ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL ITB-224 ( )
NÜKLEER SİLAHIN ETKİLERİ
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
RADYOAKTİVİTE VE RADYOAKTİF BOZUNMA
CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
RADYASYON FARKINDALIĞI ve KORUNMA
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
Vücuttaki tüm hücrelerin geli ş imini sa ğ layan DNA, kozmik radyasyona kar ş ı duyarlıdır. Yüksek enerjili bir kozmik ı ş ın parçacı ğ ı, canlı hücrenin.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
Güneş Işınları Kozmik ışınlar, Gamma ve X ışınları UVC nm
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
Alan ve personel dozimetrisi
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
Hekim Sağlığı ve Radyasyon
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM :
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
HİPERTROİDİ klinik bulguları
Atmosferin Katmanları
Kanatlılarda immun sistem
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
SİBEL DÜLGER KKEF - KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ
İNTERNAL DOZİMETRİ.
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
Ağda Kullanılan Medya. 2/36 İçerik  Bakır Medya  Optik Medya  Kablosuz Medya.
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
5. 5 RADYASYON Eray Özdemir Demet Korur Duygu Ergün.
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
YÜKSEK ENERJİLİ RADYASYONUN ÇEVRE SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
İYONİZAN , NON-İYONİZAN RADYASYON VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
RADYASYON, RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
UV İLE DEZENFEKSİYON.
Radyoterapi a. Murat şenişik.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
İşyeri Hekimliği ve İşyerinde Radyasyon İle Çalışmada Yaşanan Zorluklar Dr. Hüdai Çetin İşyeri Hekimi Gsm Dr. Hüdai Çetin.
HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.
Elektromanyetik Dalgalar
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
AKTİF OL RADYOAKTİF OLMA!
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
Radyoaktif madde ve ışınlarla çalışma
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
Savunma eylemcileri ve üretilmeleri
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
MEVCUT DURUM ve ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
 Radyasyonun keşfi ve radyasyon nedir  Radyasyon kaynakları  Radyasyonun çeşitleri  Radyasyon etkileri  Radyasyonun riskleri  Radyasyonun çevreye.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON

Radyasyon Radyasyon veya Işınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. "Radyoaktif maddelerinalfa, beta, gama gibi ışınları yayması"na veya "Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamı"na da Radyasyon denir.

Radyasyonun Zararları X ışınları, ultraviyole ışınlar, görülebilen ışınlar, kızıl ötesi ışınlar, mikro dalgalar, radyo dalgaları ve manyetik alanlar, elektromanyetik tayfın parçalarıdır. Elektromanyetik parçaları, frekansve dalga boyları ile tanımlanır.Alfa, beta, gama, X ışınları ile kozmik ışınlar ve nötronlar çok yüksek frekanslarda olduğundan, elektromanyetik parçacıklar kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması sonucu iyonlaşma olur.

İyonlaşabilen elektromanyetik ışınımları, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'nın zarar görmesi ise hücreleri öldürmektedir. Bunun sonucunda doku zarar görür. DNA'da çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur.(Çernobil)

İç Radyasyonun Etkileri

Hematopoetik Sistem Kan hücrelerini yapan organlar (kemik iliği, lenf bezleri) radyasyona son derece hassastır. Tüm kan hücreleri ve plateletleri oluşturan kemik iliğindeki ana hücreler (stem cell), dalak, karaciğer, lenf nodları, timusda bulunan lenfoid dokular radyasyona aşırı hassastır. Lenfositler, radyasyona oldukça hassas olup normal titrerlerinden (2100/ml) ışınlama sonrası ölçülebilir düşüş kaydedilebilir

Lenfatik Sistem Dalak, lenf bezleri ve timus, radyasyona oldukça duyarlıdır. Dalak da radyasyona bağlı olarak mitotik aktivite inhibisyona uğrar, kütlesi azalır. Lenf bezlerinde ise küçülme meydana gelir. Alınan doza göre şişme, ödem ve hemoraji görülebilir

Reprodüktif Sistem Reprodüktif sistem hücreleri radyasyon etkilerine son derece hassastır. Erkekte ana hücreler ve çoğalmakta olan spermetogonia oldukça duyarlıdır.

Gastrointestinal Sistem Mukoza epiteli radyasyona oldukça hassastır. Bu hassasiyet, hematopoetik sistem ve gonodlarınki (cinsiyet bezi) kadar değildir. Ġlk önce mitoz durur. Ödem, dejenerasyon ve nekroz görülür.

Deri Deri, radyosensitif bir organdır. Deriye radyobiyolojik etkiler; total doza, doz hızına ve radyasyon kalitesine bağlıdır. Radyasyon etkilerini eritem (deride kızarıklık), tırnak ve saçlarda değişiklikler, kıllanmada azalma gibi belirtilerle gösterir.

İç Radyasyondan Korunma

Kurşunlu Paravanlar Radyoloji departmanında, kumanda masası dışarıda değil ise kumanda masası önünde en az 2 m eninde ve 2,25 yüksekliğinde kurşunlu paravan bulundurulur.Kumanda masası ile inceleme masası arasında en az 1,5 m mesafe olmalıdır. Işınlama sürecinde radyasyon kaynağında uzak durmaya önem gösterilmelidir. Radyo

Kurşunlu Eldivenler Özellikle floroskopi cihazları ile yapılacak incelemelerde kurşunlu önlüklerle beraber, kurşunlu eldivenler de kullanılır.

Kurşunlu Önlükler Radyasyon çalışanları, radyoloji laboratuvarında çalışırken kurşunlu önlük kullanmalıdır. Kurşunlu önlükler direk x-ışınından değil ikincil (yansıyan) radyasyona karşı bir koruma sağlamak üzere tasarlanır.