BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Advertisements

BOŞALTIM SİSTEMİ.
OSMOTİK DENGE VE BOŞALTIM SİSTEMİ
ZEHRA YAŞAR
ANATOMİ.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
DENEME VE KONU DEĞERLENDİRME SINAVI
YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜN PRENSİPLERİ
BOŞALTIM SİSTEMİ Hücrelerde metabolizma sonucu oluşan artıkların dışarı atılmasına boşaltım denir. Kararlı bir iç ortam oluşmasını sağlayan düzenleyici.
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Ali DAĞDEVİREN BOŞALTIM SİSTEMİ Ali DAĞDEVİREN.
Bowman Kapsülü Bowman kapsülü nefronun fincan şeklindeki ağız kısmıdır. Aralarında boşluk bulunun iki katlı epitel hücrelerden oluşur. Dış duvarı basit.
BOŞALTIM SİSTEMİ GRUP FOTOFEN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VE SAĞLIĞIMIZ
BOŞALTIM SİSTEMİMİZİ TANIYALIM
BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ
Dolaşım Sistemi
BOŞALTIM SİSTEMİ Vücut organ ve hücrelerinin biyolojik aktiviteleri (sentez, solunum, yıkım, dönüşüm…) sonucu bazı artıklar oluşur. Vücuttaki zararlı artıkların.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
BOŞALTIM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BÖBREĞİN TOPOĞRAFİK ANATOMİSİ VE FONKSİYONLARI
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYAN ÇIKIŞ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI I
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
ÜRİNER SİSTEM.
BOŞALTIM SİSTEMİ fsinemb.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ
Boşaltım Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
ÜROGENİTAL SİSTEM.
BOŞALTIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİ ZEYNEP GÜL.
BOŞALTIM SİSTEMLERİ.
BO Ş ALTIM S İ STEM İ F İ ZYOLOJ İ S İ. Lüzumsuz ve zararlı maddelerin canlı organizmadan atılması işlemine boşaltım denir. *Boşaltım sisteminin görevi.
Boşaltım sistemi.
BOŞALTIM: HÜCRELERDE METABOLİZMA SONUCU OLUŞAN ZARARLI VE İŞE YARAMAYAN AZOTLU MADDELERİN DIŞARI ATILMASINA BOŞALTIM DENİR. *BOŞALTIM ;VÜCUDUN İÇ DENGESİNİN.
BOŞALTIM SİSTEMLERİ İNSANLARDA BOŞALTIM SİSTEMİ
BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal.
Evimizde çöpler hijyen ve yaşam için engel teşkil edeceğinden çöpleri atarız. İşte vücudumuzdaki çöpler de atık maddelerdir.Vücudumuzda bulunması zararlı.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
Kanatlı Hayvanlarda Boşaltım Fizyolojisi
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
Boşaltım Sistemi.
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
Boşaltım sistemi.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Üriner Sistem.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ

BÖBREK: Böbrekler süzme işlemi yaparlar. Böbrekler bel omurunun her iki yanında yer alırlar. Erkeklerde ki ağırlığı 125-170 gr, kadınlarda 115-155 gr arasında değişir.

BÖBREĞİN KISIMLARI 1) KABUK BÖLGESİ (KORTEKS) Böbreğin en dış kısmıdır.Kırmızımsı renktedir.İdrar buradaki süzme cisimciklerinde(nefronlarda) oluşur. 2) ÖZ BÖLGESİ (MEDULLA) Kabukla havuzcuk arasında kalan kısımdır.kabukta oluşan idrarı havuzcuğa götüren toplama kanalcıkları bu bölümdedir 3) HAVUZCUK (PELVİS) Böbreğin çukur tarafında kalan sarımsı bölgedir.İdrarın bir süre burada depolanmasını sağlar.

Her iki böbrek birbirlerine benzer yapıda olan 1 milyon küçük birimden oluşur. Bu birimlerin herbiri nefron olarak adlandırılır. Her nefron, glomerül ve tübüller olarak iki kısımdan oluşur. Glomerül: Filtre görevi üstlenen yapılardır. Tübüller: Glomerülden başlayarak oluşan idrarın ilk toplandığı yer olan kaliks adı verilen boşluklara kadar uzanan borucuklardır.

TÜBÜLLERİN MİKROSKOPTA GÖRÜNÜŞÜ

NEFRONDAKİ YAPILAR: Böbrekte yapı ve görev birimi nefrondur. Nefronların üre ve artıkların süzüldüğü en önemli kısımları böbreğin kabuk kısmıdır. 1)Glomerulus:Kılcal damarlardan oluşur. 2)Bowman kapsülü : Glomerulusu sarar.Glomerulustan süzülme ile gelen kan sıvısı bowman kapsülüne geçer.Tek sıralı yassı epitelden meydan gelmiş yarım ay şeklindeki yapıdır. 3)Proksimal kanal: Geri emilmenin meydana geldiği kıvrımlı kanallardır.Besin maddelerinin büyük bölümü buradan geri emilir. 4)Henle kulpu: Özellikle su ve minareller geri emilir. 5)Distal kanal: En son geri emilmenin meydana geldiği yerdir.Özellikle iyonlar burada geri emilir.

Geri emilmenin yapıldığı yerlerin(proksimal kanal,henle kulpu ve distal kanal) çevresi kılcal damarlalar çevrilir. Böbreklere kan,böbrek atar damarı ile taşınır.Böbrek atar damarı oksijen, besin,üre ve ürik asit bakımından zengindir. Böbreğin öz bölgesinde ,tabanı kabuk bölgesine tepesi havuzcuğa bakan piramit şeklinde yapılar bulunur.

İNSANLARDA BOŞALTIM Böbrekler, idrar kanalı (üreter), idrar torbası (mesane) ve üretra insanda boşaltım sistemini oluşturur. İnsan böbreği dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur. 1- Kabuk (Korteks) 2- Öz (Medulla) 3- Havuzcuk (Pelvis)

Böbreklere kan, atardamar ile girer, toplardamar ile çıkar Böbreklere kan, atardamar ile girer, toplardamar ile çıkar. İnsanda metabolik artıklar; su, karbondioksit, amonyak, üre, ürik asit, mineraller, zehirler ve kullanılmayan ilaçlardır. Bu maddelerin atılmasında başta böbrekler olmak üzere akciğerler, karaciğer ve deri görev yapar.

Böbreklerde idrar oluşumu; süzülme, geri emilim ve salgılama (aktif taşıma) olayları sonucunda olur. Süzülme malpigi cisimciğinde olur. Glomerulustan bowman kapsülüne kan plazmasının bir kısmı, su, tuzlar, glikoz, aminoasit, üre, ürik asit, vitamin, keratin gibi maddeler geçer. Kan basıncı arttıkça süzme hızı da artar.

Böbrek atar damarı ile gelen üre ve ürik asit ,çeşitli tuzlar,iyonlar,glikoz yüksek kan basıncından dolayı bowman kapsülüne geçer.Süzülen sıvı tek sıralı yassı epitelden oluşan bowman kapsülünden henle kulpuna geçer.Bu sıvı kan plazmasına benzemekle birlikte sıvı içerisinde alyuvar,akyuvar ve kan proteinleri yoktur.Daha çok doku sıvısına benzer süzülme sonucu boşaltım kanalına geçen maddelerin yararlı olanları ve suyun bir kısmı kanalcığın duvarındaki hücreler tarafından geri emilerek tekrar kılcal damarlarla kan dolaşımına katılır. Emilen su miktarı vücudun o sıradaki su miktarına bağlı olup hipofizden salgılanan antidiüretik hormon tarafından ayarlanır. Üre , ürik asit, fazla tuz ve fazla su idrar bileşimi şeklinde idrar toplama kanalı ile havuzcuğa , oradan da üreter ve idrar kesesine iletilir. Geri emilme ile emilen maddeler glikoz,yağ asitleri Na,Cl,K,mineraller bazı tuzlar ,su,vitaminlerdir ve % 99 aktif taşıma ile olur. Kan basıncı ile atılan maddeler amonyak ,üre,ürik asit,tuz ve zehirli maddelerdir. Na ve K atılımı ve geri emilimi böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonu tarafından düzenlenir. Sağlıklı bir insanın idrarında glikoz bulunmaz.

Süzülme:   Kan basıncı ile meydana gelir. Süzülemeyenler Süzülenler - Kan Hücreleri - Aminoasitler - Plazma - Su - Protein ve yağ - Glikoz - Çeşitli İyonlar - Üre ve ürik asit Geri Emilim: Aminoasit ve glikozun tamamı, suyun çoğunluğu, iyonların bir kısmı ve az miktarda azotlu artıklar emilime uğrar. Su ozmosla, diğer maddeler aktif taşıma ile geri emilir.

BÖBREĞİN GÖREVLERİ Metabolizma sonucu meydana gelen artıkları süzmek Vücut sıvılarının bileşimlerini ,doku sıvısı ile hücredeki su miktarlarını belirli yoğunlukta tutmak. Kandaki tuz ve diğer maddeleri dengede tutmak. Kararlı bir iç çevre sağlamak (homeostasis) Vücuttaki su miktarının ayarlanması hipofizden salgılanan antidiüretik hormon (ADH) tarafından yapılır.ADH az salgılandığında şekersiz diyabet hastalığı ortaya çıkar. Kanın pH'ını ayarlar.Kanın pH' ı 7,4 tür.Bu Ph 7 - 7,7 olursa canlı ölür değişen Ph ı böbrekler düzeltir.Kanda asitliliğin artmaması gerekir bunu akciğer ve böbrek sağlar. Fazla miktarda deniz suyu içen insan ölür.Çünkü deniz suyunda % 3 tuz vardır.İnsan kanındaki tuz oranı ise % 0,9 dur.İnsan böbreği en çok % 2 tuz içeren sıvıyı süzebilir.Deniz suyu yutan bir insan böbreklerinin atabileceğinden fazla tuz yoğunluğundaki sudan içtiği için böbrek işlemini yapamaz.Kandaki tuz miktarı arttığından hücrelerden ve doku sıvısından kana su geçer ,yani hücreler plazmoliz olur. Kıvrımlı kanala etki ederek minerallerin (Na, Cl iyonlarının)geri emilimini aldosteron hormonu sağlar. Bu hormon böbrek üstü bezinin kabuk bölümünden salgılanır.