79-87

Diyetteki Tuz Kaynakları Ortalama SD 24h idrarda sodyum (gr) 14,77 5,62 Sodyum Öykü (gr) 11,92 4,88 Yemek Tuz 6,62 3,72 İşlenmiş Besin 1,28 1,35 Doğal Besin 0,26 0,44 Eklenen Tuz 5,08 3,58 Ekmek Tuz 3,80 2,10 Sofra Tuzu 1,50 1,46 Beslenme bilgisi bulunan lar ve diüretik kullanımı olmayanlar analize dahil edilmiştir.

Diyetteki Tuz Kaynakları

Diyetle Alınan Tuzun Besin Türlerine Göre Dağılımı Yemek Tuzu Besin Türü Dağılım* (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0) * Pişerken, sofrada eklenen ve ekmek ile alınan tuz hariç

Diyetteki Tuz Kaynakları Besin Türü Dağılım (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0)

Çalışmaya katılan gönüllülere, Sahada çalışmayı yürüten sağlık ekibine ve ‘ya teşekkür ederiz.