Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Sayısal Koruma Nedir? Tuba Akbaytürk Çanak
Enformasyon Teknolojileri Birimi 2014 Projeleri
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
Dr. Efe Onganer Haydarpaşa Numune Hastanesi Internet Koordinatörlüğü
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
Standartlar ve Protokoller
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
İNTERNET DÜNYAYI SARAN HAYALİ BİR AĞDIR BİLGİSAYARLAR ARASI İLETİŞİM AĞI. BİLGİYE EN HIZLI ULAŞIM.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
37.KÜTÜPHANE HAFTASI MİLLİ KÜTÜPHANE - ANKARA 1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Dünü, Bugünü, Geleceği Prof.Dr. Bülent KARASÖZEN.
Wiley İnterScience TUBİTAK-EKUAL & SAĞLIK BAKANLIĞI Eğitim Toplantısı Wiley InterScience
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
III. Uluslararası ANKOS Toplantısı 6-7 Haziran 2003 Orta Doğu Teknik Üniversitesi ANKARA.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
SANAL ARAŞTIRMA ORTAMLARI ve AÇIK VERİLER Bülent Karasözen, ODTÜ INER-TR Aralık 2005, Bahçeşehir Üniversitesi.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Bilgi Çağında Kütüphane
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
dijitalleşme ve Kütüphaneler
BBY 204 Derme Geliştirme VIII
Veritabanı Yönetim Sistemleri
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Geleceğin Kütüphanelerinde Değişen Hizmetler ve Kütüphanecilerin Yeni Rolleri Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi 51. Kütüphane Haftası, Geleceğin Kütüphaneleri.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Bilimsel Bilgiye Erişim
SANAL ARAŞTIRMA ORTAMLARI ve AÇIK VERİLER
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Mustafa COŞAR- Murat DOĞAN- İsmail ARIK Hitit Üniversitesi
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
AÇIK ERİŞİM SPARC-ANKOS Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası
Sunum transkripti:

Digital (elektronik) Kütüphanelerin Gelişimi Bülent Karasözen ODTÜ Geleneksel kutuphanelerin temel gorevleri –Koleksiyon geliştirme ve saklama –Bilgi hizmetleri –Etik geleneğin korunması: Kişisel bilgilerin saklı tutulması, bilgiye eşit erişimin sağlanması, bilginin sürekli yenilenmesi ve çeşitlendirilmesi Kütüphaneler bilgi hizmetlerini diğer kütüphanelerle birlikte veriyorlar Kütüphanenin uzun süre ayakta kalabilen kurumlar

Basılı kaynaklara dayalı geleneksel kütüphane işlevlerinin elektronik ortama uyarlanması Koleksiyonun ve bilgi hizmetleri fiziksel olarak ayrı ortamlarda Elektronik kütüphanelerin, geleneksel kütüphanenin üç temel görevini (koleksiyon geliştirme ve saklama, bilgi hizmetleri, etik geleneklerin korunması) yerine getirmesi gerekli

1994, DLI-1 projesi, Amerika’da 6 üniversite, 25 Milyon $, NSF, NASA, ARPA destekli Projenin amacı “elektronik kütüphane kavramına içerik ve işlerlilik kazandırmak”. Daha çok bilgiye erişim teknolojilerine yönelik bilgisayar deneyleri ve salt araştırma düzeyinde kalıyorlar, çok az pratik çıktı elde ediliyor. 1998, DLI-2 projesi geleneksel kütüphanelerdeki daha çok temel öğeleri içeren projeler. Projeler, daha fazla kütüphaneci ve sosyal bilimci katıldıkça işlerlilik kazanıyor

Elektronik kütüphanelerin gelişme dönemi Koleksiyonların uzun süreli elektronik ortamda saklanması (digital preservation) Koleksiyonlar arasında kullanıcıya erişim kolaylılıkları sağlayan “karşılıklı işlerlilik” (interoperability) kavramı

Elektronik kütüphanelerdeki geleneksel koleksiyonlara erişim modeli: kullancı her koleksiyon ayrı yazılımlarla ve farklı arayüzlerle, sintaksla erişebiliyor Kullanıcı farklı koleksiyonların tek bir koleksiyon gibi gözüktüğü bilgi dünyasına tek bir arayüzle “portal” bakmak istiyor. OPAC, WEB, Z39.50

Metadata standardları Farklı dağıtık koleksiyonlardan, işlevsel elektronik kütüphanelere geçişte standardlar büyük önem taşımakta Dublincore metadata standartı ASCII, HTML, XML, SGML standartı Standartın kabul edilmesinin getireceği yük (fiyatları, personel, organizasyon) Standartlar arasında karşılıklı işlerlilik (interoperability) kavramı

Metadata turleri, standartlarin onemi Yapısal metadata: kaynağın sadece eletronik ortamda olması yetmiyor, kullanıcı kaynak üzerinde tarama yapmak istiyor Yönetsel metadata: Elektronik kaynağa uzun süre erişilebilirliğin sağlanması için bilgiyi güncel tutmak gerekli. Yazılımlar, dosya formatları saklanmalı Elektronik kaynakların uzun süre yaşamlarını sürdürmeleri gerekli, format değişikliklerinden, ticari ortamdan etkilenmemeliler. Sunsite.berkeley.edu/Longevity

Yapısal ve yönetsel metadata standardlarının oluşturulması, Özdeşleştirme (identification) metadata. Kaynağın farklı versiyonlarını ve baskılarını ön plana çıkartmaya yönelik, kaynak verilerinin değişim tarihçesini içeriyor Library of Congress: Ulusal elektronik bilgi altyapısı ve bilgi saklama projesi. Metadata genellikle ait olduğu koleksiyona kaynakların taranabilmesini mümkün kılıyor, kullanıcıların farklı koleksiyonlarda aynı anda tarama sağlayamıyor.

Açık arşivler girişimi (OAI) Elektronik önbaskı arşivleri, Los Alamos, arXiv.org Geleneksel kullanıcı hizmetleri: elektronik ortamdaki geleneksel bağlantılar doğrudan kaynak tarafından kontrol ediliyor, konteks’e duyarlı değil. Genişletilmiş kullanıcı hizmetleri: konteks duyarlı bilgi tarama standardları, açık URL Bağlantı çözümleyici, nesnelerle ilgili metadatayı alıyor ve hedeflere uygun şekilde çözümlüyor.

Intranet Internet range of authorities, technologies A&I e-print FTXT Electronic Scholarly Information OPAC FTXT A&I

e-print FTXT ¿¿ interlink ?? OPAC A&I Electronic Scholarly Information

A&I e-print Full Text Portal Citations Web Form eTOC OPAC A Web !?

SFX: open linking for libraries A&I e-print Full Text Portal Citations Web Form eTOC OPAC Link Server

DLF(Digital Library Fedaration) CNI(Coalition of Networked Information) CLIR(Council for Library and Information Resources) OAI Protocol for Metadata Harvesting OAI NISO Standard NDLTD(Networked Digital Library of Thesis and Dissertations) BOAI(Budapest Open Archive)

Elektronik Kutuphane Ornegi NSDL (National SMTE(Science, Mathematics, Engineering and Technology) Digital Library, NSF, Undergraduate Education Division 5 yillik hedef: – kullanıcı – elektronik nesne – – farklı koleksiyon Her düzeyde karşılıklı işlerlilik (interoperability) Metadata repository

Kullanıcının kimliğinin belirlenmesi (authentification) İzole elektronik kaynaklardan karşılıklı işiler “interoperable” elektronik kloeksiyonlara geçiş Elektronik kütüphanelerin geleneksel kütüphanelerin tüm görevleri tam anlamıyla yerine getiren kurumlar kütüphane olarak sağlanması pek mümkün olmayacak Elektronik kütüphaneciliğin ekonomik boyutu Elektronik koleksiyonlara eşit erişim sorunları, kullanıcı sayılarındaki kısıtlamalar, ticari yayıncılar, veritabanı üreticileri, büyük yayınevlerinin tekelleşmesi Koleksiyonun çeşitliliğinin sağlanması, “en çok satılan” ve popüler kaynaklar kültüründen uzaklaşma Diffuse Libraries