TUROB “YEŞİLLENEN OTELLER” TOPLANTISI B.W. THE PRESIDENT HOTEL 13 Mayıs 2010, İstanbul
TUROB, Sürdürülebilir bir çevre ve Sürdürülebilir bir turizm için Fark yaratmak istiyor. greeninghotels-turkey.org
TUROB, Sürdürülebilir bir çevre ve Sürdürülebilir bir turizm için Fark yaratmak istiyor.
Pazarlamada Fark Yaratacak, İşletme Giderlerini Azaltan, Çevreye Duyarlı, Dünya Su Forumu Sırasında Başarıyla Uygulanmış, Bir Projeyi Sürekli Hale Getiriyor.
Greening Hotels Turkey Yeşillenen Oteller
Peki Neden Yeşillenen Oteller ? Kriterleri Nelerdir ? Yeşil Yıldızdan Farkı Neler ?
İŞTE ANA KRİTERLER
Aydınlatmalar enerji tasarruflu mu veya dimmerli mi ? Acil çıkış aydınlatmaları LED mi? Aydınlatma için güneş ışığından faydalanılıyor mu ? Isıtma ve soğutma için otomatik kontrol sistemleri var mı ? Serinletmede tavan pervanelerinden yararlanılıyor mu? Tuvaletlerde hareket sensörlü aydınlatmalar mı kullanılıyor ? Tuvaletlerde su tasarrufu sağlayan ekipmanlar kullanılıyor mu? Ortak alan tuvaletlerinde el kurutma makinaları / tek kullanımlık havlu uygulamaları mevcut mu?
Gereksiz çıktı alınmasını önlemek için kontrol alanları oluşturulmuş mu? Check-in check out'u elektronik olarak yapma imkanı var mı? Odalar boş olduğunda perdeler kapalı tutuluyor mu? Temizlik sonrası odalardaki elektrikli aletler kapalı bırakılıyor mu? Enerji tasarruflu minibarlar mı kullanılıyor ? (min. C sınıfı) Havlu ve çarşaflar için "tekrar kullanılacaktır" kartı var mı? Tuvalet ve duşlarda su tasarrufu sağlayan ekipmanlar kullanılıyor mu? Susuz pisuarlar kullanılıyor mu?
Her tuvalette çöp kutusu var mı ve misafirler tuvalet yerine çöp kutularını kullanmaya yönlendiriliyorlar mı? Fotoselli armatürler mi kullanılıyor? Misafirlerin kısa duşlara teşvik edilmesi için küçük posterler mevcut mu? Duşlardan dakikada akan su miktarı max 9 litre mi? Sigara içilen ve içilmeyen odalar tanımlanmış mı? Pamuklu, bambu veya diğer doğal malzemelerin kullanıldığı çarşaf ve perdeler mi kullanılıyor ? Çevreci boya veya duvar kağıtları mı kullanılmış? Misafirleri atık ayrımı konusunda bilgilendirecek posterler mevcut mu?
Temizlik personeli atıkları türlerine göre ayırarak mı topluyor ? Gazeteler her odada değil de lobide veya yemek salonlarında mı ulaşılabilir durumda? Kullanılmış ancak arızalı olmayan elektronik aletler ve mobilyalar, döşemelikler hayır kurumlarına bağışlanıyor mu? Şampuan ve sabunlar tek kullanımlık şişeler yerine, sabun/şampuan kutularında mı mevcut? Kirli çamaşırlar, bez torbalarla mı taşınıyor?
Deterjan kutularını azaltmak için, en büyük boy deterjanlar mı satın alınıyor? Kumaş peçeteler ve tekrar kullanılabilen sofra takımları mı tercih edilmiş?Ürünler büyük boy ambalajlarda mı satın alınıyor ? Sıcaklığın yükselmesini engellerken, ışığın içeriye girmesini sağlayacak cam filmler kullanılmış mı? Sızıntılara karşı boru tesisatlarının bakımı yapılıyor mu?
Geri dönüşümlü kağıt kullanılıyor mu? Entegre edilmiş ofis ekipmanları mı kullanılıyor (faks, yazıcı, Tarayıcı birarada)? Kartuşlar geri dönüşüme gönderiliyor veya dolduruluyor mu? Misafirler toplu taşımayla ilgili bilgilendiriliyorlar mı? Su tüketimi aylık periyotlar halinde kaydediliyor mu? Yeni alınan tüm sifonlarda max 6 litre su mu kullanılıyor ? Satın alınan elektrik tüketimi aylık olarak kaydediliyor mu?
DEĞERLİ ÜYELERİMİZ, AZ ÖNCE SIRALADIĞIMIZ KRİTERLER DOĞRULTUSUNDA 5.DÜNYA SU FORUMU SIRASINDA 23 ÜYEMİZ BU ŞARTLARI SAĞLAMIŞ,SÜRELİ OLARAK BELGELERİNİ ALMAYA HAK KAZANMIŞTIR.
GELİŞMEKTE OLAN TURİZM POTANSİYELİNDE RAKİPLERİ İLE YARIŞ HALİNDE OLAN SEKTÖR KURULUŞLARIMIZ İÇİN BİR AYRICALIK OLACAK ÇEVREYE DUYARLI TESİS UYGULAMASININ, İNGİLİZCE KARŞILIĞI İLE GREENINGHOTELS-TURKEY PROJEMİZİN İŞLETMELERDE FARKLILIK YARATACAĞINA İNANMAKTAYIZ.
AMACIMIZ BAKANLIĞIMIZIN UYGULAMADA OLDUĞU YEŞİL YILDIZ PROJESİNE RAKİP OLMAK DEĞİL,TAM AKSİNE ŞEHİR OTELLERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ DAHA KOLAY OLACAK BİR ALT YAPI OLUŞTURMAKTIR.
YEŞİL YILDIZDAN FARKLI OLARAK TESİSLERİMİZDEN TALEP ETMEDİĞİMİZ BAZI MADDELERE GELECEK OLURSAK ;
Çevre Mühendisi veya Enerji Verimliliği Uzmanı, EMAS, ISO 14000, ISO 14001, Mavi Bayrak, İşletmenin çevreye duyarlılık çalışmalarının ödül kazanması, Yerel yönetim veya idareler veya yörede bulunan diğer tesislerle çevreye duyarlılık konusunda ortak çalışma ve etkinlikler düzenlemek,
Çocuk misafirlere yönelik çevreye duyarlılık konusunda eğitim ve etkinliklerin yapılması, Tüm banyolarda duş teknesi veya derinliği azaltılmış küvet kullanılması, Tesisin emsalinin (Toplam inşaat alanının toplam arsa alanına oranı) Peyzaj düzenlemesi ve ağaçlandırma,
Tesis bahçesinde, envanteri bulunan endemik bitkilerin korunması ve ekosistemin bozulmaması için özen gösterilmesi, Tesisin mimari tasarımının özel (çevreye duyarlı) olması, Tesisin çevreye en az zarar verecek şekilde yapılmış olması (ÇED Raporu istenir.),
Tesiste enerji kullanımında hibrit sistem bulunması, Çamaşırların doğal yollarla kurutulması (Kapalı mahalde veya görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde açık alanda), Tesiste ısıtma sisteminde kullanılan enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması
Atık su planı; Bahçelerinin organik tarım esaslarına uygun olarak düzenlenmesi ve bakımının yapılması, Tek kullanımlık paketlerin (tereyağ, reçel, bal, peynir vb.) kahvaltı için kullanılmaması, Misafirlerin kullanımı için bisiklet imkanının sağlanması,
En az iki yerel yiyecek ürününün kahvaltı ve öğünlerde sunulması, Menüde belirtilen yemeklerden, en az iki çeşit yemeğin ve bir çeşit içeceğin organik tarım metotlarıyla üretilen ürünlerden hazırlanması,
YEŞİLLENEN OTELLER ADINDAN ANLAŞILACAĞI ÜZERE ADINDAN ANLAŞILACAĞI ÜZERE UYGULAMASI KOLAY, TESİSE BÜYÜK BİR YATIRIM MALİYETİ GETİRMEYEN, SU VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN BİR PROJEDİR. OTELİNİZE PRESTİJ KATACAK BU PROJEDE SİZLERİ DE GÖRMEK İSTİYORUZ.