KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
Prof.Dr.Sabahattin MUHTAROĞLU
Besin olarak tüketilen en önemli karbohidrat kaynakları;
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
Piruvat Metabolizması
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
Tip 2 Diyabet ve İnkretin Hormonların Fizyolojik Rolü 1.
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
Glukoneogenez.
Karbonhidratların vücuda alınmaları ve kullanılmaları
Karbohidrat Metabolizması
MONO- VE DİSAKKARİD METABOLİZMASI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
Metabolik integrasyon
KARBONHİDRAT METABOLİZMASI
ANALİZLERİ ETKİLEYEN PREANALİTİK FAKTÖRLER I
HORMONLAR: TİROİD HORMONLARI, KALSİYUM VE FOSFOR METABOLİZMASINI ETKİLEYEN HORMONLAR, PANKREAS HORMONLARI, ADRENAL MEDÜLLA HORMONLARI.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
Karbonhidrat metabolizması bozuklukları
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
PLAZMA LİPİDLERİ VE ATEROSKLEROZ I
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
AÇLIK, İŞTAH, TOKLUK Prof.Dr. Meral AŞÇIOĞLU
Protein Metabolizması
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI II
Hiperosmolar Hiperglisemik nonketotik koma
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Glukoneogenez Uzm. Dr. Kadir Okhan AKIN.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ X
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
1 KARBONHİDRATLAR. 2 Karbonhidratlardaki fonksiyonel gruplar.
Glikojenez ve Glikojenoliz
Glukoneogenez.
Kan şekeri düzeyini düzenleyen faktörler
KAN ŞEKERİ (GLİKOZ) Kan Şekerindeki değişiklikler
Alkol Metabolizması.
Hastalıklar Bilgisi - Ders 4
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
Kan Glukoz Tayini.
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
Laktik Asit Tayini.
KETON CİSİMLERİ Karaciğer mitokondrisinde yağ asitlerinin yıkımı sonucunda oluşan asetil-CoA’lar, sitrik asit döngüsüne girip enerji temini için metabolize.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KALITSAL METABOLİK HASTALIKLARDA NUTRİSYON VE DESTEK TEDAVİSİ Dr. Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI I Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009

Kan şekeri (glukoz) düzeyi Kan şekeri düzeyine glisemi adı verilir. Normal sınırlardaki glisemiye normoglisemi adı verilir. Normal sınırın altındaki glisemiye hipoglisemi adı verilir. Normal sınırın üstündeki glisemiye hiperglisemi adı verilir.

Arter ve vena kanlarının glukoz içerikleri farklıdır Arter ve vena kanlarının glukoz içerikleri farklıdır. Arter kanında vena kanından ortalama %25 mg daha fazla glukoz bulunur. Plazma ve serum glukoz düzeyleri, eşit kabul edilir; tam kan glukozundan yaklaşık %15 oranında yüksektirler. Kan glukozu tayini, vena kanından elde edilen serumda yapılmaktadır.

Açlık kan şekeri, sağlıklı yetişkin kişilerde kolorimetrik metotlarla 80-120 mg/dL, enzimatik metotlarla ise 65-105 mg/dL arasındadır. 60 yaşın üstündeki kişilerde normal sınırın üst değerleri 5-10 mg/dL daha yüksektir.

Kan şekeri düzeyini düzenleyen faktörler Kan glukoz seviyesi, glukoz metabolizması ile ilgili bütün metabolik yolların (glikoliz, glikojenoliz, glikojenez, glukoneogenez, pentoz fosfat yolu vs.) koordineli çalışması ve kontrolü ile ayarlanır.

Kan glukoz seviyesinin düzenlenmesinde, karaciğer ve hormonların etkisi önemlidir. Yemeklerden sonra kan şekeri yükseldiğinde fazla glukoz, insülin hormonunun etkisiyle karaciğerde glikojen tarzında depo edilir (glikojenez).

Kısa süreli açlıklarda, karaciğerdeki glikojenden glikojenoliz sonucu kana glukoz verilir. Uzun süreli açlıklarda, yine karaciğer tarafından glukoneogenezle kana glukoz verilir.

Kan glukoz seviyesini düzenleyen hormonlardan bazısı kan şekerini düşürme yönünde bazısı ise kan şekerini yükseltme yönünde etkili olmaktadır.

Kan şekerini düşüren hormonlar: -İnsülin: Pankreas beta hücreleri tarafından sentezlenip kana verilir. Glukozun kas ve yağ dokusu hücrelerine girişini sağlar. Glikoliz ve glikojenezi hızlandırır.

-Somatomedinler: Karaciğerde sentezlenen bir grup küçük polipeptittir -Somatomedinler: Karaciğerde sentezlenen bir grup küçük polipeptittir. Büyüme hormonunun büyüme üzerindeki etkilerine aracılık ederler. Ayrıca insülin benzeri aktiviteye sahiptirler. -Somatostatin: Hipotalamus ve pankreas D hücrelerinden salınır. Glukagon ve insülin salıverilişini inhibe eder.

Kan şekerini arttıran hormonlar: -Glukagon: Pankreasın alfa hücrelerinden salıverilir. Karaciğerde glikojenoliz ve glukoneogenezi hızlandırır. -Epinefrin (adrenalin): Adrenal medülladan salıverilir. Glikojenolizi hızlandırır. -Büyüme hormonu ve ACTH: İnsüline zıt etki gösterirler.

-Glukokortikoitler (kortizol, kortizon, kortikosteron): Adrenal korteksten salıverilirler. Glukoneogenezi hızlandırırlar. -Tiroit hormonları (T3 ve T4): Glikojenolizi hızlandırırlar ve bağırsaktan glukoz emilimini arttırırlar. -Human plasental laktojen: Plasentadan salıverilir. İnsülin etkisine zıt etki gösterir.

Kan şekerinde fizyolojik değişiklikler Fizyolojik artış: -Devamlı egzersiz -Emosyonel durum: Heyecan, stres, korku Fizyolojik azalma: -Normal gebelik -Doğumdan hemen sonra

Kan şekerinde patolojik artış (hiperglisemi) nedenleri -Diabetes mellitus -Cushing sendromu -Gigantizm ve akromegali -Şiddetli tirotoksikoz -Akut pankreatit -Şok ve feokromasitoma atağında dolaşımda adrenalin artışı

Kan şekerinde patolojik azalış (hipoglisemi) nedenleri -İnsülin artışı: Aşırı insülin verilmesi, pankreas beta hücrelerinin hiperplazisi, kanseri, adenoması -İnsülin antagonistlerinin eksikliği: Addison hastalığı, hipopituitarizm -Glikojen yıkılamaması: Glikojen depo hastalıkları -Karaciğer hastalıkları -İmmatürite: Prematüreler, ikiz doğanlar. -Karbonhidrat metabolizma bozuklukları: Galaktozemi, herediter fruktoz intoleransı

Glukoz tayin metotları Kolorimetrik metotlar: A) Oksidasyon-redüksiyon metotları: Şekerlerin indirgeyici özelliklerine dayanırlar. -Folin-Wu metodu -Somogy-Nelson metodu B) Ortotoluidin metodu

Enzimatik metotlar: -Glukoz oksidaz metodu (enzimatik kolorimetrik metot): Glukoz oksidaz, havadaki moleküler oksijeni kullanarak glukozdan glukonik asit ve H2O2 oluşturur. H2O2 , fenol ve ampiron gibi maddelerle peroksidaz enzimi varlığında reaksiyona girerek renkli bir kompleks oluşturur. Rengin şiddeti ortamdaki glukoz miktarı ile doğru orantılıdır. Glukoz-PAP kitlerinde ürik asit ve kreatininden gelen interferans azaltılmıştır. Metot, 300 mg/dL’ye kadar lineerdir.

-Hekzokinaz metodu (enzimatik ultraviyole metot): Glukoz, hekzokinazın katalize ettiği reaksiyonla ATP tarafından fosforile edilerek glukoz-6-fosfata dönüştürülür. Glukoz-6-fosfat da glukoz-6-fosfat dehidrogenaz tarafından 6-fosfoglukonata okside olur; aynı zamanda NAD+, NADH’ye indirgenir. NADH oluşumundan dolayı meydana gelen absorbans artışı 340 nm’de okunur. Glukoz konsantrasyonu, NADH’ın milimolar absorpsiyon katsayısı kullanılarak hesaplanır. Metot, 500 mg/dL’ye kadar lineerdir.