Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı"— Sunum transkripti:

1 Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı
Hazırlayan: Gürsel TÜRKOĞLU

2 Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı
Kanatlı hayvanlarda gözüken çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalıktır.

3 Etkeni: Hastalığın spesifik etkeni PMV-1 zarflı RNA virüsüdür.
Virüsün sadece bir serotipi olmasına karşın değişik patotipleri bulunmaktadır. Doğal koşullara pek dayanıklı olmamasına karşın, uygun ortamlarda virüsle bulaşık materyaller içinde, direk güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde haftalarca canlı ve infektif kalabilmektedir. Antibiyotiklere duyarsız olan virüs, dezenfektanlardan değişik derecede etkilenir.

4 Bulaşma Solunum, Sindirim, Deri ve Konjiktiva yoluyla bulaşma olabilir. Virüsle bulaşık yem, su, akıntılar, vücut sıvıları ve diğer maddeler birer hastalık kaynağıdırlar Rüzgar, insan ve diğer hayvanlar ile yayılımı olabilir Yumurta ile vertikal bulaşma yoktur; Virüs yumurtaya geçebilir ancak virüs ile enfekte embriyolar kuluçkadan önce ölürler.

5 Klinik belirtiler; Virüsün virulensine, giriş yoluna ve konakçının duyarlılığına göre değişiklik gösterir. Durgunluk, iştahsızlık, zayıflama, tüylerde kabarıklık, ishal, hızlı ve hırıltılı solunum, başın sağa-sola, yukarı-aşağı inmesi kanatların düşmesi, bacaklarda felçler, öksürük, tıksırık, burundan ve gözlerden akıntıların gelmesi.

6 Nekropsi; Bez midede kanamalar Gözlerde ödem
Bağırsaklarda kanama ve ülserler Solunum sistemi mukozasında hiperemi ve kanamalar Kanlı mukoid salgı Hava keselerinde bulanıklık, matlaşma ve kalınlaşma Kalp kasında kanama odakları

7

8

9

10

11

12

13

14 Koruma; 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na göre "İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları" kapsamındadır. Bakım, temizlik, dezenfeksiyon. Aşılama Programları

15 Korumak Tedavi Etmekten Ucuzdur.
Hazırlayan: Gürsel TÜRKOĞLU

16 TERMİNAL DEZENFEKSİYON
BİRİNCİ AŞAMA EKİPMANLARIN UZAKLAŞTIRILMASI VE KURU TEMİZLİK

17 Tüm organik kirliliğin ortamdan uzaklaştırılması çok önemlidir, çünkü altlık, dışkı ve diğer süprüntü enfeksiyonların ana kaynaklarıdır. Yüksek düzeyde organik kirlilik olması temizlik ve dezenfeksiyonun etkinliğini olumsuz etkiler. 1. Silo ve yemlik hattındaki tüm yem atıkları uzaklaştırılır. 2. Taşınabilir ekipmanlar dışarı alınır. 3. Gübre çıkarılır. Zemine yapışık gübre bir spatula veya sert fırça yardımıyla temizlenir. 4. Tüm bu atıklar çiftlikten en az 1,5 km. uzağa taşınmalıdır.

18

19

20

21 2. AŞAMA - SU SİSTEMİ Özellikle kir ve döküntünün kolayca birikebileceği ana tanklar olmak üzere, tüm su sistemleri bakteriyal kontaminasyon içerir. Bu bir kümesten, diğerine enfeksiyon taşınmasına sebep olabilir. Su sistemini sanitize ve dezenfekte etmek bakteriyal ve fungal istenmeyen üremelerin elimine edilmesini sağlar. 1. Ana tankı tamamen boşaltıp varsa kaba kirliliği uzaklaştırın. 2. Nipellerin ucuna dek tüm sistemi doldurup bir miktar su da depoda birikecek kadar su doldurarak 3 : 300 oranında Nipel Dezenfektanını 24 saat bekletin. 3. Dezenfektanlı solüsyonu boşaltarak tüm sistemi iyice durulayın.

22 3. AŞAMA - KÜMESİN VE EKİPMANIN SANİTASYONU
Tavanı, aşık aralarını, klepeleri, cam kenarlarını, hava toplarını, soba brandasını tanzikli püskürtücülerle yıkayın. Nipel çanakları başta olmak üzere kümesin içindeki bütün ekipmanları tanzikli püskürtücülerle yıkayın. Kümesin zeminini bol su ile yıkayın. Kapı önlerini ve fan diplerini temizleyin.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 4.AŞAMA ÖN YIKAMA (KÖPÜK)
Yıkama işlemi bitmiş kümes özel aparatla noniyonik ürünün atılır. Ürün atıldıktan 5 dak. Sonra durulama işlemine geçilir. Kümesin bütün alanı bol su ile iyice durulanır.

33

34 5.AŞAMA SULU DEZENFEKSİYON
Hastalık yapıcı organizmalar yapılan tüm temizliğe rağmen yeni sürüyü enfekte edebilecek miktarlardadır. Bu nedenle virüs, bakteri, maya ve küfe etkili olduğu kanıtlanmış bir dezenfektan kullanmak şarttır. 1 : 150 oranında hazırlanmış 1 : 200 oranında hazırlanmış 1 : 250 oranında hazırlanmış dezenfektanlar ile yüksek basınçlı bir püskürtücü kullanarak m²'ye kışın 0.3 litre, yazın 0,5 litre solusyon gelecek şekilde dezenfekte edilir.

35 6. AŞAMA SİSLEME Kümesin zeminine altlık serilir.
Bütün ekipmanlar kümesin içine taşınır. Havalandırma sistemleri kapatılır. Ulv, dumanlama makinesi veya sisleme tabletleriyle işlem yapılır.


"Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları