Yukarıdaki resimleri yorumladıktan sonra parçayı okuyunuz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şehzadebaşı ve Koca Sinan
Advertisements

Türkiye Gençlik | T-Genç harekeTe GEnÇmeye var mısın?
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Fatih Camii.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
HABER KİPLERİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
E şsiz B ir M edeniyetin İ zleri… Bir kuş cıvıltısı bize neyi anlatır ?
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ

ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
Kazanım 1. Çevresindeki ve ülkemizin çeşitli yerlerindeki doğal
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
GÜLÜCÜK-6 DERGİSİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Doğruluk ve dürüstlük.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR. Sözcük (Kelime) Bilgisi  Bir sözcükten ekler ayrıldıktan sonra geriye kalan anlamlı en küçük parçaya kök.
ek kök ekler Yapım ekleri Çekim ekleri Yapılarına göre sözcükler
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
YAPI BİLGİSİ.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Ekler sorular.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
En çok merak edile motif:
Disiplin ve sorumluluk
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
MİMAR SİNAN Adı:M.Yusuf Soyat:KARAÇINAR Sınıf:4/B Numara:505.
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI
YAPILARINA GÖRE ADLAR ÇEKİM EKLERİ: Sözcüklerin anlamlarını değiştirmeden onları cümle içinde biçimlendiren eklerdir. YAPIM EKLERİ:Eklendiği sözcüğün anlamını.
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
TİLKİİLEÜZÜMLER Üzümseve r birtilki,yoldagiderkenbir asmagörmüş.Hemenseğirtmiş.Asmadaçar- dakta, tilkini n boyununerişemeyeceğibiryüksek- likteymiş.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
Türkçe S özcükte Y apı. Y apısal Y önden S özcük T ürleri  Yapısal yönden bütün sözcükler üçe ayrılır : Basit Sözcükler Türemi ş Sözcükler Birle ş ik.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
YAPIM EKLERİ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE SİZLERİ SEVİYORUM MAHİR KOÇ. DOĞAL VARLIK Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği olan unsurlara doğal.
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
ZAMANI ETKİLİ KULLANMA
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
Sözcük (Kelime) Bilgisi
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
KELİME YAPISI KÖK – EK – GÖVDE
İHTİYARLIK KAÇ YAŞINDA BAŞLAR?
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Yukarıdaki resimleri yorumladıktan sonra parçayı okuyunuz.

Koca Sinan ( Mimar Sinan ) Edirne’de inşa edilmiştir. Edirne’de tepede bulunan arazi satın alınarak Cami çocuğun gözünde bile kusurlu gözükmesin diye. 2. Selim zamanında Caminin İstanbul’da yapılmasını ve kendi adına ait olmasını istemiştir.

2.Selim’in kendi adına İstanbul'a bir cami yaptırma arzusu ve bu arzusunu yerine getirmek için Mimar Sinan'dan istekte bulunması. Bu düşünceler doğrultusunda arzu edilen caminin Edirne’de yapılabileceği. Burada bir çocuk ile olan güzel bir diyaloğu bizlere aktarmaktadır. Selimiye Camii inşaatı ve Mimar Sinan Öğrenciler tarafından cevaplanacak

Cami, mescit, medrese, kemer, köprü, saray, kervansaray, aşhane, hastahane, hamam, hamamlar yapmıştır. Çünkü, devletin başı ve temsilcisine yakışabilecek önemli bir yapıt olmasını istiyor.

Halkla iç içe ve mimara verdiği değeri öğrenmiş oluyoruz. Öğrenciler tarafından cevaplanacak

Mimar Sinan’ın bizlere bıraktığı ölümsüz eserler. Cami, mescit, medrese, kemer, köprü, saray, kervansaray, aşhane, hastahane, hamam, hamamlar yapmıştır. Selimiye Camii 57 Medrese, 20 kervansaray, 8 köprü Öğrenciler tarafından cevaplanacak.

rüya hükümdar alim devre ihtişam hatırlanmak coşku teklif Fırtına-lı Sağlık-lı Seviye-li Göz-lük Saman-lık Gelin-lik TÜREMİŞ KELİMELER: Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydan gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. YAPIM EKLERİ: Kelimelerin sonlarına eklenerek yeni anlamda kelimeler türeten eklere YAPIM EKLERİ denir. DİLİMİZDE ÇEŞİTLİ YAPIM EKLERİ VARDIR: -lik, -li, -ci, -cik, -sız, - şer, -cık, -im, -ma, -iş, -si, -gen, -tı, -giç, -gın... Bu ekler ses uyumuna göre kelimelere eklenirler. mimar - mimar_lık, göz - göz_lük, duvar - duvar_cı TÜREMİŞ KELİMELER: Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydan gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. YAPIM EKLERİ: Kelimelerin sonlarına eklenerek yeni anlamda kelimeler türeten eklere YAPIM EKLERİ denir. DİLİMİZDE ÇEŞİTLİ YAPIM EKLERİ VARDIR: -lik, -li, -ci, -cik, -sız, - şer, -cık, -im, -ma, -iş, -si, -gen, -tı, -giç, -gın... Bu ekler ses uyumuna göre kelimelere eklenirler. mimar - mimar_lık, göz - göz_lük, duvar - duvar_cı

“Hani yüksek dağlarla boy ölçüşen dalgalar? / Kartalı gökten alıp yola düşen dalgalar” -F. N. Çamlıbel. “Baktım seneler kuş gibi uçup gidiyor / Baktım sonum bir avuç toprak” Maç anında kendine hakim olamayan Yunus AK’ın öfkesi maç sonrasında yatışmıştı. Mayıs ayında yapacağımız Bursa gezisini Melike gözünde canlandırdı.