İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜMELER BİRLEŞİM KESİŞİM FARK.
Advertisements

FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
KÜMELER.
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
KARMAŞIK SAYILAR.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
MODÜLER ARİTMETİK.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
Birinci Dereceden Denklemler
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN;
BAĞINTI T ANIM: Boş olmayan A ve B kümeleri için, A×B nin her alt kümesine, Adan B ye bir bağıntı denir.A×B nin her alt kümesine de A dan A ya bir bağıntı.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
KÜMELER.
KÜMELER GEZEGENİNE HOŞ GELDİNİZ.
TAM SAYILAR.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ EŞİTSİZLİKLER
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
D O G A L S A Y I L A R.
TAM SAYILARLA İŞLEMLER
FONKSİYONLAR.
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
KONU: MATRİSLER VE DETERMİNANTLAR
RASYONEL SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMİ
TEK FONKSİYON-ÇİFT FONKSİYON
KENAN ZİBEK.
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Kümeler ve Gösteriliş Şekilleri
KÜMELER.
KARTEZYEN ÇARPIM Sıralı İkili İki Kümenin Kartezyen Çarpımı
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
HAZIRLAYAN GÖZDE ÖZGÜR KONU: KÜMELER.
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
KÜME ÇEŞİTLERİ 2. Sonlu ve Sonsuz Küme 1.Boş Küme 3. Evrensel Küme
MUSTAFA GÜLTEKİN Matematik A Şubesi.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
İŞLEM VE MODÜLER ARİTMETİK.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
KÜMELER.
MATEMATİK 1. DERECE DENKLEMLER.
SAYILAR.
Matrisler ( Determinant )
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Ünite 1. ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR 1.1 Parçalı Fonksiyon 1.2 Parçalı Fonksiyonun Grafiği 1.3 Alıştırmalar 1.4 Mutlak Değer Fonksiyonu.
KÜMELR Kümelerin çeşitleri.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
TAM SAYILAR.
TAM SAYILAR.
NBP101 MATEMATİK ÖĞR. GÖR . SÜLEYMAN EMRE EYİMAYA
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
EŞİTSİZLİKLER ÖMER ASKERDEN UZMAN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ
ÖĞRENCİNİN; ADI: SOYADI: ÖĞETMENİN; ADI: SOYADI:
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
Sunum transkripti:

İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’ .....’’ gibi semboller kullanılır. İŞLEMİN ÖZELLİKLERİ : Kapalılık özelliği: A kümesinde tanımlanan bir * işlemi verildiğinde, için x*y A oluyorsa,A kümesi,* işlemine göre kapalıdır denir. 2)Değişme özelliği: A kümesi üzerinde tanımlanan bir* işlemi tanımlandığında için x*y=y*x oluyorsa,* işleminin değişme özelliği vardır denir. 3)Birleşme özelliği: A kümesi üzerinde tanımlanan bir * işlemi verildiğinde, için (x*y)*z=x*(y*z) oluyorsa,* işleminin birleşme özelliği vardır denir.

4)Dağılma özelliği:A kümesi üzerinde tanımlanan iki işlem * ve 0 olsun. için x*(y0z)=(x*y)0(x0z) oluyorsa,* işleminin 0 işlemi üzerine dağılma özelliği vardır denir. 5)Birim (etkisiz) eleman özelliği:A kümesi üzerinde bir * işleminde için x*e=e*x= x koşulunu gerçekleyen bir varsa; e ye * işleminin birim(etkisiz) elemanı denir. 6) Bir elemanın tersi: Bir A kümesi üzerinde tanımlanan * işleminin birim elemanı e olmak üzere, İçin x*y=y*x=e koşulunu gerçekleyen bir y A varsa,y ye * işlemine göre x in tersi denir ve x-1 biçiminde gösterilir. 7)Yutan eleman:A kümesi üzerinde tanımlanan bir * işleminde için x*a=a*x=a koşulunu gerçekleyen bir a A varsa; a ya * işleminin yutan elemanı denir.

ÖRNEKLER 1) Tam sayılar kümesinde tanımlı, x*y=x+y+3 işlemi veriliyor.* işlemine göre, (1*3)*(2*1) işleminin sonucu nedir. Çözüm: 1*3=1+3+3=7 2*1=2+1+3=6 then 7*6 =7+6+3=16 2) Reel sayılar kümesinde tanımlı, x*y=2x+y-3 işlemi veriliyor. (2*a)*3=4 eşitliğini sağlayan a değeri kaçtır? Çözüm: 2*a=4+a-3=1+a , (1+a)*3= 2(1+a)+3-3=4 = 2+2a=4 2a=2 then a=1 3) Tam sayılar kümesinde tanımlı, x*y=x+y-4 işleminin birim elemanını bulunuz. Çözüm: x*e=x then x*e=x+e-4=x so e=4

4) Reel sayılar kümesinde tanımlı, x 4) Reel sayılar kümesinde tanımlı, x*y=2x+2y+xy+2 işleminin değişme özelliği vardır.Bu işlemin etkisiz elemanını bulunuz. Çözüm: x*e=x x*e=x then x*e=2x+2e+xe+2=x then e(2+x)=-x-2 so e=1 5) Tam sayılar kümesinde tanımlanan, x*y=x+y-5 işlemi veriliyor.* işlemine göre varsa 2 nin tersini bulunuz. Çözüm: x*e=x then x*e=x+e-5=x so e=5 x*x-1=e then x*x-1=x+x-1-5=5 then x-1=10-x so 2-1=10-2=8 6) Reel sayılar kümesinde tanımlı, x*y=x+y-4xy işleminde hangi elemanın tersi yoktur? Çözüm: x*e=x x+e-4xe=x then e=0 x * x-1=e then x-1= so 1-4x=0 x=1/4 ün * işlemine göre tersi yoktur.

7) x *y= 3xy-3x-3y+4 işleminin varsa yutan elemanını bulunuz Çözüm: x*a=a then 3xa-3x-3a+4=a , 3xa-4a=3x-4 , a(3x-4) =3x-4 , a=1 yutan elemandır.