Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Beslenme ve Performansa Etkisi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme
BESLENMENİN ÖNEMİ
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BESLENME REHBERİ 2.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
OBEZİTE (Şişmanlık).
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ATAKENT İLKOKULU SINIF 2/A SELİME AKKURT. DENGEL İ VE DÜZENL İ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekimliğe Hazırlık Programı GRUP-LAŞMAYALIM

BESLENMENİN ÖĞRENCİ HAYATINDAKİ YERİ

Amacımız Üniversite öğrencilerinin beslenme durumunu incelemek Elde edilen veriler doğrultusunda öğrencileri bilgilendirmek

Hazırlık aşaması Konu ile ilgili bilgiler toplandı. Fakültemizin diyetisyenleriyle görüşme yapıldı. Anket hazırlandı ve üniversite öğrencilerine uygulandı.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR.

Yetersiz beslenme nedir? Vücudun gereksinimi olan besin öğelerinin yeterli düzeyde alınamaması Dengesiz beslenme nedir? Gereğinden fazla besin tüketimine bağlı olarak bazı besin öğelerinin vücutta yağ olarak depolanması ve kişinin sağlığını tehdit etmesi.

Dünyadaki dengesiz beslenmenin farklı bir boyutu ise Amerika'da obezite hastalığı salgın gibi büyürken Afrika'da her 10 saniyede bir çocuğun açlıktan ölmesidir.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Sonucu Hareketler ağır ve isteksiz Sağlıksız genel görünüş (aşırı zayıf veya şişman) Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısı, Şişman veya zayıf vücut yapısı, Baş ağrısı İştahsız, yorgun, isteksiz bir yapı

Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlam ve sağlıklı bir görünüş Hareketli ve esnek bir beden Muntazam bir cilt, canlı ve parlak saçlar ve gözler Kuvvetli, gelişimi normal kaslar Çalışmaya istekli kişilik Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığı Normal zihinsel gelişme, Sık sık hasta olmayan bir yapı

Üniversitemiz öğrencileri yeterli ve dengeli beslenmenin önemini biliyorlar mı? Okul yemekhaneleri ve kantinleri öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için yeterli mi? Öğrencilerin üniversite yemekhane ve kantinleri hakkındaki düşünceleri nelerdir?

Üniversite öğrencileri arasında yapılan anket sonuçlarına göre

Yemek için ayrılan haftalık para miktarı

Öğrenci yemekhanesi İstanbul – ELİT / SOFRA Yemekler poşetlerde pişiriliyor. Kontrolü şirketin gıda mühendisleri tarafından yapılıyor. Yılda birkaç kez üniversitemizden de kontrol için gidiliyor. Kapalı ortamda Ulaşımı : Yemekler pişirildikten sonra donduruluyor ve büyük tırlarda 15 günlük yemek üniversiteye getiriliyor. Burada ısıtılıp servis yapılıyor. Sağlık ve kalori açısından yeterli Temizlik ve hijyen?

Öğrenci kantini Üniversite içerisindeki kantinlerin çoğu özelleşmiş durumda. Sadece hastane içindeki 2 kantin ( öğrenci yemekhanesi yanındaki ve hastane girişindeki ) özel değil. Sadece bunlar kontrol ediliyor. Ama çok sıkı bir şekilde edilmiyor. O yüzden sağlık açısından çok güvenilir olduğu söylenemez.

Sonuç olarak Üniversitemiz öğrencilerinin % 74 yeterli ve dengeli beslenmediğini düşünmekte % 65 günlük alması gereken kalori miktarını bilmemekte % 83 ise beslenmeye ilişkin bir uzmandan bilgi almak istediğini belitmiştir

Günlük kalori ihtiyacı ne kadardır? Üniversite çağındaki bir insan için günlük yaklaşık 1800-2000 kcal yeterli olabilir.

Dengeli beslenmek için bir gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gerekenler Süt ve süt ürünleri : 3 bardak Et,balık,tavuk vs. : 100-150 gr Meyve, sebze 1 tabak salata 1 tabak nişastalı besinler ( pilav,makarna gibi ) Yarım ekmek ( mümkünse beyaz değil; kepekli)

Şekerli besinler zararlı mı? “ Yararlı değil. Mesela sınavdan önce şeker yedirirler zihin açsın diye. Bu doğru değildir. Çünkü şeker serotonin hormonu salgılar. Bu ; mutluluk hormonudur,insanı rahatlatır. Oysa zihnin iyi çalışması için vücut biraz gergin olmalıdır. Ayrıca şekerli besinler kan şekerini yükseltir. Ancak kan şekeri ne kadar hızlı yükselirse; vücut insülini o kadar hızlı salgılar, kan şekerini düşürmek için. ”

Fast-food ne kadar sakıncalı? Fast-foodların hepsi kızartılarak yapılmakta. Bu sebeple aşırı yağ içeriyorlar. Bu da kanserojen. Ayda 1 ya da 15 günde 1 tüketilmesi pek bir sorun oluşturmaz ama yaşam stili haline getirmemek lazım. 

Taze meyve-sebze tüketirken nelere dikkat edilmeli? Öncelikle mevsim dışı meyve-sebze tüketilmemelidir. Yıkanması özenle yapılmalıdır. Hatta mümkünse önce sirkeli su da bekletip, sonrasında yıkanmalıdır. Çünkü tarım ilaçları,kirli hava vs gibi etkenler bunları yapmamızı gerektirmekte…”

Pişirme esnasında yiyeceklerin besin kayıplarını önlemek için neler yapılmalı? Bunun önlemleri daha çok besinlerin depolanma ve hazırlanma aşamasında alınmalıdır (örn: metalle fazla temas etmemeli). Derin soyulmamalıdır. Pişirme sırasında ise; hızlı pişirilmemelidir.

Günde ne kadar su içilmeli? Alınan besinlerden sağlanan suyla beraber En az 1.5-2 lt su tüketilmeli.

Beslenirken dikkat edilecek hususlar Spor Yanlış uygulanan zayıflama diyetleri Sinema – TV Kötü alışkanlıklar

Dengesiz beslenmenin doğurduğu sonuçlar? Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı hastalıklar Hipertansiyon, kolesterol yüksekliğine bağlı kalp damar hastalıkları kanda pıhtılaşma eğilimi, enfarktüs, felç, şeker hastalığı (Diabet), safra taşları bazı kanser türlerine eğili nefes alma zorluğu uyku apneleri yorgun uyanma, kas- iskelet problemleri ve eklem sorunları

Ergenlik ve gençlik çağlarında büyüme ve gelişme çok hızlıdır Ergenlik ve gençlik çağlarında büyüme ve gelişme çok hızlıdır. Bu da besin öğelerine ihtiyacı artırır. Ancak gencin yaşam biçimiyle ya da bilinçsizlikle edindiği yanlış alışkanlıklar bu ihtiyaçların karşılanmasında sorunlara yol açabilir.

Gençlere sağlıklı büyüyüp gelişmesini sağlayacak beslenme koşullarının ve gelecek yaşamında sağlıklı olmasını sağlayacak alışkanlıkların kazandırılmasında aileye, okula ve toplumun diğer kurumlarına önemli görevler düşmektedir.

Grup Gruplaşmayalım Üyeleri Ayşe Albayrak Büşra Çetin Canan Kader Hekim Atay İbrahim Ethem Arslanhan Melike Kuvvet Sibel Yeşiltepe Veysel Sarı Zeynep Tözendemir Danışman Öğretim üyesi Doç. Dr. Fetiye KOLAYLI

TEŞEKKÜRLER 