SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

DERİ VE FORMALDEHİT HAZIRLAYAN: KEMAL KILINÇ
GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
ERSAĞ TEMİZLİK & KOZMETİK ÜLKEMİZİN MARKASI.
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
-Demografik- Nüfus Analizi
ÇOCUK YOĞUN BAKIM Yrd Doç Dr Yasin BULUT
AB Hakkında Genel Bilgiler
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
Sporda Beceri Öğrenimi 5.Konu
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
SİNİR SİSTEMİ Herkes için Her şey.
BAĞIMLILIĞIN NÖROBİYOLOJİSİ
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Konvülziyonlu Hastaya Yaklaşım
Esansiyel yağ asitleri
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
BİLİŞSEL PSİKOLOJİ BEYİN/Nöro-Psiko-Anatomi
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
The Value of Innovation © by DOA_Consulting 2000 Uyu ş turucu Testinde Sık Sorulanlar.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Fen ve Teknoloji Proje Ödevi
Medulla oblongata Pons Mezensefalon
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.
HAZIRLAYAN Mevsim ÖZDEMİR.
Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Yasa Dışı Madde Kullanımı Nedeniyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanan Kişilerde Tedavi Uygulamaları Dr. A. Ender ALTINTOPRAK Ege Üniversitesi Psikiyatri.
Elektrik Stimülasyonu ile Hiperaljezinin Giderilmesi.
Yönetimde stres kaynakları
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
İNTERNETTE YENİ BİR İŞ MODELİ OLARAK GRUP ALIŞVERİŞ SİTELERİ VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU Kemal Şahin Mimar Sinan Üniversitesi.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
HÜCREDE ENERJİ OLUŞUMU
Nikotin Bağımlılığının Biyolojik Temelleri
I. GANGLİYONLARI STİMÜLE EDEN İLAÇLAR
Bağımlılık Sanal ve Gerçek
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Madde Bağımlılığı.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Kasım 2015 Çarşamba.
EGZERSİZİN BEKLENMEYEN 10 FAYDASI.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve BAĞIMLILIK YARATN MADDELER
Ekoloji evden başlar. Çevrenin korunmasına yönelik küresel bir mücadele devam ederken bizler kendi evlerimizde EKO-yaklaşım prensiplerini uygulamaya başladık.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
ANALJEZiK iLAÇLAR.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
MADDE VE YAPISI TEST.
Sunum transkripti:

SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI Uzm.Dr. Serdar Nurmedov NPISTANBUL Hastanesi Bağımlılık Birimi 15.11.2014

Açıklama 2012 - 2013 - 2014 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK

BONZAİNİN SOSYAL TOKSİK ETKİSİ ???

Kannabinoidler Kannabinoidler: santral sinir sisteminde nörotransmitter salınımını baskılayan, hücre içinde kannabinoid reseptörleri aktive eden çeşitli kimyasal bileşenler sınıfıdır Endokannabinoidler insan vücudunda üretilirler (anandamide gibi) Fitokannabinoidler kannabis bitkisinde bulunurlar (THC gibi) Sentetik kannabinoidler (JWH HU gibi)

CB-1 Reseptörlerinin SSS Dağılımı Korteks Hipokampus Serebellum Bazal gangliyonların S. nigra, pars retikulata, ve globus pallidulus bölgeleri Ventromedial striatum Nükleus akkumbens Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kannabinoidlerin davranışsal ve nöronal etkilerinin hemen hepsinin altında beyin CB-1 reseptör akivasyonunun yattıgını göstermektedir Breivogel CS, Childers S.R. The functional neuroanatomy of brain cannabinoid receptors. Neurobiol Dis 1998; 5: 417-431.

CB-1 Reseptörlerinin Etkileri Korteks ve hipokampusta bulunan reseptörler öğrenme ve bellek üzerindeki etkileri ile Bazal gangliyonlar ve serebellumdaki reseptörler motor fonksiyonları bozucu etkileri ile Nükleus akkumbens ve ventromedial striatumdakiler ise bağımlılık yapıcı etkiler ile ilişkilendirilmiştir Herkenham M, Lynn AB, Johnson MR et al. Characterization and localization of cannabinoid receptors in rat brain: A quantitative in vitro autoradiographic study. J Neurosci 1991; 11: 563-583.

Tarihçe 1964: Kannabisten THC izole edildi 1967: Sentetik THC sentezlendi 1988: HU 210 sentezlendi 1995: JWH-18 sentezlendi 2004: Sentetik kannabinoidler internetten satışa sunuldu 2008: JWH-18, HU-210, CP-47,497 K2’den izole edildi 2009: Birçok Avrupa ülkesi sentetik kannabisin satışını yasakladı 2010: Türkiye’de sentetik kannabinoid yakalandı 2011: Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı

Tarihçe

Tarihçe

Tarihçe

Tarihçe

Tarihçe

Sentetik Kannabinoidler

ESRAR BİTKİDİR SENTETİK ESRAR TOZDUR

Sentetik esrar esrar değildir JWH-018 JWH-073 HU-210 HU-211 CP47,497 1995’te John W Huffman tarafından keşfedildi Antienflamatuvar 1988’de Hebrew Üniversitesinde geliştirildi Anestezik HU-210: antienflamatuvar, HU-211: anestezik, CP 47,497: analjezik, JWH grubu CB1 Reseptör araştırmalarında aradan keşfedilmiş maddelerdir. 1980’de Pfizer tarafından geliştirildi Analjezik

Esrar gibi görünür, LSD gibi etki eder Taşikardi (120-150/dk) Arteriyel kan basıncın artması Anksiyete atakları Konvülsiyon Dezoryantasyon Özellikle zaman algısında bozukluk Kısa süreli belleği bozar Hareketlerin kontrolden çıkması (beyin-beden bağlantısı kopmuşçasına) Halüsinasyon ve paranoya İntihar düşüncesi ve eylemine neden olabilir

CB1 reseptörlerine affinitesi daha fazla, daha potent 70-80’lerdeki esrarda % 7-10 THC Günümüz esrarda %45-65 THC Sentetikler %100 THC’ye eşdeğer THC’nin CB1’e affinitesi 40 nanomolar JWH-18’in CB1’e affinitesi 9 nanomolar JWH-18 4-5 kat daha potent !!!

Rutin toksikoloji tarama testlerinde tespit edilemiyor 400’den fazla sentetik kannabinoid çeşidi mevcut, hangi birine bakılacak? Standardize edilen cut-off değeri yok Standardize yöntem yok (LC/MS/MS) Bağımsız kalite kontrol materyali yok Tespit aralığı belli değil Denetimli serbestliği olanların gözdesi !

Daha “Cazip” “Bitkisel” olarak lanse edildiği için daha az zarar verdiği imajı uyandırıyor Satılan paketlerin üzerinde dikkat edilmesi gereken herhangi husus hakkında bilgi yok Kendine özgü hoş bir kokusunun olması Renkli cafcaflı ambalajlar, otantik isimler (Jamaica, Redangel, Bonzai v.s.) çok cezp edici ve sofistike Yakın geçmişe kadar “yasal” idi

Etki & Yan etkilerini öngörebilmek çok zor Her bir ürünün etkileri gibi yan etkileri de farklı olabilir Farkı yaratan paketin içeriğindeki maddeler Bir paketin içinde birden fazla farklı madde bulunabilir (kişiye özel üretim) “Her torbacının malı farklı kafa yapıyor”

Paketin içeriği çok “zengin” Pedicularis densiflora ve Leonotis leonurus gibi bitki İçerdiği maddeleri maskeleyen doğal orijinli Yağ asitleri Tokoferol (vit.E) Eugenol Sentetik opioid O-Desmethyltramadol gibi tramadol adındaki opioidin aktif metabolitleri: santral etkili analjezik Oleamide yağ asidi türevi olup, kannabinoid benzeri aktiviteleri ve hipnotik özellikleri var v.s… içerir Oleamide: yağ asidi türevi olup, kannabinoid benzeri aktiviteleri ve hipnotik özellikleri var. Sentetik opioidler:O-Desmethyltramadol gibi tramadol adındaki opioidin aktif metabolitleri santral etkili analjezik maddeler.

İştah üzerine etkisi yok

İçimi daha acı ve sert

Alkolle etkileşimi kötü: “akşamdan kalma”, şiddetli baş ağrılarına neden olur

Esrarın antiepileptik, sentetik kannabinoidlerin epileptojenik özelliği mevcut

Detoksifikasyon tedavisi çoğu zaman hospitalizasyonu gerektirir

DAHA FAZLA PSİKOTİK BELİRTİLER ??? SENTETİK KANNABİNOİD KULLANIMI & EŞLİK EDEN SEMPTOMLAR

Sonuç olarak Sentetik esrar esrar değildir Esrar gibi görünür, LSD gibi etki eder CB1 reseptörlerine affinitesi daha fazla, daha potent Rutin toksikoloji tarama testlerinde tespit edilemiyor Daha “Cazip” Etki & Yan etkilerini öngörebilmek çok zor Paketin içeriği çok “zengin” İştah üzerine etkisi yok Alkolle etkileşimi kötü İçimi daha acı ve sert Detoksifikasyon tedavisi çoğu zaman hospitalizasyonu gerektirir Psikotik belirtiler daha çok eşlik eder???

teşekkür ederim