Hazırlayan: Yasin tunç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
Advertisements

Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Türkçe Bilmeceler 1 Hazırlayan: Mukades Sahin
RUBAİ.
GÖLGE OYUNUNDA TİPLEMELER
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
İmparatorluktan Cumhuriyete Geçiş
FINDIKLI KURABİYE Prepared by Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
OYALAR VE ANLATTIKLARI
Gündem İç Politika – Dış Politika A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
ENVIRONMENTAL ACTIVISM ÇEVRE EYLEMCİLİĞİ
İslamiyette Çokkültürlülük
Kadınlar Her Yerdedir Tanzimattan günümüze kadın tarihi
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Farabi ve Türk-İslam Sentezi İslamiyetİmanFarabiFelsefeMantık A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research,
YAHYA KEMAL BEYATLI (1884 – 1958).
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Hazırlayan: Celile Ökten.
By Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
DUBLAJ-SESLENDİRME Tiyatrodan Sinemaya Uzanan Yol A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
Hazırlayan: Yasin Tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
Module 2: CRAFTSMANSHIP AND ARTISANS
ESERLER İ RONI MARGULIES A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison July.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan seçmeler Celile Ökten A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of.
Yahya Kemal Beyatlı.
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
Hazırlayan: Yasin Tunç
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
Geleceği Okuma Teknikleri
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
ÖZEL SABAH DERSANESİ BEŞ HECECİCELER.
Prepared by Yasin Tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Prepared by Esra Alagöz.
ÖNCÜ GAZETELER Takvim-i Vakayi II. Mahmut tarafından,
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Nedim’in Hayatı.
Radyoyla ilgili meslekler Professions In Radio Prepared by Esra Alagöz A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BBY 156 Bilgi Erişim İrem Soydal
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
RUBAİ Fars edebiyatından alınmış nazım biçimidir.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
Servet-İ fünun edebİyatI
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
WORLD WAR I THE GREAT WAR
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
 Türkî-î basit, basit türkçe demektir. Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşan unsurlara denir. Türkçe kelimelerle.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Yasin tunç YAHYA KEMAL BEYATLI Hazırlayan: Yasin tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison

HAYATı Türk edebiyatının en önemli şair ve yazarlarından birisi olan Yahya Kemal 1884’te Üsküp’te doğdu. Asıl adı Ahmet Âgâh olan şair Yahya Kemal aynı zamanda Agâh Kemal, Esrar, Mehmet Agâh, ve Süleyman Sadi takma adlarını da kullanmıştır.

HAYATı Osmanlının önde gelen ailelerinden gelen Yahya Kemal çeşitli özel okullarda okudu. II. Abdülhamit yönetimiyle pek barışık olmayan ve yönetime karşı çeşitli eylemlerde bulunan Yahya Kemal Paris’e kaçmak zorunda kalır. Avrupa’da kaldığı esnada dönemin Türk ve yabancı entelektülleriyle tanışır. Edebiyata ilgi duyar ve Fransız sembolistlerden -Baudelaire, Mallarmé, Rimbaud ve Verlaine- etkilenir. Nihayetinde şiirle uğraşmaya karar verir.

ŞİİRİ Önce Fransız şairlerini inceleyen Yahya Kemal, Divan şiirine ilgi duyar. Şiirinde geleneksel ve modern akımları barındıran şair Türk musikisinden etkilenir ve şiirin müzikle, melodilerle, müzikal ahenkle yoğrulması gerektiğine inanır. Divan şiirinin bir özelliği olan Aruz veznini şiirlerinde kullanır ama Arap ve Fars şiirinin (kaside, gazel, rubai) geleneksel özelliklerini kullanmaz.

ŞİİRİ Şiirinde yeniyi, yani modern olanı tarihsel ve geleneksel bağlamlarla dile getirir. O yüzdendir ki kendisi gelenekçi modernist olarak da anılmıştır.

ŞİİRLERİ Kendi Gök Kubbemiz (1961), Eski Şiirin Rüzgârıyle (1962), Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş (1963), Bitmemiş Şiirler (1976).