NEKROTİK ENTERİTİS
ETKEN Clostridium perfringens / A (C) Anaerobik olan ortamlarda yaygın bulunur E.coli’den 3 kat daha hızlı çoğalır (4 saatte 1 milyar) Sporları toprakta,suda,altlıkta kanalizasyonda çok dirençlidir Sekumlu kanatlılarda normal florada bulunur
ETKENİN GÖRÜNÜMÜ
ETKENİ UYANDIRMAMAK GEREKİR NEDEN ETKİN MİKTARA YÜKSELİR ( >10.000 /g içerikte) NEDEN TOKSİN ÜRETİR Saf kültür veriminden 24-36 saat sonra hafif klınik belirti saptanabilir Alfa toksinin bağırsaklara direkt verilmesinden 3 saat sonra lezyonlar bulgulanabilir
BAĞIRSAK ORTAMINA İLGİLİ Parazitler Enterik bakteriler,viruslar Floranın negatif etkilenmesi Bulaşık yem (>1000)/ su Kötü altlık Altlık yeme
KOKSİDİYOZ ÖNEMLİDİR Genellikle birlikte bulgulanırlar ve birbirlerini provoke ederler 60.000 E.acervulina ookisti + 10.000 Cl.perfringens tip A sporu mortaliteyi ikiye katlamıştır
VİRAL İMMÜNOSÜPRESYON CAV IBD IB ADENOVİRUS MD
NORMAL FLORANIN OLUŞUMU Civcivler steril bağırsak yapısıyla çıkarlar Bakterilerin kolonizasyon sahasıdır Duodenumdaki villuslar 4-5 günlük, Jejunum ve ileumdakiler 10-12 günlük yaşta yeterli forma ulaşır 2-5 haftalar arası Alfa-toksine çok duyarlıdırlar Sağlıklı hayvan normal dışkılayandır
BAĞIRSAK FLORASI”
DİYET’E İLGİLİ Vitamin / izelementler Dane yem Karbonhidrat / Protein kaynakları Enzimler Mikotoksinler
STRES FAKTÖRLER Yoğunluk Kontrollü yemleme Tüy dökümü Islak altlık
SEMPTOMLAR Genelde aniden gelişir İştah azalması,Durgunluk,ishal,Tüylerde kabarma Akut ölümler Mortalite % 2-50
LEZYONLAR İleum ve Jejunum’da (Skorlar derecesinde) Hemoraji,Hafif yangı Nekrozlar,Ülserler Gazla şişkin bağırsaklar Bağırsaklarda basillerin artışı (10.000 / g) Mikroskobik olarak;Difteroid lezyonlar ve dejenere olmuş kan hücreleri
KORUNMA Etkili antikoksidiyal proğram Yem,Hammaddelerin ve suyun Clostridium içeriği kontrolü Gereksiz antibiyotik uygulamalarından kaçınılması Stres faktörlerinin denetlenmesi Uygun diyet Bağırsak enfeksiyonlarından korunma
KORUNMA Parazit enfestasyonlarından korunma Bağırsağı yaralayıcı etmenlerden korunma İmmunosüpressif etkinlerden korunma Ani yem değişimlerinden kaçınma Etkilenmiş kümeslerin yeterli temizli ve dezenfeksiyonu
DEZENFEKSİYON Sönmemiş kireç ; 400 g / m Sudkostik ; 100 g / m DAYANIKLI SPORLARIYLA SAVAŞIM ESAS ALINMALIDIR Sönmemiş kireç ; 400 g / m Sudkostik ; 100 g / m