Www.greeninghotels-turkey.org www.greeninghotels-turkey.org TUROB “YEŞİLLENEN OTELLER” TOPLANTISI B.W. THE PRESIDENT HOTEL 13 Mayıs 2010, İstanbul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3R.
Advertisements

Geri Dönüşüm Nedir?.
2040 Yılında ŞEHİRLERİMİZ.
IPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
ELEKTRONİK ATIKLAR VE GERİ DÖNÜŞÜM
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
Eczacıbaşı Topluluğu ve Sürdürülebilirlik
AMBALAJ BEYAN SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
HERŞEY İÇİN ENERJİ… ENERJİ;
Hayat Bilgisi 2 Bilinçli Tüketelim !.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
İçişleri Bakanlığının 2008/55 Sayılı Genelgesi
ENERJİ TASARRUFU.
GAIA YEŞİL İSTANBUL PROJESİ İ STANBUL´UN SORUNLARI Hava kirliliği Su Elektrik üretimi Betonlaşma ve yeşil alanların neredeyse hiç kalmaması.
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ.
KONAKLAMA İŞLETMELERİ
İLLER İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ  PENCERELERDE ISI YALITIMI YAPILMIŞ, BİNA ANA GİRİŞİNDE ÇİFT KAYAR KAPI MEVCUT.
iPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
Atık Yönetimi.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?
Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar. Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2.
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
EKO-OKULLAR.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
YEŞİL BİNALAR ve MODERN SARAYLAR PROJESİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ VE KAYNAKLARIMIZ.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
GERİ DÖNÜŞÜM.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
3R.
KISA TANITIM İntessa Yapı Tasarım Islak Hacim ve Otel Banyo Ekipmanları olarak , Paslanmaz ve krom banyo aksesuarları, otel odaları için oda ekipmanları.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
TEMİZLİK GEREÇLERİ.
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KAT HİZMETLERİNİN TANIMI ve ÖNEMİ
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Atık Yönetimi.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Konu:YEŞİL PİL. Son zamanların en popüler konuları arasında yer alan yeşil enerji ve yeşil ürünler gün geçtikçe biraz daha hayatımıza girmeye başladı.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
2019 YILI EYLEM PLANI SIRA NO EYLEM ADI HEDEF GURUP VE YERİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

TUROB “YEŞİLLENEN OTELLER” TOPLANTISI B.W. THE PRESIDENT HOTEL 13 Mayıs 2010, İstanbul

TUROB, Sürdürülebilir bir çevre ve Sürdürülebilir bir turizm için Fark yaratmak istiyor. greeninghotels-turkey.org

TUROB, Sürdürülebilir bir çevre ve Sürdürülebilir bir turizm için Fark yaratmak istiyor.

Pazarlamada Fark Yaratacak, İşletme Giderlerini Azaltan, Çevreye Duyarlı, Dünya Su Forumu Sırasında Başarıyla Uygulanmış, Bir Projeyi Sürekli Hale Getiriyor.

Greening Hotels Turkey Yeşillenen Oteller

Peki Neden Yeşillenen Oteller ? Kriterleri Nelerdir ? Yeşil Yıldızdan Farkı Neler ?

İŞTE ANA KRİTERLER

Aydınlatmalar enerji tasarruflu mu veya dimmerli mi ? Acil çıkış aydınlatmaları LED mi? Aydınlatma için güneş ışığından faydalanılıyor mu ? Isıtma ve soğutma için otomatik kontrol sistemleri var mı ? Serinletmede tavan pervanelerinden yararlanılıyor mu? Tuvaletlerde hareket sensörlü aydınlatmalar mı kullanılıyor ? Tuvaletlerde su tasarrufu sağlayan ekipmanlar kullanılıyor mu? Ortak alan tuvaletlerinde el kurutma makinaları / tek kullanımlık havlu uygulamaları mevcut mu?

Gereksiz çıktı alınmasını önlemek için kontrol alanları oluşturulmuş mu? Check-in check out'u elektronik olarak yapma imkanı var mı? Odalar boş olduğunda perdeler kapalı tutuluyor mu? Temizlik sonrası odalardaki elektrikli aletler kapalı bırakılıyor mu? Enerji tasarruflu minibarlar mı kullanılıyor ? (min. C sınıfı) Havlu ve çarşaflar için "tekrar kullanılacaktır" kartı var mı? Tuvalet ve duşlarda su tasarrufu sağlayan ekipmanlar kullanılıyor mu? Susuz pisuarlar kullanılıyor mu?

Her tuvalette çöp kutusu var mı ve misafirler tuvalet yerine çöp kutularını kullanmaya yönlendiriliyorlar mı? Fotoselli armatürler mi kullanılıyor? Misafirlerin kısa duşlara teşvik edilmesi için küçük posterler mevcut mu? Duşlardan dakikada akan su miktarı max 9 litre mi? Sigara içilen ve içilmeyen odalar tanımlanmış mı? Pamuklu, bambu veya diğer doğal malzemelerin kullanıldığı çarşaf ve perdeler mi kullanılıyor ? Çevreci boya veya duvar kağıtları mı kullanılmış? Misafirleri atık ayrımı konusunda bilgilendirecek posterler mevcut mu?

Temizlik personeli atıkları türlerine göre ayırarak mı topluyor ? Gazeteler her odada değil de lobide veya yemek salonlarında mı ulaşılabilir durumda? Kullanılmış ancak arızalı olmayan elektronik aletler ve mobilyalar, döşemelikler hayır kurumlarına bağışlanıyor mu? Şampuan ve sabunlar tek kullanımlık şişeler yerine, sabun/şampuan kutularında mı mevcut? Kirli çamaşırlar, bez torbalarla mı taşınıyor?

Deterjan kutularını azaltmak için, en büyük boy deterjanlar mı satın alınıyor? Kumaş peçeteler ve tekrar kullanılabilen sofra takımları mı tercih edilmiş?Ürünler büyük boy ambalajlarda mı satın alınıyor ? Sıcaklığın yükselmesini engellerken, ışığın içeriye girmesini sağlayacak cam filmler kullanılmış mı? Sızıntılara karşı boru tesisatlarının bakımı yapılıyor mu?

Geri dönüşümlü kağıt kullanılıyor mu? Entegre edilmiş ofis ekipmanları mı kullanılıyor (faks, yazıcı, Tarayıcı birarada)? Kartuşlar geri dönüşüme gönderiliyor veya dolduruluyor mu? Misafirler toplu taşımayla ilgili bilgilendiriliyorlar mı? Su tüketimi aylık periyotlar halinde kaydediliyor mu? Yeni alınan tüm sifonlarda max 6 litre su mu kullanılıyor ? Satın alınan elektrik tüketimi aylık olarak kaydediliyor mu?

DEĞERLİ ÜYELERİMİZ, AZ ÖNCE SIRALADIĞIMIZ KRİTERLER DOĞRULTUSUNDA 5.DÜNYA SU FORUMU SIRASINDA 23 ÜYEMİZ BU ŞARTLARI SAĞLAMIŞ,SÜRELİ OLARAK BELGELERİNİ ALMAYA HAK KAZANMIŞTIR.

GELİŞMEKTE OLAN TURİZM POTANSİYELİNDE RAKİPLERİ İLE YARIŞ HALİNDE OLAN SEKTÖR KURULUŞLARIMIZ İÇİN BİR AYRICALIK OLACAK ÇEVREYE DUYARLI TESİS UYGULAMASININ, İNGİLİZCE KARŞILIĞI İLE GREENINGHOTELS-TURKEY PROJEMİZİN İŞLETMELERDE FARKLILIK YARATACAĞINA İNANMAKTAYIZ.

AMACIMIZ BAKANLIĞIMIZIN UYGULAMADA OLDUĞU YEŞİL YILDIZ PROJESİNE RAKİP OLMAK DEĞİL,TAM AKSİNE ŞEHİR OTELLERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ DAHA KOLAY OLACAK BİR ALT YAPI OLUŞTURMAKTIR.

YEŞİL YILDIZDAN FARKLI OLARAK TESİSLERİMİZDEN TALEP ETMEDİĞİMİZ BAZI MADDELERE GELECEK OLURSAK ;

Çevre Mühendisi veya Enerji Verimliliği Uzmanı, EMAS, ISO 14000, ISO 14001, Mavi Bayrak, İşletmenin çevreye duyarlılık çalışmalarının ödül kazanması, Yerel yönetim veya idareler veya yörede bulunan diğer tesislerle çevreye duyarlılık konusunda ortak çalışma ve etkinlikler düzenlemek,

Çocuk misafirlere yönelik çevreye duyarlılık konusunda eğitim ve etkinliklerin yapılması, Tüm banyolarda duş teknesi veya derinliği azaltılmış küvet kullanılması, Tesisin emsalinin (Toplam inşaat alanının toplam arsa alanına oranı) Peyzaj düzenlemesi ve ağaçlandırma,

Tesis bahçesinde, envanteri bulunan endemik bitkilerin korunması ve ekosistemin bozulmaması için özen gösterilmesi, Tesisin mimari tasarımının özel (çevreye duyarlı) olması, Tesisin çevreye en az zarar verecek şekilde yapılmış olması (ÇED Raporu istenir.),

Tesiste enerji kullanımında hibrit sistem bulunması, Çamaşırların doğal yollarla kurutulması (Kapalı mahalde veya görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde açık alanda), Tesiste ısıtma sisteminde kullanılan enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması

Atık su planı; Bahçelerinin organik tarım esaslarına uygun olarak düzenlenmesi ve bakımının yapılması, Tek kullanımlık paketlerin (tereyağ, reçel, bal, peynir vb.) kahvaltı için kullanılmaması, Misafirlerin kullanımı için bisiklet imkanının sağlanması,

En az iki yerel yiyecek ürününün kahvaltı ve öğünlerde sunulması, Menüde belirtilen yemeklerden, en az iki çeşit yemeğin ve bir çeşit içeceğin organik tarım metotlarıyla üretilen ürünlerden hazırlanması,

YEŞİLLENEN OTELLER ADINDAN ANLAŞILACAĞI ÜZERE ADINDAN ANLAŞILACAĞI ÜZERE UYGULAMASI KOLAY, TESİSE BÜYÜK BİR YATIRIM MALİYETİ GETİRMEYEN, SU VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN BİR PROJEDİR. OTELİNİZE PRESTİJ KATACAK BU PROJEDE SİZLERİ DE GÖRMEK İSTİYORUZ.