“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Vet-Hek ŞİRKET PROFİLİ MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ ÜRÜNLERİMİZ
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
KABA YEMLER.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
ORGANİK “EGEVET” SÜT SIĞIRCILIĞINDA ANTİBİYOTİK VE HORMON KULLANIMINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Süt Sığırlarınının Üremesinde Beslemenin Rolü
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) (Sığır, Koyun, Keçi ve Tavuk)
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Veteriner Hekim Süleyman UĞURLU 1.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Süt Kotaları (ton) Türkiye.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
BESİN MADDELERİ.
Çiğ Süt Pastörize Süt ve UHT Süt
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
MİSTRAL ‘‘Ancak Sağlıklı Sürüler Kazandırır…’’
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
HAYVANCILIK.
BALIK HASTALIKLARI 14. Hafta.
Gıda kalite sağlama sistemleri
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
KOLOSTRUM YÖNETİMİ Doç. Dr. Halit KANCA
Mastitis.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sütün oluşumu.
Sunum transkripti:

“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER” SETBİR SEKTÖR BULUŞMASI TOPLANTISI HİLTON CONVENTION CENTER- BURSA 8 MART 2012 “SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER” BAKIM VE BESLEMENİN ÇİĞ SÜT KALİTESİNE ETKİLERİ Prof.Dr.İbrahim AK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü

SÜT NEDİR? Tüm memelilerin doğumdan sonra yavrularını beslemek üzere meme bezlerinden salgıladıkları çok değerli ve dengeli bir besin olup, yavrunun tüm besin maddeleri ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir.

Kaliteli süt ve ürünleri ancak kaliteli bir çiğ sütten elde edilebilir. Bu nedenle süt üretiminde çiğ süt kalitesi önemlidir

KALİTELİ ÇİĞ SÜT NEDİR? Sağlıklı hayvanlardan hijyenik koşullarda sağılmış, Sağım sonrası süratle soğutulup, fabrikaya ulaşana kadar soğukta muhafaza edilmiş, Duyusal nitelikleri üstün, Kimyasal bileşimi standartlara uygun, Biyolojik niteliği değişmemiş, Bakteri sayısı az, Enzim aktivitesi düşük, İçinden herhangi bir bileşeni alınmamış, Hiçbir şekilde içine yabancı madde katılmamış süttür.

KALİTELİ ÇİĞ SÜTTE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Sütün bileşiminde bulunan besin maddeleri Sütün kimyasal ve fiziksel özellikleri Sütün temizlik durumu Sütün tat ve kokusu Toplam canlı bakteri sayısı Patojen bakterilerin bulunup bulunmadığı Somatik hücre sayısı Antibiyotik, deterjan, dezenfektan ve ilaç kalıntılarının bulunup bulunmadığı

ÇİĞ SÜT KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Hayvana Bağlı Faktörler Çevreye Bağlı Faktörler İNSAN FAKTÖRÜ

ÇİĞ SÜT KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER Hayvanın Türü ve Irkı Fizyolojik Durum Laktasyon Dönemi, Gebelik Hayvanın Yaşı Hayvanın Sağlık Durumu Çalışanların Sağlık Durumu Mevsim Yemler ve Yem Katkı Maddeleri Yemleme Yöntemi Hayvan Besleme Bakım Hayvan Refahı Sağım Yöntemi ve Şekli İNSAN

HAYVAN SAĞLIĞI VE HİJYEN Sağlıklı süt ancak sağlıklı hayvandan elde edilebilir. İşletme Hijyeni Hayvan Sağlığını Koruma (Aşılama) Hastalık ve Tedavi (Antibiyotik vb uygulamalar) Çalışanların Sağlık Durumu 3 ayda bir portör muayenesi ve 6 ayda bir akciğer filmi

YEM KALİTESİ VE HAYVAN BESLEME Bozuk ve Küflü Yemler Tarım İlacı Kalıntılı Yemler Yem Katkı Maddeleri Rasyon Yapısı Rasyon kaba yem ve selüloz oranı Rasyon besin maddeleri içeriği Yemleme Yöntemleri İçme Suyu kalitesi

SAĞIM HİJYENİ VE SAĞIM Uygun sağım yöntemi Sağım yeri hijyeni Bakıcı sağlığı ve hijyeni Mastitis kontrolü Sağımın yapılması Sağım sistemlerinin temizliği Sağım sonrası ineklerin yemlenmesi Sütün soğutulması, depolanması, taşınması

Sütün bakteri yükü (kob ml-1) Sütün bakteriyolojik yükü ile bekleme süresi ve sıcaklığı arasındaki ilişki Bekleme süresi (saat) Sütün bakteri yükü (kob ml-1) 15 0C 25 0C 36 0C 9 000 3 10 000 18 000 300 000 6 25 000 170 000 12 000 000 9 46 000 1 000 000 35 000 000 24 500 000 57 000 000 800 000 000 kob ml-1 : 1 ml sütte koloni oluşturan bakteri

ÇİĞ SÜTTE KALİTE SORUNLARI Antibiyotikli Sütler İlaç Kalıntıları Veteriner İlaç kalıntıları Tarım İlacı kalıntıları Deterjan Kalıntıları Küflü ve Bozulmuş Yemler (Toksinler) Patojen Bakteriler Toplam Bakteri Sayısı (En fazla 10 000) Somatik Hücre Sayısı (En fazla 400 000) Hileler (Süte su, soda katılması vb)

OTTAN SÜTE ÜRETİCİ EĞİTİMİ Üreticinin Eğitimi Model: SÜTAŞ Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezleri Tüketicinin Bilinçlendirilmesi

Uludağ ve Aksaray Üniversitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı EĞİTİMDE ÖRNEK İŞBİRLİĞİ SÜTAŞ Süt Hayvancılığı Uygulamalı Eğitim Merkezleri Uludağ ve Aksaray Üniversitesi İle Eğitimde İşbirliği Protokolü (1996-2010-……) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Eğitimde İşbirliği Protokolü (2000-……)

ÖNERİLER Hayvan Hastalıkları ile Etkin Mücadele Antibiyotik ve İlaç Kalıntılı Sütlerin Kullanılmaması Sağım Hijyeni ve Sütün Soğutulması Küçük Üreticilerin Eğitimi Süt Üretiminde Üretici-Sanayici Entegrasyonu Süt Üretiminde Kalitenin Desteklenmesi Süt Üretimi ve İşlenmesinde Etkin Denetim Tüketicinin Bilinçlendirilmesi USK’nın Etkinliğinin Artırılması Önlemlerin Sürekli ve Sürdürülebilir Olması

İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER