OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YALOVA SOSYAL GELİŞİM DERNEĞİ (YALOVA SOGEL) ZİYARETÇİ ANKETİ-RESMİ SONUÇLARI 5-6 Temmuz 2013 Yalova-Merkez UM Kültür-Sarayı merkezi önündeki KAB Platformu-Feyzül.
Advertisements

TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
OBEZİTE.
Dünya Kalp Günü 24 Eylül Kalbiniz Ne Kadar Genç?.
GRUP ELMA ŞEKERİ ASLIHAN KARAKEÇİLİ AYDAN YAŞAR BAŞAK ÖZGE
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Topluluk Başkanı Yavuz Sultan Selim KAVRIK
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
OBEZİTE.
(TODUP Grup C-1) GRUP KAZASIZ BELASIZ.
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Grup Ultraviyole (TODUP Grup C-4)
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
TODUP VE ÖĞRENCİ ARAŞTIRMALARI GRUBU.
Obezitenin Komplikasyonları ve Tedavisi
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
Besin ve İçerikleri.
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
Grup SportyBTO302-İnternet Ortamında Yazarlık Dilleri 1 Sporty Dünyası Hazırlayanlar:Ayşe Gamze AKALIN Nazgül BARPİEVA Mehtap MERT Ümit NALBANT Hüseyin.
BİR ORGAN BİR HAYAT.
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
C1 Grubu “Çocukça Yaklaşım”
Çocukların Spora ve Sağlıklı Beslenmeye Yönlendirilmesi
Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
AYKUT YİĞİT ORTA OKULU BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ
BESLENME DOSTU OKUL OLMAK İÇİN
KOÜ TIP FAK. Dönem 1 TODUP Grup Palpasyon (F1)
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ Çorlu Mimar Sinan Anadolu Lisesi.
PULMONER REHABİLİTASYON
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
KALORİ BANK YEDİĞİNİ BİL.
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
VİTAMİNİ KABUĞUNDA.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
‘‘Görmemek insanı eşyadan ayırır, duymamak ise insanı insandan ayırır
D3‘Hapur hupur’ projesi
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
HE-KİM SOSYAL? TODUP D-1 GRUBU.
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Grup ‘kan kardeşİm’ TODUP E1
Sunum transkripti:

OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması Grup Hepatosit (E2) Ahmet Canıgeniş Ahmet Eriçyel Aslı Karaduman Fatma Seviş Hüseyin Gökler Hüseyin Kurtoğlu Kamer Billur Yüce Nurullah Demir Osman Çebi Sibel Kıcır DANIŞMAN Yrd. Doç.Dr. Tonguç Utku YILMAZ

Obezite Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artmaktadır. Obezite çağımızda sigaradan sonra önlenebilir en önemli 2. toplum sağlık problemidir. Bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır.

Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıkları Kalp ve damar hastalıklarına Tip II diyabet ve hipertansiyona Endokrinoloji ve üreme bozukluklarına Solunum sistemi hastalıklarına Romatolojik, onkolojik ve dermatolojik hastalıklara Psikiyatrik hastalıklara Kansere ve daha birçok hastalığa Bunlara bağlı ekonomik, sosyal ve iş gücü kayıpları

Obezite her geçen yıl artmaktadır

Obesite İle Mücadelede Kalori Takibi Günlük kalori takibi obezite mücadelesinde en önemli yöntemdir. Alınan ve harcanan kalori diabet kontrolünde olduğu gibi kilo verme ve kilo kontrolünde de çok önemlidir. Tüm diyet ve egzersiz programlarının temeli kalori hesabıdır. Tuz tüketiminde ve sigara ile mücadede olduğu gibi kalori kontrolünde de uyarıcı afişler yardımcı olabilir.

Amaç Bu çalışmada beslenme sırasında kalori bilinci oluşturmak amacıyla yemek öncesi bilgilendirici afişlerin yararını ölçmek istedik.

NASIL BİR YOL İZLEDİK Obezitenin önemine dikkat çekmek için obezitenin dünyadaki durumu ile ilgili Obezitenin zararları ile ilgili Bilgiler içeren Poster hazırladık Kalori hesabi için Günlük kalori ihtiyacımız ile ilgili Temel besinlerin içerdiği kalori miktarları ile ilgili Bilgiler içeren Poster hazırladık

Yöntem *Posterlerdeki kalori değerleri için hastane diyetisyeniyle görüştük.

*Posterlerimizi hazırlayıp yemekhanenin panolarına bir hafta önceden astık.

NASIL BİR YOL İZLEDİK *Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için hastane müdürlüğünden gerekli izinleri aldık. *Hedef kitle olarak eğitim görevlileri yemekhanesini kullanan kişileri tercih ettik.

*Bir hafta sonra çalışmamızın geri bildirimini alabilmek için 2 soruluk kısa bir anket hazırladık. Ankette hazırladığımız posterlerin faydalı olup olmadığını ve Bu bilgilere göre yemek tercihlerinde değişiklik olup olmadığını sorduk *Bir hafta boyunca ikişer kişilik gruplar halinde bu anketi uyguladık.

Afişteki bilgiler size yararlı oldu mu? Toplam katılım: 63 Evet: 50 (%79) Hayır: 13 (%21) Sonuçlar

Bu bilgiler yemek tercihlerinizi değiştirdi mi? Toplam katılım: 63 Evet: 22 (% 35) Hayır: 41(%65)

Tartışma Kalori kontrolü ile ilgili bilgilendirme katılımcılarda ilgi uyandırmış ve yararlı olmuş. Fakat bu bilgilendirme onların yemek tercihlerine etkili olmamış.

Tartışma Anketin sonucu, öğün öncesi kalori bilgilendirmesinin yemek tercihinde yeteri kadar yararlı olamadığımızı gösterdi. Ama hedef kitlenin özellikle diyet amacında olmaması düşünülürse %35 yemek tercih değişikliği oranı oldukça yüksek sayılabilir.

Çalışma kısıtlılıkları Hedef kitle: Bu konuda istekli bir kitle seçilebilirdi. Sunu: Yemeklerin servisi sırasında kalori bilgileri yemeklerle birlikte verilebilirdi.

Yaşanılan sorunlar Anket yapmada vakit olarak öğle arasını seçmemize rağmen bir çok kişi ankete katılmaktan çekindi.

Sonuç Olarak Besinlerle birlikte kalori kontrolü ile ilgili bilgi ve ilgili besinin toplam kalorisinin verilmesi diyet yapmayan kişiler için bile yararlı ve etkilidir. Yemekhanelerde besin kalori çizelgesi verilmesi basit ve yararlı bir yöntemdir. Tuz tüketim kısıtlaması, sigaranın zararlarıyla mücadelede olduğu gibi kalori kontrolü de bu şekilde sağlanabilir.

Teşekkür Ederiz Sizin Elinizde