Hezarfen Ahmet Çelebi, (d. 1609 - ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Adı:Alper Soyadı:Akyüz Sınıf:7-D No:3066
Advertisements

Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
BACA GAZI ZEHİRLENMELERİ
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI DEVLETİNDE KULLANILAN PARALAR
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 2
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
DURAKLAMA DEVRİ ISLAHAT HAREKETLERİ (17.yüzyıl)
HAYATI GÜZELLEŞTİRMENİN KURALLARI 1 İNSANLARA BEKLEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERİN VE BUNU GÖNÜLDEN YAPIN.
UÇMAYI BAŞARAN İLK İNSAN
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
Hazırlayan: Kenan Nemli 6/B 247
TÜRKİYE NİN TARİHİ VE TÜRİSTİK YERLERİ
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
Hayvanlar Alemi.
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
YER DEĞİŞTİRME =Son konom- İlk konum
-TÜRK BİLİM İNSANLARI-
HAZIRLAYAN: NUR KURTOĞLU 7/D 2174
DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlık Çalışmaları
OSMANLI’DA BİLİM İNSANLARI
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla Hz Muhammed’in Örnek Kişiliğinden Kesitler Aşırılıklar Karşısındaki Tutumu.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
OSMANLI DEVLETİ.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Tanzimat dönemi öğretici metinler
MASALLAR DÜNYASI.
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
ÖRÜNTÜ Sayı Örüntüleri
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
MİMAR SİNAN Adı:M.Yusuf Soyat:KARAÇINAR Sınıf:4/B Numara:505.
GÜNLÜK (GÜNCE)
sosyo-ekonomik yapı, politik ve kültürel çevre girişimciliğin nitelik ve boyutlarını belirler  Örneğin; Leonardo Da Vinci bir sanatçı olmanın.
TARİHTEKİ ÖNEMLİ TÜRK-İSLAM BİLGİNLERİ
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
SEVR ANTLAŞMASI 10 AĞUSTOS 1920
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
Osmanlı Tarihinde Çığır Açan 15 Bilim Adamı
BEBEK Semtin isminin nereden geldiği konusunda iki rivayet bulunuyor. Bunlardan ilki, Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi koruması için gönderdiği bölükbaşının.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Hezarfen Ahmet Çelebi, (d ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
İÇİNDEKİLER Doğumu&Hayatı Eserleri Ölümü Evliya Çelebi 2.
Gerçekleşen Düşler İcatlar ….
Müzik Nedir?.
CAĞDAŞ TÜRK RESMİ.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KIZ KULESİ.  Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına görgü şahitliği yapmıştır.
Dönemin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır ile 1730 tarihleri arasında geçen süreye Osmanlı’ da ” Lale Devri” olarak.
TARİHTEKİ ÖNEMLİ TÜRK-İSLAM BİLGİNLERİ
İstanbul Boğazı. İstanbul Boğazı İSTANBUL BOĞAZI ( BOSPHORUS) İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birleştiren su yoluna verilen isimdir.
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Hezarfen Ahmet Çelebi, (d ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur yılları arasında saltanat süren Sultan 4. Murat zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezarfen ise "bin fenli" (bilimli) yani "çok şey bilen" anlamına gelir. Hezarfen Ahmet Çelebi, (d ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur yılları arasında saltanat süren Sultan 4. Murat zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezarfen ise "bin fenli" (bilimli) yani "çok şey bilen" anlamına gelir.OsmanlıTürkkanatlarla4. MuratOsmanlıTürkkanatlarla4. Murat

İlk uçma denemelerinde, 10. yüzyıl Türk alimlerinden İsmail Cevheri'den ilham almıştır. Cevheri'nin bulgularını iyice inceleyen ve öğrenen Çelebi, kuşların uçusunu inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için, Okmeydanı'nda deneyler yapmıştır. Ayrıca, Leonardo Da Vinci'nin uçma konusundaki çalışmalarında kendinden çok önce bu konuda deneyler yapan İsmail Cevheri'den ilham aldığı sanılmaktadır İlk uçma denemelerinde, 10. yüzyıl Türk alimlerinden İsmail Cevheri'den ilham almıştır. Cevheri'nin bulgularını iyice inceleyen ve öğrenen Çelebi, kuşların uçusunu inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için, Okmeydanı'nda deneyler yapmıştır. Ayrıca, Leonardo Da Vinci'nin uçma konusundaki çalışmalarında kendinden çok önce bu konuda deneyler yapan İsmail Cevheri'den ilham aldığı sanılmaktadır

1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Bogazı'nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar'da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisidir. Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sindeki ifadesinden ibarettir yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Bogazı'nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar'da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisidir. Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sindeki ifadesinden ibarettir.Galata Kulesiİstanbul BogazıÜsküdarEvliya ÇelebiSeyahatnameGalata Kulesiİstanbul BogazıÜsküdarEvliya ÇelebiSeyahatname

Bu olay Osmanlı Devleti'nde ve Avrupa'da büyük yankı buldu ve dönemin padişahı 4. Murat tarafından da beğenildi.Sarayburnu'ndaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan, Ahmet Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, hatta Evliya Çelebi'ye göre "bir kese de altınla" sevindirmiş, ancak bu derece bilgili ve becerikli birisinin tehlikeli olabileceğini düşünüp, "Bu adem pek havf edilecek bir ademdir, her ne murad ederse elinden gelir, böyle kimselerin bakaası caiz değil" diyerek onu Cezayir'e sürgün etmiştir. Bu olay Osmanlı Devleti'nde ve Avrupa'da büyük yankı buldu ve dönemin padişahı 4. Murat tarafından da beğenildi.Sarayburnu'ndaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan, Ahmet Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, hatta Evliya Çelebi'ye göre "bir kese de altınla" sevindirmiş, ancak bu derece bilgili ve becerikli birisinin tehlikeli olabileceğini düşünüp, "Bu adem pek havf edilecek bir ademdir, her ne murad ederse elinden gelir, böyle kimselerin bakaası caiz değil" diyerek onu Cezayir'e sürgün etmiştir.Osmanlı DevletiAvrupa4. MuratSarayburnuCezayirOsmanlı DevletiAvrupa4. MuratSarayburnuCezayir

Evliyâ Çelebi'nin anlattığı bu uçma öyküsünden çağdaşı olan başka belgelerde bahsedilmez. Aynı şekilde Sultan Murad'ın Hezarfen'i sürgün edişinden bahseden başka belge de yoktur. Evliyâ Çelebi'nin anlattığı bu uçma öyküsünden çağdaşı olan başka belgelerde bahsedilmez. Aynı şekilde Sultan Murad'ın Hezarfen'i sürgün edişinden bahseden başka belge de yoktur. Evliyâ Çelebi Evliyâ Çelebi Galata Kulesi denizden 35 metre yüksekte inşa edilmiştir. Kubbesinin tepesi yerden m, denizden de m yüksektedir. Galata Kulesi denizden 35 metre yüksekte inşa edilmiştir. Kubbesinin tepesi yerden m, denizden de m yüksektedir. Doğancılar Meydanı'nın ortası denizden 12 m yüksektedir. Doğancılar Meydanı'nın ortası denizden 12 m yüksektedir. Galata Kulesinin tepesi ile Doğancılar Meydanı arasındaki mesafe 3358 metredir. Galata Kulesinin tepesi ile Doğancılar Meydanı arasındaki mesafe 3358 metredir.

Bu veriler, uçuşun rüzgarsız ve sakin bir havada gerçekleştiği, kalkış esnasında hiç irtifa kaybedilmediği farzedilirse yaklaşık 39.5:1'lik bir süzülüş oranı verir. Günümüzdeki en yüksek performanslı koşarak kalkış yapılan kompozit yelken kanat Aériane Swift'in maksimum süzülüş oranı 27:1'dir.Ancak uçuş esnasında Lodos estiği belirtilmekle birlikte, eserlerinde zaman zaman fantazi öğelerine yer verdiği bilinen Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen uçuş öyküsünün hayal gücü ile zenginleştirilmiş olma ihtimali mevcuttur. Bu veriler, uçuşun rüzgarsız ve sakin bir havada gerçekleştiği, kalkış esnasında hiç irtifa kaybedilmediği farzedilirse yaklaşık 39.5:1'lik bir süzülüş oranı verir. Günümüzdeki en yüksek performanslı koşarak kalkış yapılan kompozit yelken kanat Aériane Swift'in maksimum süzülüş oranı 27:1'dir.Ancak uçuş esnasında Lodos estiği belirtilmekle birlikte, eserlerinde zaman zaman fantazi öğelerine yer verdiği bilinen Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen uçuş öyküsünün hayal gücü ile zenginleştirilmiş olma ihtimali mevcuttur.Aériane SwiftLodosSeyahatnameAériane SwiftLodosSeyahatname

Hazırlayanlar: Hazırlayanlar: Favori Grubu: Mukaddes Gencer Yasemin Kocakalay Melda Kutlu Gülümser Sağlam