gıda sanayinde kullanılan asitler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
Advertisements

Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Taze Otlar & Baharatlar.
Günlük hayatta kullandığımız asit ve bazlar
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SPOR.
BADE ŞARAP BUTİĞİ’NE HOŞGELDİNİZ....
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
Ünite : Asitler ve Bazlar
KARIŞIMLAR.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞMELER Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
Karboksilli Asitler.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Asitler Bazlar Tuzlar.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ASİTLER & BAZLAR.
Gıdalarda Renk Maddeleri
ASİTLER BAZLAR VE TUZLAR
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
NİSİN.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
RENKLENDİRİÇİLER GİRİŞ GIDALARDA RENK
Numune ile ölçüm yapılması için;  Homojen numune çözeltiden birkaç damla pipet ile refraktometrenin prizmasına damlatılıp üstteki prizma yavaşça kapatılır.
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
ASİTLER VE BAZLAR TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
ASİTLER BAZLAR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
ENES ÖZGÜR GÖGMEN AS İ T VE BAZLAR Günlük hayatta kullandı ğ ımız asit ve bazlar.
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Menü Planlama.
Kimya - Asitler & Bazlar
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
AS İ T VE BAZLAR Günlük hayatta kullandı ğ ımız asit ve bazlar.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
EVDE KİMYA HAZIR GIDALAR Zeliha IŞIK
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
 Hazır gıdalar nedir,ne değildir?  Hazır gıdaların hazırlanma süreçleri?  Hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleri?  E kodu nedir?  Hazır gıdaların.
Sunum transkripti:

gıda sanayinde kullanılan asitler Ekşileştiriciler,olarak da bilinen asitlerin gıda sanayinde katkı maddesi olarak kullanım sebepleri şunlardır: *Tat –koku verici olarak olarak mevcut tadı daha belirgin hale getirmek,istenmeyen tadı maskelemek, *PH değerini kontrol etmek ve düzenlemek, *Koruyucu olarak mikroorganizmaların gelişmesini önlemek gıda bozulmalarına zehirlenmelere ve hastalıklara yol açan bazı sporların faaliyetini engellemek, *Şekerlemelerde yapıyı yumuşatmak, *Diğer katkı maddeleri ile birlikte et ürünlerinde eti olgunlaştırmaktır.

ASETİK ASİT *Tat-koku verici olarak kullanılır. *Kullanımıyla ilgili bir sakınca yoktur. *Sirkenin tadı ile aynı tada sahiptir. *En çok etin olgunlaştırılmasında,sebze konserveleri,sos,mayonez,turşu ve ketçaplarda kullanılır. *Na ve K tuzları da asetik asit yerine kullanılmaktadır.

PROPİYONİK ASİT *Saf asit halde sıvı,tuzları halinde katıdır. *En çok kullanılan tuzları Na,K,Ca propiyonatlardır. *Su ile her oranda karışan propiyonik asitin yakıcı ve ekşi bir lezzeti vardır. *Konserveler,sosisler ve peynirlerde yüzeyde küflenmeyi önlemek amacıyla kullanılmaktadır.

SORBİK ASİT *Saf halde katıdır,tuzları kullanılabilir. *Uygun kullanımı ile gıdanın tat ve kokusuna olumsuz etki yapmaz. *Küflere karşı propiyonatlardan sonra en çok maddedir. *Tahıl ürünleri,turşular,mayonezler,şerbetler reçeller,jöleler,kuru meyveler ve çeşitli içeceklerde koruyucu amaç olarak kullanılırlar.

ADİPİK ASİT *Saf halde katı,hafif ekşi ve kokusuz bir maddedir. *Kuru gıda karışımlarında ekşi aroma s ağladığı için tercih edilmektedir. *Çok az bir miktarda bile etkilidir ve ucuz bir üründür. *Kabartma tozlarında kabartıcı,meşrubat ve meyve suyu tuzlarında asitleştirici,eritme peynirlerinde eritme karakteristiğini oluşturmada kullanılır.

FUMARİK ASİT *En ucuz ve ekonomik asitlerdendir. *Toz gıdalarda raf ömrünü uzatıcı asit olarak kullanılır. *Ekşi ve kokusuzdur. *Meyve suyu,tereyağı,peynir,süttozunda kullanılır.

LAKTİK ASİT *Keskin ve acı bir lezzete sahiptir. *En fazla turşular,salamuralar,sebze ve zeytin ürünlerinde kullanılır. *Peynirlerde asitliği ayarlamak ve özel tat- koku kazandırmak,meyveli içeceklerde aromayı arttırmak meyve ve sebzelerde renk değişimini önlemek için kullanılır. *Meyveli ve gazlı içeceklerde diğer asitlerle birlikte aromayı geliştirici olarak değerlendirilir.

Malik asit *Saf asit halde katı,hafif ekşi ve kokusuz bir asittir. *Aroma düzenleyici olarak alkolsüz içeceklerde,jöle ve reçel yapımında kullanılır. *Domates konservelerinde asitlendiricidir. *Pek çok özelliği bakımından sitrik aside benzer.

Tartarik asit *Çok ekşi tatta ve saf haldeyken katı olan tartarik asit,meyvelerde doğal aromayı artırır. *Suda en çok çözünen asittir. *Organik asitlerin en fazla ekşiliğe sahip olanıdır. *Sert şekerlemelerde tartarik asit ve sitrik asit karışımıyla ekşi elma ve benzeri özellikli aroma çeşitleri oluşturulur.

Sitrik asit *Saf halde katıdır.Na ve K tuzlarıda kullanılmaktadır. *Doğal olarak limonda fazla bulunur. *En çok alkolsüz içeceklerde kullanılır.Mayonez,soslar,meyveli ürünler,reçel,marmelat ve jölelerde yer alır. *Sebze konservelerinde asitlendirici olarak ilave edilir. *Çocukların içtiği süte sitrik asit katılırsa sindirimi kolaylaşır.

FOSFORİK ASİT *Gıda endüstrisinde kullanılan tek inorganik asittir. *Kola tipi içecekler ve diğer alkolsüz gazlı içeceklerde,tuzları ise kabartma tozlarında kullanılır.En ucuz asittir.Asitliği ve ekşiliği en fazla olanıdır.

Süksinik asit *Saf asit halde iken katıdır.Hafif acı ve ekşi bir lezzete sahiptir,kokusu yoktur. *Doğal olarak bazı sebzelerde bulunur. *Diğer asitlere göre pahalıdır . *Hamurlarda,jelatinli tahıllarda ve kekler için hazırlanan aromatize ürünlerde kullanılır. *Bitkilerin hızlı büyümesini ve verim artırıcı olarak da kullanılır.

kaynaklar ÇAKMAKÇI,Songül;ÇELİK,İlyas:Gıda Katkı Maddeleri,Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları,Erzurum 2004 KTÜ Kimya Bölümü; Prof.Nevin KARABÖCEK’in tezinden alınmıştır.