PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
Advertisements

Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
CANLILAR DÜNYASI.
Chlorophyceae’nin genel özellikleri
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
CANLILAR DÜNYASI.
CANLILAR PROKARYOTLAR MONERA ALEMİ ÖKARYOTLAR PROTİSTA FUNGİ BİTKİLER
ÇİÇEKLİ ÇİÇEKSİZ BİTKİLER ...Egitimhane.com....
Filum PORIFERA (süngerler) Kambriyen - Güncel.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
KARA YOSUNLARI VE CİĞER OTLARI
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
HÜCRENİN YAPISI.
Hücre Kavramı ve Bir Hücreli Canlılar
EŞEYSİZ ÜREME BÖLÜNEREK ÇOĞALMA TOMURCUKLANARAK ÇOĞALMA SPORLA ÇOĞALMA
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
BEYZA AK YAŞAR ACAR FEN LİSESİ
YAKIN ÇEVREMİZDEKİ ORGANİZMALAR
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi
Tek hücreli,radiyer yada bilateral bakışımlı yapıda, koloni oluşturmayan alglerdir. Çıplak yada pelikula adı verilen özel bir örtü ile çevrilidirler. Serbest.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE VE YAPISI.
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
HAYVANLAR ALEMİ.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
MİKROSKOBİK CANLILAR.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
HÜCRE A)BİTKİ HÜCRESİ. B)HAYVAN HÜCRESİ 1.BAKTERİLER Bakteriler.
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlıların ortak özellikleri
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI ve ÇEŞİTLİLİĞİ
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi.
Canlıların Sınıflandırılması ve Canlılar Alemi.
Eşeysiz Üreme
TEK HÜCRELİDEN ÇOK HÜCRELİYE
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
Sunum transkripti:

PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati

Hedefler Protista alemi canlıların özelliklerini öğrenmek. Protistaların bitki ve hayvanlar alemine benzerliklerini kavramak. Organellerinin özelliklerini açıklamak. Protistaların üremelerini ve hayat evrelerini kavramak. Protistaların doğal çevre için önemlerini ve insanlardaki etkilerini açıklamak.

GENEL ÖZELLİKLER Yeryüzünde yaklaşık 200.000 türü olduğu tahmin edilen canlılardır. Daha çok mikroskobik canlılar olmakla beraber , koloniler oluşturabilir ya da su yosunları gibi boyları 60.cm ye kadar büyüyebilir. Çok hücreli olanları bile aşırı özelleşmiş doku ve organlara sahip değildirler. Daha çok su ortamlarında karalarda ise nemli bölgelerde yaşarlar. Ototrof ya da heterotrof beslenme özelliğine sahip türleri vardır. Eşeyli ve eşeysiz ya da her iki üreme özelliğini gösteren türleri vardır. Bitki , hayvan ve mantar özelliğini gösteren formları vardır. Evrimsel sistematikte bakteri ve arkeler den sonra gelirler ve diğer canlıları oluşturan öncüller olarak düşünülürler.

PROTİSTA

PROTOZOA (Hayvan benzeri protistler) Protozoalar kök ayaklılar, kamçılılar, silliler ve sporlular olmak üzere dört grupta incelenir. Kök ayaklılar Toprak ,tatlı su ve denizlerde yaşarlar. En çok bilinen örneği Amip tir. Hareketlerini yalancı ayakları yardımıyla sitoplazma hareketi ile sağlarlar. Besinlerini dışarıdan hazır olarak alırlar. Daha çok bölünerek ürerler zor ortam şartlarında kist de oluşturabilirler. Amipli dizanteri hastalığına da sebep olabilirler. Video

Kamçılılar Kamçıları sayesinde su da hızlı hareket edebilirler heterotrof türleri ile birlikte öglena gibi fotosentez yapan türleri de vardır. Öglenadaki göz lekesi ışıklı ortamların algılanmasını sağlar.Boyuna bölünerek çoğalır. Öglenayı peliküla adı verilen zar dış ortamlardan korur. Tripanosoma gambi ense ise uyku hastalı ğına neden olur.Çeçe sineği ile insanlara bulaşır. Video

Silliler Paramesyum en tanınmış örneğidir.Büyük çekirdek metabolizmayı küçüğü ise üremeyi kontrol eder. Fazla suyu kontraktıl koful dışarı atar. Bölünerek üremekle birlikte konjugasyon yoluyla eşeyli üreme de gösterirler. Besinlerini dışarıdan hazır olarak alırlar. Terliksi hayvan, vorticella stentor örnek sillilerdir. Video 1 Video 2

Sporlular Daha çok parazit olarak yaşarlar. Üreme dönemlerinde eşeysiz ve eşeyli üreme düzenli olarak birbirini takip eder buna döl almaşı (Metagenez) denir. Sıtma hastalığına neden olan plazmodyum sporlulara bir örnektir. Video 1

ALGLER (Bitki benzeri protistler) Tek hücreli olabildikleri gibi çok hücreli türleride vardır. Yapılarında klorofil , karoten ve ksantofil gibi pigmentler bulunur. Diyatomlar tek hücreli etraflarında silisden meydana gelen kılıf bulunan alglerdir. Besin piramidinin sulardaki temel kısmında bulunur. Diyatomlar Video

Kırmızı algler yapılarında bulunan fikoeritrin nedeniyle kırmızı renkte görünürler. Tropikal sularda bulunurlar. Yeşil algler karalarda yaşayan bitkilerin denizlerdeki ilkel atalarıdır.Mantarlarla birlikte ortak yaşayarak likenleri oluştururlar.

Ana koloni Vücut hücresi Üreme hücresi Volvox Video Koloni oluşturan yeşil algler tatlı sularda yaşarlar.Volvox en tanınmış kolonidir. Hücreleri sitoplazmik uzantılarıyla birbirleriyle bağlantılıdır.

Kahverengi bir alg çeşidi olan laminaria da döl almaşı şeklinde bir üreme vardır. Çok hücrelidirler ve denizlerde yaşarlar. Bitkilere benzerlik gösteren ve fotosentez yapan gövde , yap rak gibi kısımları thallus adı ile isimlendirilir. Denizlerde yaşamın besin üreticisi rolündedirler.

Cıvık Mantarlar (Mantar benzeri protistler) Beslenme benzerliği dışında gerçek mantarlarla genetik olarak benzerlikleri yok dur.Sentriyol ve selüloz hücre duvarları vardır mantarlarda ise bulunmaz. Amipsi hareket eden ve sitoplazmik bir kütleden ibaret olan çok çekirdekli canlılardır. Rutubetli ortamlarda ağaç gövdelerinde ve çürük yapraklar üzerinde yaşayarak besinlerini dışarıdan alırlar. Eşeyli ve eşeysiz yolla ürerler.Eşeyli üremeleri kamçılı iki sporun birleşmesi eşeysiz üremeleri ise kalın çeperli sporlarla gerçekleşir.

Değerlendirme Cıvık mantarların mantarlara benzerlik ve farklılıkları nelerdir. Diyatomlar nasıl canlılardır. Alglerin tatlı ve tuzlu su ekosistemleri için önemi nedir. Döl almaşı neye denir ve hangi canlılarda görülür. Protistlerin beslenmeleri nasıl gerçekleşir. Konjugasyonla üremenin önemi nedir.