SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
Advertisements

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Çevre kİmyasi.
SU ARITIMI.
Su Arıtımı Nedir? Dünya standartlarında en son su arıtma teknolojilerini kullanarak kaliteli, güvenilir ve sağlıklı su elde edilmesini sağlayan su arıtma.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
Elementler ve Sembolleri
Bileşikler ve Formülleri
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU ARITIMI SU ARITIMI NEDİR?.
Bileşikler ve Formülleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
Bileşikler Ve Formülleri
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
MADDENİN HALLERİ ve ISI
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
YEDİNCİ HAFTA Deterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 1.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
Hayatın Kaynağı Su.
ASİTLER VE BAZLAR.
Bileşikler ve Formülleri
Elemetler Ve Bileşikler
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
Sert Su ve Arıtma Yöntemleri
SU VE HAYAT.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ. BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ.
SU VE HAYAT.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
SULARDA SERTLİK GİDERME YÖNTEMLERİ
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
ASİTLER BAZLAR.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
ewa
Temizlik Malzemeleri. Temizlik Malzemeleri(1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Deterjan, “temizleyici” anlamına gelir. Bu ad altında piyasaya sürülen ürünlerde, sabundakine benzer şekilde, bir ucu hidrofil, diğer ucu hidrofob olan.
Temizlik Malzemeleri (1) Bedenimiz, kullandığımız araç-gereçler ve yaşadığımız mekanlar zamanla kirlenir. Kir, suda çözünmeyen, yağ ve benzeri maddelerin.
Kimya dilinde yağ asidi tuzlarına genel olarak sabun denir. Piyasada yaygın olarak bulunan sabun, yağın NaOH ile etkileşmesinden elde edilir. Yani kalıplar.
Boşaltım Sistemi.
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU KİMYASI VE SU ARITIMI
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini kaplayan su insan ve diğer canlılar için yaşamsal öneme sahiptir. İnsan vücudunun yaklaşık %70 i sudur. Normal bir insanda 35 litre su bulunur. Gün içerisinde terleme ve boşaltım ile birlikte yaklaşık 2,5 litre su kaybedilir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Su sadece içmek için değil aynı zamanda temizlik, yemek pişirmek, ısıtma ve soğutma işlemleri gibi birçok alanda da kullanılır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI İçtiğimiz suların yapısında sadece H2O formülü ile bildiğimiz su molekülleri bulunmaz. Bunun dışında bir çok farklı iyon bulunur. İçtiğimiz suların tatları hep farklıdır. Bunun nedeni suların yapısında iyon çeşitlerinin ve miktarlarının farklı olmasıdır. pH 6,9 Kalsiyum 3,1 mg/l Magnezyum 1,1 mg/l Sülfat 7 mg/l Klorür Florür 2,8 mg/l Nitrit yok Nitrat 8,96 mg/l Amonyum Sodyum 2 mg/l

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Su döngüsü içerisinde yeryüzüne dönen yağmur suları geçtikleri yerlerdeki toprakta bulunan bazı maddeleri çözerler ve o toprağın özelliğine göre farklı iyonları bünyelerine katarlar. Suda çözünmüş halde bulunan iyonlar suyun tadını, rengini ve diğer özelliklerini etkiler. Örneğin demir iyonu içeren suların rengi kırmızı veya sarı, mangan iyonu içeren suların rengi siyah olur. Ayrıca tatları da bozuktur.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI İçerisinde kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg 2+) gibi iyonları bulunduran sulara sert sular denir. Sert Su buharlaştığında içinde bulunan Ca2+ ve Mg 2+ iyonları tuz şeklinde çöker. Dipte oluşan çökelti bizim kireç olarak nitelendirdiğimiz CaCO3 (kalsiyum karbonat) tuzudur. Dolayısıyla sert sular kireçli su olarak da bilinir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert Suların Özellikleri 1. Yapısında Ca+2 veya Mg+2 iyonu fazladır. 2. Kireçli su olarak da adlandırılırlar. 3. Sağlık açısından tehlikeli değildirler. 4. Ca+2 iyonu kemik gelişimi açısından faydalıdır. 5. Rengi şeffaf olabilir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI SERT SULARIN HAYATIMIZA ETKİLERİ Sert sularda sabun köpürmez. Bu tür sular sabunun fazla harcanmasına neden olur. Ca+2 veya Mg+2 iyonları sabunla tepkimeye girerek çökelti oluşturur ve böylece sabun kirle temas edemeden harcanmış olur.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert sular bulaşık, lavabo ve musluk gibi yüzeylerde suyun buharlaşmasıyla kireç lekeleri oluşturur.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert sular su ısıtıcıları, ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi araçların ısıtıcılarında kireçlenmeye sebep olarak enerji tüketimini arttırır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Kalorifer, çamaşır, bulaşık makinelerinde sert suların kullanılmasıyla sıcak su borularında kireç birikir. Bunun sonucunda boruların çapı küçülür, su akışı azalır ve zamanla boru yıpranır, parçalanır.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Dokuma sanayisin de sert suların kullanılması boyaların dokular içerisinde tam olarak nüfus etmesini güçleştirir.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert sular cam yüzeylerin ve eşyaların zamanla aşınmasına sebep olur. Sert suların yapısındaki iyonlar (Ca ve Mg) cam yüzeyleri çizer.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert sular çaydanlıkların dibinde tortu oluşmasına sebep olur. Ca+2(suda) + CO3-2(suda) CaCO3(katı)

! FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Normal sertlikteki suların sağlığımıza zararı olmadığı gibi alınan iyonlar nedeniyle kemik gelişimine faydalı bile olabilirler. Sağlığımız için normal sertlikteki suları, eşyalarımız için ise yumuşak suları tercih edebiliriz.

FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sert Suların Yumuşatılması   Yumuşak Su: İçlerinde Ca2+ ve Mg2+ gibi iyonları az sayıda bulunduran sulara yumuşak su denir. Yumuşak sular sert sulara göre daha tatlı ve içimi güzel olan sulardır. Sert suları yumuşatmak için iki yöntem kullanılır. 1. Kaynatarak yumuşatma 2. İyon değiştirici reçine yastıkları ile yumuşatma

CaCO3 tortuları dibe çöker FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI 1. Kaynatma ve Dinlendirme Su kaynatıldığında sertliğe neden olan Ca+2 iyonları sudaki CO3-2 ile birleşir ve CaCO3 (kireç )olarak dibe çöker. Böylece sert su yumuşamış olur. • Bu işlem sonucunda su bulanıklaşır. • Bu işlem pahalı bir işlemdir. • Çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. Yumuşatılmış Su H2O Ca+2 CO3-2 H2O H2O Isı H2O CO3-2 H2O H2O H2O H2O Ca+2 H2O CaCO3 CaCO3 CaCO3 tortuları dibe çöker

2. İyon değiştirici reçine yastıkları ile yumuşatma FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI 2. İyon değiştirici reçine yastıkları ile yumuşatma Sert su reçine içinden süzülerek geçirilir. Bu sırada reçinede bulunan sodyum (Na+) veya Potasyum (K+) iyonları ile suda bulunan kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonları yer değiştirir. İyon değiştirici reçine yastıkları suları mikroplardan arındırmaz. İyon değiştirici reçine yastıkları sonsuza kadar kullanılmaz. Belirli bir kullanma süresi vardır.

Suların Mikroplardan Arındırılması FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Suların Mikroplardan Arındırılması Suların sertliğinin giderilmesi içilebilir kalitede su elde edildiği anlamına gelmez. Çünkü sularda değişik hastalıklara neden olan bakteriler ve mikroplar bulunur. O halde suyun bunlardan temizlenmesi gerekir. Dezenfeksiyon: Suların mikroplardan temizlenerek sağlıklı hale getirilmesine denir. Dezenfektan ise bu amaçla kullanılan maddelere denir. İçme sularının mikroplardan temizlenmesi için dezenfektan olan KLOR yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu işleme KLORLAMA denir. Klor sudaki zararlı mikroorganizmalarla tepkimeye girerek onların etkilerini yok eder. Son zamanlarda klorlama yerine daha sağlıklı olduğu için OZON dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Sağlıklı İçme Suyunun Özellikleri FEN ve TEKNOLOJİ / SU KİMYASI Sağlıklı İçme Suyunun Özellikleri 1. Renksiz, kokusuz, berrak ve tadı hoş olmalıdır. 2. İçinde canlı kalıntıları, canlı atıkları ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmamalıdır. 3. Vücut için yararlı olan madensel tuzlar yeteri kadar olmalıdır. 4. Sıcaklığı 6 oC ile 12 oC arasında olmalıdır. 5. Suya sertlik veren kalsiyum ve magnezyum tuzları fazla olmamalıdır.