SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUSAL GÜVENLİK MİLLİ GÜVENLİK KAVRAMI VE KAPSAMI
Advertisements

TSK VE MİLLİ SAVUNMA tskvemilisavunma.wordpress.com.
KAZANIMLAR 6. Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemini ve görevlerini kavrar.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
“YURTTA SULH CİHANDA SULH”
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ULUSLARARASI HUKUKTA İNSANİ MÜDAHALE
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
KÖRFEZ’DE SAVAŞ.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Avrupalı devletlerin.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SOĞUK SAVAŞ Devam.
ULUSLAR ARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER
MUDANYA ATEŞKESİ VE LOZAN BARIŞI
Siyasal Eğilimler Aralık 2014 Kudret Akay. Araştırmanın Amacı KKTC seçmenin özellikle Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki tercihlerini belirlemek.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası   İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya tam anlamıyla.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ÜLkeLer Arası KöprüLer
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
İpek Yolunda Türkler Ünitesi 3. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ
KIBRIS’DAKİ MEVCUT HUKUKİ DURUMUN İNCELEMESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (United Nations)
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Lozan’dan Möntrö’ye Türk Boğazları
Çalışma soruları 8. video
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
Coğrafya Performans Ödevi
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
Türk Sİlahlı Kuvvetlerİ
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)
AETR KONVANSİYONU
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Sunum transkripti:

SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU

Temel görevi, tehdit ve risklere karşı ülkemizin güvenliğini sağlamak olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dünyada da barışın teminatı olan güçlü ordulardan biridir. TSK, Türk milletinin huzurunu, devletimizin bağımsızlık ve egemenliğini korur. Anayasada belirlenen çerçevede görevlerini yerine getirir

Türk Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanlığına bağlı olan Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri’ Barış zamanında İç İşleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından oluşmaktadır

TSK’nin her türlü silah, mühimmat ve araç-gereç ihtiyacını karşılamak üzere Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) kuruldu Elektronik Alanında ASELSAN Havacılık Alanında TUSAŞ Yazılım Alanında HAVELSAN Füze İmalatı Alanında ROKETSAN çalışmalarını sürdürmektedir.

TÜRK ORDUSU KIBRIS’TA

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından sömürgelerinden çekilmeye başlayan İngiltere Kıbrıs’tan da çekilmeye karar verdi. 1960 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında “Garanti Antlaşması” imzalandı. Bu antlaşmaya göre Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mevcut durumunu devam ettirmesinin güvencesi bu üç devlet olacaktı. Herhangi bir değişiklik olursa taraflar, tek başlarına ya da birlikte hareket ederek adaya müdahale edecekti.

1963 yılında Kıbrıslı Rumların Anayasa’yı değiştirerek adayı Yunanistan’a bağlama girişimleri Türkiye’nin tepkisine yol açtı. Adada, Türkler ve Rumlar arasında yaşanan gerginlik, silahlı çatışmalara dönüştü. Rumlar, Kıbrıs’taki Türklere baskı, zulüm ve şiddet uygulamaya başladı. Kıbrıs’ta yaşananlar üzerine 1964 yılında BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs’a barış gücü gönderdi ancak adada göreve başlayan barış gücü Türklere yönelik hareketleri önleyemedi.

Türkiye Garanti Antlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak Kıbrıs’ta barış ve güvenliği sağlamak amacıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde Barış Harekatı düzenledi. Ada, fiili olarak ikiye bölündü. Bu harekat ile Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliği sağlandı. Uluslararası görüşmelerde Kıbrıs Türklerinin varlığı kabul ettirilemeyince 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 1983 yılında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Günümüzde TSK, Kıbrıs’ta güvenliği sağlamak ve barışı korumak için varlığını sürdürmektedir.

DÜNYA BARIŞINA KATKI

Birleşmiş Milletler Örgütü, uluslararası barış ve güvenliğin sürekliliğini sağlamak, anlaşmazlıkları barışçı yollarla çözmek amacıyla karışıklık yaşanan ülkelere yardım ve müdahale kararı alabilmektedir. Türkiye de TBMM kararı ile üyesi olduğumuz BM ve NATO bünyesinde uluslararası barışı korumak üzere çeşitli ülkelere asker göndermektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünya barışını korumak amacıyla görev yaptığı bazı bölgeler ve bulunma sebepleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Türk ordusu, günümüzde Bosna Hersek, Kosova, Afganistan, Lübnan, Sudan ve Kıbrıs gibi dünyanın çeşitli yerlerinde görev yaparak barışı korumaya hizmet etmektedir.

SORU 1 Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Arnavutluk ve Bosna Hersek’te görev yapmamıştır. B) Makedonya’nın bağımsızlığı için burada görev yapmıştır. C) NATO ve BM bünyesinde çeşitli bölgelere asker göndermiştir. D) Barışı koruma faaliyetlerine sadece kendi bölgesinde katılmıştır.

DOĞRU CEVAP D

SORU 2 Aşağıdakilerden hangisi dünya Barışına destek amacıyla TBMM tarafından alınan kararla TSK tarafından asker gönderilen yerlerden ilkidir? A) Bosna-Hersek B) Kıbrıs C) Kore D) Afganistan

DOĞRU CEVAP C