“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ünlü ve Ünsüz Harfleri Tanıyalım.
Advertisements

“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
SES BİLGİSİ.
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
o l o t o n o na o ta ol ta ot lat la ot o to O nat ton ton o tel lo
Sesleri Tanıyalım, Okuyalım
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İLK OKUMA-YAZMAYA BAŞLAMA VE İLERLEME
ZİHİN ENGELLİLERE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
İlk Okuma ve Yazma Öğretimi
VELİ ORYANTASYON ÇALIŞMASI ( EKİM 2012) DİYARBAKIR
YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİ.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
ŞİİRDE AHENK.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
‘’de’’nin Yazımı.
"e" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “e” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin e bebeğim e ee eee) TEKERLEME Lale.
SES BİLGİSİ.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
1.DÖNEM 2. VELİ TOPLANTISI Güven CILIZ HOŞ GELDİNİZ.
YAZIM KURALLARI.
İlk okuma yazma öğretimi
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
arkadaş B) konuk C) öğrenci
ALFABEMİZİN ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLERİ.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
İLK OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
ALLPPT.com _ Free PowerPoint Templates, Diagrams and Charts
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
o sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ı sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
HECE BİLGİSİ.
Hissettirme Aşamalar Okuma Yazma Birleştirme Değerlendirme.
SES BİLGİSİ AÇ.
CİNS İSİMLER.
b sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
DİM BAŞÇİVİ TÜRKÇEN İ N ÖZELL İ KLER İ.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
SÖZCÜĞÜN YAPISI KÖK EK GÖVDE.
İLKOKUMA – YAZMA ÖĞRETİMİ
e sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
HARF BİLGİSİ Hikmet SIRMA
ÖZEL EĞİTİM İHTİAYACI OLAN ÖĞRENCİLERE OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
ALFABEMİZİN ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLERİ
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Davut Yıldırım.
U-u Sesi Sunusu Sesler ve hareketli seslerle heceler, hecelerden kelimeler oluşturma ve yeni kelimelerle bol görselli okuma metinleri.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Merhaba çocuklar. Televizyondaki hayvanı tanıdınız mı? Evet bildiniz, O bir leylek. Leyleklerle ilgili bir tekerleme dinlemek ister misiniz? Haydi o zaman,
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
RİTİM ÇALGISI İLE KISA VE UZUN SESLER
Ela mama em. Em Ela em. Mama
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Sunum transkripti:

“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken el ele tutuşulur,istenilen sese vurgu yapılır) BİR DÜNYA BIRAKIN Oynaya oynaya gelin çocuklar El ele el ele verin çocuklar Bir dünya bırakın biz çocuklara Islanmış olmasın göz yaşlarıyla.

2- Öğrencilerden "l" sesinin geçtiği kelimeleri (Bu kelimeler söylenirken ilgili ses vurgulanır) belirlemeleri ve başka örnekler vermeleri istenmelidir. Bu örneklerde “l” sesi başta, ortada sonda geçtiğne dikkat edilmelidir. Lale, limon, leylek, elma, altı, kale,gül, vb. Tanıtılan sesin hangi öğrencilerin adında bulunduğu, hangi bitki,hayvan veya eşya adında olduğu sorulabilir. Ör: elma, tel, Emel, lale

“l ” sesinin olduğu resimler arasından “l ” sesi bulunan görsel bulunur “l” sesi tahtaya uygun şekilde yazılır, havada,sırada taklitle yazılış yönüne uygun yazılır, defter ve alıştırma kitabında birkaç kez üzerinden gidilir. Deftere yazılır, kontrol edilir, okutulur.verilen kısa bir metin içinde “l” sesi bulunup işaretlenir.

4- Gösterilen resimlerden hangilerinde, “l" sesinin geçtiği, öğrencilere sorulur. “l" sesinin geçtiği görselin altındaki kutunun boyanması istenir.

HECE OLUŞTURMA Önce “e” sonra “l” sesini yan yana getirerek okuyalım. Daha sonra öğrencilerden okumalarını isteyelim. Öğrencilerin sesi iyi kavraması için örnek seslendirme yapılır.”el” ve “e” heceleri tahtaya yan yana yazılır okunur. “ele” kelimesi okunur ve satır üzerine yazılır. Hecelemeden tekrar okunur. Görsellerden yararlanılarak bu “el” ve “ele” kelimeleriyle cümle kurulabilir.

AÇIK HECEYE ULAŞMA Sonu ünsüz harf ile biten heceler kapalı,ünlü ile biten heceler açık hecelerdir. “ele” kelimesinden “le” hecesi elde edilerek açık heceye ulaşılmış olur. “ele” kelimesindeki “le” üzeri kapatılarak “e” açıkta kalacak şekilde okunur. Diğer şekilde yapılır “le” okunur. Farklı kelime ve metinler içinde “el” ve “le” kelimeleri bulunup işaretlettirilir. Burada “el” ve “le” nin karışmamasına dikkat edilmelidir.