YAZIM (İMLÂ) KURALLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Noktalama İşaretleri.
Advertisements

A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
YAZIM KURALLARI.
TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gün ve ay isimleri yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Annem temmuz ayında Trabzon’a gidecek. B) 21.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
İMLÂ (YAZIM) KURALLARI
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
YAZIM (İMLA) KURALLARI
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
‘’de’’nin Yazımı.
TÜRK DİLİ I HAFTA:14 YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
YAZIM KURALLARI.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
DİLİMİ ÖĞRENİYORUM Anıtkabir AD BİLGİSİ.
Türkçe Dersi Konu Tekrarları
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
YAZIM KURALLARI (İMLA) 1) Büyük Harflerin Yazımı 2) Birleşik Kelimelerin Yazımı 3) Yön Adların Yazımı 4) Gün ve Ay Adlarının Yazımı 6) “Mi” nin Yazımı.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
Kelime Türleri.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
ADLAR (İSİMLER).
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
ADLAR (İSİMLER).
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Kullanımı:
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI

1.BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER CÜMLE BÜYÜK HARFLE BAŞLAR Dost kara günde belli olur. MISRALAR BÜYÜK HARFLE BAŞLAR Çocuklar bakıyorlar, gözlerinde mavilik, Bize bakıyorlar bir deri bir kemik. ÖZEL ADLAR BÜYÜK HARFLE BAŞLAR Atatürk,Kazım Karabekir. UNVANLAR, SAYGI SÖZLERİ VE MESLEK ADLARI İlker Efendi HAYVANLARIN ÖZEL ADLARI Fino, Pamuk. MİLLET ADLARI Türk, Alman. DİN VE MEZHEP ADLARI Müslüman, Müslümanlık. GEZEGEN VE YILDIZ ADLARI Dünya, Merkür, Neptün YER ADLARI BÜYÜK HARFLE BAŞLAR Asya, Türkiye , İstanbul KURUM KURULUŞ ADLARI Bakanlar Kurulu, Milli Kütüphane

2.GÜNEŞ, AY, GEZEGEN ADLARININ YAZIMI DÜNYA, GÜNEŞ, AY HARFLERİNİN İLK HARFLERİ, COĞRAFİ TERİM OLARAK KULLANILIYORSA BÜYÜK, GÜNLÜK KONUŞMADA GEÇİYORSA KÜÇÜK HARFLE YAZILIR. İnsanoğlu Mars’a uzay aracı gönderdi. Dünya, Güneş’in etrafında döner. Bugün dünya kadar işim var. Sen gelince güneş doğdu içimize.

3.SAYILARIN YAZIMI Sayıların her sözcüğü ayrı yazılır. Yüz yirmi beş gün Beş ve beşten büyük rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır. 45 670 Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir. Beşer beşer.

4.DÜZELTME İŞAREDTİNİN KULLNILDIĞI YERLER Türkçe'de yazılışları aynı olduğu halde anlamları farklı bazı sözcüklerin anlamını ve okunuşlarını ayırt edebilmek için uzun ünlülerin üzerine düzeltme işareti (^) konur. adet: Sayı, âdet: Gelenek, alışkanlık Bazı Arapça, Farsça ve Batı kökenli sözcüklerdeki “g,k,l” ünsüzlerinin ince okunduğunu göstermek için bu ünsüzlerden sonra gelen ünlülerin üzerine düzeltme işareti konur. Rüzgâr, kâğıt. Aitlik eki de denen (î) nispet i’sini (-i) yükleme hali ve iyelik ekinden ayırmak için nispet i’si üzerine de düzeltme işareti konur. Tarihî,dinî.

5.KISALTMALARIN YAZIMI Kuruluş, kitap, dergi ve yön adları kısaltılırken genellikle her sözcüğün ilk harfi büyük yazılır. TD (Türk Dili), G(güney). Büyük harfle yapılan kısaltmalarda genellikle nokta kullanılmaz.Ancak askeri sözlerin kısaltmalarında nokta konulması gelenekleşmiştir. A.(Alay) H.A(Harp Akademisi) Ölçülerin kısaltmaları da küçük harfle yazılır ve sonuna nokta konmaz. m(metre), l(litre).

Kitap, kuruluş,dergi,yön,element ve ölçü adlarının dışında kalan kelime ve kelime grupları kısaltılırken ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler alınır; kısaltılan kelime veya kelime grubu özel ad,unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins ismiyse ilk harf küçük yazılır; sonuna nokta konur. Alm.(Almanya), Yıldız mah.(Yıldız Mahallesi).

1983 ÖSS Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır? A.Karayel kuzeybatıdan eser. B.Doğu Anadolu’da kara iklimi etkilidir. C.Amerika’nın kuzey komşusu Kanada’dır. D.Türkiye’nin Güneyi genellikle yağışlıdır.

SORU1 “-ki” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yazılmıştır? A.Camı açtım ki bir de ne göreyim? B.O kadar çok uyumuşum ki öğlen olmuş. C.Öyle çok güldükki gözlerimizden yaş geldi. D.Erken gidelim ki havuzun başında yer tutalım

SORU2 “Cenk, Zonguldağ’a otobüs ile gitmiş.”cümlesinde hangi sözcük yanlış yazılmıştır? A.otobüs B.Zonguldağ’a C.ile D.Cenk

SORU3 Aşağıdakilerin hangisinin yazımı doğrudur? kanad B. kazanc C. yurd C. göğü

SORU4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A.Ben bir sonraki durakta ineceğim. B.Öyle çok susadım ki anlatamam. C.Çocuklar sanki hiç yorulmamışlardı. D.Geçmiş zaman olur ki hayalî cihan değer.

SORU5 Hangi cümlede yazım yanlışı yapılmıştır? A. Basketbolu da çok severim. B. Arkadaşım cüzdanını çarşı da düşürmüş. C. Bize gel de müzik dinleyelim. D. Çiçekler de sevgi ister.

SORU6 Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin ilk harfi her zaman büyük olur? Bayrak B. Devlet C. Şehir D. Türkçe

SORU7 Aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur? Gelmiyecekler Koşmuyacağım C. Okumayacak mısın? D. Satmayor musun?

SORU8 “Mine, ekmekleri dolapın içine koydu” cümlesinde hangi sözcük yanlış yazılmıştır? Ekmekleri B. Dolapın C. İçine D.koydu

SORU9 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? Öyle korkmuş ki yüzü sapsarı kesilmiş. Çok çalışmalısın ki başarabilesin. Gölün dalgaların denizlerin ki kadar büyük değildi. Bir yazı yazılmadan önce yazı ile ilgili gözlemler yapılmalıdır.

SORU10 Aşağıdakilerden hangisi doğru yazılmıştır? ap açık B. çep çevre C. dümdüz D. kap kara