BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAYAT KURTARAN 15 İPUCU.
Advertisements

Çevrimdışı Ol, Sağlıklı Yaşam Sürdür !
14 Dakikada Mükemmel Bir Vücut
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Hazırlayan: Ali ATMACA
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
BEL EGZERSİZLERİ.
TELA VE SORU İŞARETLERİ ? ? ?.
Hasta Taşıma ve Transferi
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
BÜYÜME VE GELİŞME.
VEHBİ KOÇ VAKFI HEMŞİRELİK ARAŞTIRMALARI FONU ERZURUM İLİ 7-11 YAŞ OKUL ÇOCUKLARINDA OBEZİTE PREVALANS ÇALIŞMASI.
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
KONU: ÖLÇÜLER.
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIK VE GÜVENLİK. Futboldaki rekabet ve yoğun fiziksel aktivite, çoğu zaman beklenmedik yaralanmaları beraberinde getiriyor. Bu yaralanmalar.
PLANİMETRE İLE ALAN ÖLÇÜLMESİ
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
DOĞAL UZUNLUK ÖLÇÜLERİ.
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
İSKELET Sağlık Slaytları
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
KONFEKSİYON TEKNOLOJİSİ
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
MODEL UYGULAMALI ETEK.
TEMEL KALIP Ç İ Z İ MLER İ KEND İ L İĞİ NDEN P İ L İ L İ ETEK KALIBI GAMZE NUR ÇEÇEN DAMLA AT İ K İ LAYDA Y İĞİ T II. ÖĞRETİM.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK Y.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müfettişi İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı İş Güv.Uzm.ve İşy.Hek.liği Eğitmeni.
ÇOCUKTA UYGULAMAR-II ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Prof.Dr.Nursan ÇINAR
GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH).
PULMONER REHABİLİTASYON
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
Çevre Ölçümleri.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
ÇOCUK SAĞLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
ANTROPOMETRİK YÖNTEMLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ II
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
İŞ ETÜDÜ VE VERİMLİLİK HAREKET ekonomisi PRENSİPLERİ MERYEM ÖZEN
HAZIRLAYAN BURCU TÜLÜCÜ
Kan basIncI (tansİyon)
İnsanda Vücut Bileşimi
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
3Ekim2013.
HAZAL TİMUR 11/A 517 SÜMEYYE GÖÇEN 11/A. + Genellikle üst taraf (üst yan)kırık, çıkık ve burkulmaları düşme, çarpma gibi darbelere bağlı olarak gelişir.Kırıklar,
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
KEMIKLER BY: ZEHRA MASUME ADıGÜZEL. KÜÇÜK BILGILER  VÜCUTTA BULUNAN EN UFAK KEMIK 3 MM UZUNLUĞUNDA OLAN 'ÜZENGI KEMIĞI'DIR.  VÜCUTTAKİ DIĞER KEMİKLERLE.
Sunum transkripti:

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 26.02.2015 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU İLE T.C. EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HARKETLİ HAYAT PROGRAMI (OBEZİTE İLE MÜCADELE) İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ HOŞGELDİNİZ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 26.02.2015

KRONİK HASTALIKLAR RİSK FAKTÖRÜ ÇALIŞMASI

Ölçümlerİn yapilmasi

Antropometrik Ölçümler Boy uzunluğu ayakta ölçülür. Ölçümde stadiometre kullanılır. Vücut ağırlığı ayakta yetişkin tartı aleti ile ölçülür. Mont, kaban vb. kıyafetler ve ayakkabılar mümkünse çıkarılarak vücut ağırlığı ölçülür.

Tartı Aletinin ve Boy Ölçerin Yerleştirilmesi Kullanılacak tartı aletinin sert ve düz bir zemin üzerine yerleştirilmesi gerekir. Tartı aleti halı, kilim, muşamba vb. zemin üzerine konulmamalıdır. Taş ve ahşap tercih edilmelidir. Düz zemin sağlanamıyor ise, bir tahta bulunarak tartının altına yerleştirilerek zemin düzeltilmelidir.

Tartı Aletinin ve Boy Ölçerin Kalibrasyonu Tartı aletinin her gün ölçüm öncesi sabit bir ağırlıkla veya kendi ağırlığınızla kontrol edilmesi gerekmektedir. Her ölçüm öncesi tartı göstergesinin “0.0” olduğunu kontrol ediniz. Boy ölçeri haftada bir sabit bir uzunluk ile ölçüm yaparak kontrol ediniz. 2 mm üzerinde hata olduğunda önlem alınmalıdır.

Boy Ölçümü

Bel Çevresinin Ölçülmesi-1 Kişinin ölçüm için durduğu yerin düz bir zemin olması gerekmektedir. Mezürün esnemeyen özellikte olması gerekmektedir. Bozulan mezür değiştirilmelidir. En az 150 cm uzunluğunda bir mezür kullanılmalıdır. Bireyin ince giysiler giyinmesi istenir. Erkeklerde ve kadınlarda etek ve pantolon aşağıya doğru çekilebilir. Ölçümü engelleyen bol ve kalın elbise, kemer vb. eşyalar kişinin üzerinde olmamalıdır. Cepler boşaltılmalıdır.

Bel Çevresinin Ölçülmesi-2 Birey dik pozisyonda durur, eller ve kollar iki yanda, ayaklar birbirine yakın (12-15 cm yakınlıkta) ve ağırlık iki ayağa eşit dağılmış olarak durur. Franfort düzlem sağlanır. Kulağın kanalı ile orbita-göz çukurunun alt sınırı aynı hizada ve yere paralel olmalıdır. Ölçümü yapan kişi ölçümü yapılan kişinin tam karşısında durur.

Bel Çevresinin Ölçülmesi-3 Ölçümü alınacak kişinin sağ tarafında en alt kaburga kemiği bulunur ve gazlı veya makyaj kalemi ile işaret konulur. İliyak kemik çıkıntısı midaksiller çizgide bulunur ve işaret konulur. İki işaret arası ölçülür ve orta noktasına işaret konulur. Bireyin normal nefes alıp vermesi istenir. Ölçüm sırasında nefesini vermesi (nefesin tutulmaması) ve kendisini kasmaması istenir. Böylece karnın (abdomenin) serbest olması, kasılmaması sağlanır (nefes tutulmamalıdır).

Bel Çevresinin Ölçülmesi-4 Çevre ölçümü yapılır. Ölçüm sırasında mezura bol tutulmamalı, aşırı baskı uygulanmamalıdır. Ölçümler en yakın milimetreden yapılmalı (0.1 cm duyarlılıkla yapılır) ve saptanan değer kaydedilmelidir. Örneğin; 75.3, 88.1, 104.5 vb. Ölçümlere yardımcı olan kişi ise ölçümü yapılan kişinin arkasında ve yanında mezuranın doğru yerleştirilmesini ve yere paralel olmasını sağlar.

Bel Çevresinin Ölçülmesi-5