HÜCRE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
HÜCRE Hücre ilk defa 1665 yılında Robert Hooke tarafından keşfedilmiştir. Robert Hooke şişe mantarından aldığı kesiti mikroskopta incelemiş ve oda şeklinde.
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
GENETİK.
Hücre Organelleri.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
HÜCRE.
CANLILARDA ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
MİTOZ BÖLÜNME.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KONU:CANLILAR VE HAYAT
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Hücre Öğrt. Gör. Ümmühan Demir.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
MERVE KEKEÇ ÜMRAN MERMERTAŞ PINAR KAYNAR
HÜCRE NEDİR?.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Hücre ile ilgili temel bilgiler
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
HÜCRE Bu sunu, üyelerinden
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

HÜCRE

HÜCRENİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Hücre yaşama ve çoğalma yeteneğine sahip en küçük canlı birimidir. Yapılarına göre iki gruba ayrılırlar.Bunlar; prokaryot ve ökaryot hücrelerdir. Prokaryot hücrelerin çekirdek zarı ve bazı organelleri yoktur.Örneğin;bakteri hücresi. Ökaryot hücreler ise zarla çevrili organellere sahiptir.

HÜCRE ZARI Sitoplazmanın hücre çeperine bakan ve sitoplazmayı dıştan çeviren zara sitoplazma zarı denir. Seçici geçirgen özelliğe sahiptir. Madde geçişlerini düzenler. Ortada iki tabaka lipid ile içte ve dışta birer protein tabakasından meydana gelir.

HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLRİ ENDOSİTOZ VE EKZOSİTOZ PASİF VE AKTİF TAŞIMA

PASİF TAŞIMA Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama madde taşınmasıdır,ikiye ayrılır.Bunlar; difüzyon ve osmozdur. DİFÜZYON:örneğin;parfümün odanın her yerine yayılması. OSMOZ:suyun difüzyonudur.Üç çeşittir; 1)Plazmoliz:Hücrenin su kaybederek büzülmesidir. 2)Deplazmoliz:Hücrenin su alarak şişmesidir. 3)Turgor:Çepere yapılan basınç.

OSMOZ

AKTİF TAŞIMA:Hücrenin enerji kullanarak madde alışverişi yapmasıdır. ENDOSİTOZ:Hücrenin büyük molekülleri ve katı cisimleri zarında oluşturduğu cep vasıtasıyla içeri almasıdır.İki çeşittir.Bunlar; Fagositoz:Katı moleküllerin hücre içine alınmasıdır. Pinositoz:Sıvı moleküllerin hücre içine alınmasıdır. EKZOSİTOZ:Sindirilmeyen besinlerin ve endokrin bezler tarafından salgılanan hormonların hücreden dışarıya verilmesidir.

SİTOPLAZMA Hücre zarı ile çekirdek arasında bulunan yumurta akını andıran kolloidal bir sıvıdır. Hayatsal olayların çoğu burada gerçekleşir. Homojen ve renksizdir. Yaşlı hücrelerde miktarı azdır. Organik ve inorganik bileşiklerden oluşur.

SİTOPLAZMA ORGANELLERİ ENDOPLAZMİK RETİKULUM: Çekirdek zarı ile sitoplazma içinde katlanmalar yapan bir zar sistemidir. Üzerinde ribozom bulunanlar granüllü,bulunmayanlar granülsüzdür. Madde taşınmasında kanal görevi yapar. Kas kasılmasını düzenler. Glikojenin yıkım yeridir.

RİBOZOM: Protein sentezini gerçekleştirir. Hem E.R. üzerinde hem de sitoplazmada serbest olarak bulunur.

GOLGİ CİHAZI: Ökaryot hücrelerde bulunur. Hem hayvan hem bitki hücresinde dağınık olarak bulunur. Hücrenin işlev ve görevine göre sayıları değişir. Sınıflandırma,paketleme ve salgı görevi yapar.

MİTOKONDRİ: Sitoplazma içerisinde bulunan ve devamlı hareket halinde olan organeldir. ATP sentezini gerçekleştirir. Kendine ait DNAsı ve RNAsı vardır. Enine bölünme ile çoğalır. Birkaç gün yaşar.

SENTRİOL: Hayvan ve bazı bitki hücrelerinin çekirdek yakınında bir çift olarak bulunur. Mitoz bölünme sırasında kromozomları ve iğ ipliklerini oluştururlar. Hücre bölünmesinden sorumludur.

LİZOZOM: E.R. ürünüdür. Sindirim enzimleri bulunur. Her türlü molekülü sindirme özelliğine sahiptir. Yaşlı organelleri de sindirir. Hücrenin kendi kendini sindirmesi olayına otoliz denir.

KLOROPLAST: Klorofil içerirler. Kendine ait DNAsı ve RNAsı bulunur. Çift katlı zara sahiptir. Fotosentez ve ATP üretiminde rol alır.

KROMOPLAST: Bitkilerin renkli çiçekleri ile renkli olan kısımlarında görülür. Bitkiye renk verir.

LÖKOPLAST: Bitkinin ışık görmeyen kısmında bulunur. Depo organeldir.

KOFUL: Bitki ve bazı hayvan hücrelerinde bulunur. Çift katlı zardan oluşur. Bazı maddelerin depolanmasını ve bitkilerde turgor basıncının ayarlanmasını sağlar.

HÜCRE ÇEKİRDEĞİ: DNAnın eşlendiği yerdir. Hücrenin en büyük organelidir. Hayatsal faaliyetleri düzenler. ÇEKİRDEKÇİK: rRNA sentezinden sorumludur. Zarı yoktur. Bakteri hücresinde bulunmaz.

KROMOZOM: Kalıtım bilgilerinin nesilden nesile aktarıldığı eşit uzunluktaki ipliksi ağlardır. Matriks denilen sıvı içinde bulunur. İki kromotitten oluşur.

NÜKLEİK ASİTLER: Her canlı organizmada bulunurlar. Organik baz,5 karbonlu şeker ve fosforik asitten oluşurlar. İki çeşit nükleik asit vardır. Bunlar; DNA RNA dır.

PROTEİN SENTEZİ

HÜCRE BÖLÜNMELERİ AMİTOZ BÖLÜNME MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME

TOMURCUKLANMA İLE BÖLÜNME AMİTOZ BÖLÜNME BOĞUMLANARAK BÖLÜNME TOMURCUKLANMA İLE BÖLÜNME SPORLANMA İLE BÖLÜNME

BOĞUMLANARAK BÖLÜNME:

TOMUCUKLANMA İLE BÖLÜNME:

SPORLANMA İLE BÖLÜNME:

MİTOZ BÖLÜNME İNTERFAZ EVRESİ PROFAZ EVRESİ METAFAZ EVRESİ ANAFAZ EVRESİ TELOFAZ EVRESİ

MİTOZ BÖLÜNME

MAYOZ BÖLÜNME MAYOZ1 MAYOZ2

MAYOZ BÖLÜNME

HÜCRE SORULARI 1)Bir kromozomun yapısında ; 1-DNA 2-RNA 3-Protein 4-Yağ moleküllerinden hangileri bulunur? A)1ve3 B)2ve3 C)3ve4 D)1,2ve3 E)2,3ve4 (cevap A)

2)Amitoz bölünme ; 1)Bakteri hücreleri. 2)Kanser hücreleri 2)Amitoz bölünme ; 1)Bakteri hücreleri 2)Kanser hücreleri 3)Üreme hücreleri verilenlerin hangilerinde görülür? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1ve2 E)1,2ve3 (cevap D) 3)Mayoz bölünme sırasında 22 tetrat görülen bir canlının karaciğer hücrelerindeki kromatit sayısı kaçtır? A)11 B)22 C)24 D)44 E)88 (cevap E)

4)Profaz 1 de 1)Tetrat. 2)Sinapsis. 3)Krossing-over 4)Profaz 1 de 1)Tetrat 2)Sinapsis 3)Krossing-over olaylarından hangileri görülür? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1ve2 E)1,2ve3 (cevap E) 5)Tek hücrelilerde mitoz bölünme; 1)Üreme 2)Büyüme 3)Gelişme olaylarından hangilerinin gerçekleşmesini sağlar? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1ve2 E)1,2ve3 (cevap D)

6) 1)Bira mayasının tomurcuklanması 6) 1)Bira mayasının tomurcuklanması 2)Kertenkelenin kuyruğunun yenilenmesi 3)Polen ana hücresinin mikrospor oluşumu Yukarıdaki verilen olaylardan hangilerinin gerçekleşmesinde krossing-over görülür? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1ve2 E)1,2ve3 (cevap C)

7)Aşağıdaki hücre organellerinden hangisi karşısında verilen olayı gerçekleştirecek metabolik enzimlere sahip değildir? A)Mitakondri=Enerji eldesi B)Kloroplast=Karbondioksit özümlemesi C)Lökoplast=Nişasta sentezi D)Ribozom=Protein sentezi E)Golgi=Glikolipid yapımı (cevap D)

8)İki farklı E.T.S ye sahip ökaryot bir hücre aşağıdaki olaylardan hangilerini gerçekleştiremez? 1)Fagositoz 2)Lizozomla hücre sindirimi 3)Aktif taşıma 4)Osmoz A)Yalnız 1 B)2ve3 C)1ve3 D)3ve4 E)1,2ve3 (cevap E)

9)Işık enerjisini kullanarak kendi organik besinini üretebilen canlı bir x hücresinde; 1)Ribozom 2)Kloroplast 3)Çekirdek 4)Mitakondri yapılarından hangileri kesinlikle bulunur? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1,2ve3 E)1,2,3ve4 (cevap A)

10)Alyuvarların bakterileri hücre içine alması sırasında akyuvarlarda ; 1)ATP enerjisi harcanır 2)Yalancı ayak oluşturulur 3)Hücre zar yüzeyi büyür olaylarından hangileri gerçekleşir? A)Yalnız 1 B)Yalnız 2 C)Yalnız 3 D)1ve2 E)1,2ve3 (cevap D)

GÜLAY FİLİZ 1011211053 FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2A BİRİNCİ ÖĞRETİM