TAMLAMALAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TAMLAMALAR.
Ekler.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
TAMLAMALAR.
EKLER.
Sözcüğün Yapısı.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
Z A M İ R L E R.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
TAMLAMALAR.
SES BİLGİSİ SORULAR.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
TAMLAMALAR.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
Sözcük türleri sorular.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
TAMLAMALAR TEST -1-.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
TAMLAMALAR.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
İSİM TAMLAMALARI.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
DEĞERLENDİRME SORULARI
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

TAMLAMALAR

1. SORU  Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili söz grubu isim tamlaması değildir? A) Manavdan bir kilo taze fasulye aldım. B) Arkadaşımla okulun önünde buluştuk. C) Burada topraktan yapılmış su testileri satılır. D) Birkaç gündür bel ağrısından şikâyetçiydi.

CEVAP: A B,C ve D seçeneklerinde altı çizili söz grupları isim tamlamasıdır Ancak A seçeneğinde “taze fasulye” sıfat tamlamasıdır.

2.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz ad tamlaması yoktur? A) Derslerde yazım kılavuzu kullanıyoruz. B) Güneşten kaçmak için, bir ağaç gölgesi aradık. C) Başını, kardeşinin omzuna yasladı. D) Küçükken Keloğlan masallarına bayılırdım.

CEVAP: C Belirtisiz ad tamlamasında tamlayan ek almaz.Bu C şıkkında görülür.

3. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili tamlama diğerlerinden farklıdır? A) Önce, kolay soruları çözdüm. B) Bir süre tuzlu yemeklerden kaçınmalısın. C) İpek kravatını özenle bağladı. D) Davranışlarıyla, iyi niyetini gösterdi.

CEVAP: C C’de isim tamlaması vardır.A, B ve D şıklarında ise sıfat tamlaması var.

4. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, arasına sözcük ya da sözcükler girmiş bir isim tamlaması vardır? A) Öğrencilerin devamsızlıkları ailelerine bildirildi. B) Cumhurbaşkanı, basın toplantısını erteledi. C) Takımımızın son başarısı halkı sevindirdi. D) Soğuk hava, balıkçıların işini zorlaştırıyor.  

CEVAP: C “Takımımızın son başarısı” tamlamasında son araya giren sözcüktür.

5. SORU (1) Aynanın önünde durmuştu. (2) Akşam karanlığı, siyah bir su gibi, omuzlarından akıyordu. (3) Sokak kapısını bilerek açık bırakmıştı. (4) Demir kapıyı rüzgâr, bir gürültüyle kapattı. Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinde aynı türden ad tamlamaları vardır? A) 1 - 2 B) 2 - 3 C) 1 - 4 D) 2 - 4

CEVAP: B 2. ve 3. cümlelerde belirtisiz ad tamlaması vardır.

6. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok tamlayan, bir tamlanana bağlanmıştır? A) Ağaçların yaprakları sararmaya başlamıştı. B) Kilimde çiçek ve hayvan motifleri vardı. C) Günlerinin çoğunu kitap okuyarak geçiriyor. D) Çocuğun şiiri salondaki herkesi büyülemişti.

CEVAP: B Motifleri tamlanan, çiçek ve hayvan tamlayandır.