Hukukun Temel Kavramları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Siyaset Bilimine Giriş
Advertisements

1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya.
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
1924 ANAYASASI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
Türkiye’nin siyasal rejimi ve AK Parti önerisi 22 Şubat 2015 – İzmir Serkan Köybaşı BAU Hukuk Fakültesi – Anayasa Hukuku
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
2.HUKUKUN BÖLÜMLERİ “Hukukun dokusunda iki çeşit ilişki vardır. Bunlardan biri, yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkilerdir. Öbürü ise, kişilerin.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
TOPLUMSAL YAŞAMI DÜZENLEYEYEN KURALLAR
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
ANAYASA.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.ÜNİTE DEMOKRASİ SERÜVENİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
Çağ Üniversitesi.
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
1. HAFTA İ DARE KAVRAMI VE İ DARE HUKUKU. HEDEFLER  İ dare kavramı ö ğ renilecek, idare organı ve idari fonksiyon hakkında bilgi sahibi olunacak.  İ.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya sahibi.
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
demokrasinin temel ilkeleri
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
*Eşitlik *Adalet *Özgülük
Hukukun TEMEL kavamları
. DERS.
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
MEDENİ HUKUK.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
YASAMA FONKSİYONU Maddi Bakımdan Y.F.: Genel, sürekli, objektif ve kişisel olmayan işlemler yapmak, kural koymak Şekli Bakımdan Y.F.: yasama organı.
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
. Modern devletin 16. yy’da ortaya çıkmaya başlaması
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

Hukukun Temel Kavramları

Sosyal hayatı düzenleyen kurallar Din kuralları, Ahlak kuralları, manevi Görgü kuralları (gelenek ve görenekler), Hukuk kurallarıdır. maddi

Hukuk, sosyal hayatta kişilerle kişiler, kişilerle devlet, devlet ile devlet organları arasındaki ilişkileri düzenleyen uyulması zorunlu, uyulması devlet tarafından güvence altına alınan ve uyulmadığı taktirde yaptırım (müeyyide) uygulanan kurallar bütünüdür.

Yaptırım (müeyyide) Herhangi bir kuralın koymuş olduğu emir ve yasaklara uygun suretle hareket etmeme halinde karşılaşılacak olan tepkiye denir. Yaptırım maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır.

Yaptırım Manevi yaptırım: Maddi yaptırım: Hukuk kurallarına uyulmadığında karşılaşılacak olan tepkidir. Manevi yaptırım: Hukuk kuralları dışında diğer sosyal kurallara uyulmadığı taktirde karşılaşılacak olan tepkidir.

Maddi Yaptırım Türleri Ceza Cebri icra Tazminat Hükümsüzlük İptal

Yazılı Kaynaklar Anayasa Kanun KHK Tüzük Yönetmelik D.D.K. Hukukun Kaynakları Yazılı Kaynaklar Anayasa Kanun KHK Tüzük Yönetmelik D.D.K. Yazısız Kaynaklar Örf ve adetler Gelenek ve görenekler Yardımcı Kaynaklar Bilimsel görüşler Yargı kararları

Hukuk Türleri Mevzu Hukuk: yetkili bir organ tarafından konulmuş olan ve yürürlükte bulunan yazılı hukuk kurallarının bütününe denir. Pozitif Hukuk: yürürlülükte bulunan hem yazılı hem yazısız hukuk kurallarının bütününe denir. İdeal Hukuk: olması gereken hukuk türüdür. Tarih Hukuk: yürürlülükten kalkmış hukuk türüdür.

Hukuk Dalları Kamu Hukuku Özel Hukuk Karma Hukuk Anayasa hukuku İdare hukuku Ceza hukuku Vergi hukuku Devletler genel hukuku Yargılama hukuku İcra iflas hukuku Medeni hukuk Borçlar hukuku Ticaret hukuku Devletler özel hukuku İş hukuku Fikir ve sanat eserleri hukuku Hava hukuku Bankacılık hukuku Toprak hukuku

Devlet ve demokrasi Devlet, bir milletin belli bir toprak parçası üzerinde, siyasal olarak örgütlenmesiyle ortaya çıkan, kamu gücüne sahip hukuksal tüzel kişiliktir.

Kişi ve kişilik kavramı Gerçek kişi: cinsiyet, ırk, dil, din gibi farklar gözetilmeksizin bütün insanları kapsar. Kişilik, anne karnında başlayıp sağ ve tam doğmak kaydıyla devam eder ve ölümle sona erer. Tüzel kişi: başlı başına bir varlı olmak üzere örgütlenmiş kişi toplulukları ve belirli bir amacı olan mal topluluklarıdır.

Devletin unsurları Topluluk (ulus millet) Yer (toprak-ülke-vatan) egemenlik egemenlik: devleti diğer devletlerle eşit duruma sokar siyasi iktidar: egemenliği devletin amaçları doğrultusunda kullanan güçtür.

Devlet şekilleri Üniter devlet: devlet sınırları içinde aynı hukuk kuralları geçerlidir. Tekbir siyasi otorite mevcuttur. Federal devlet: devletlerin bir araya gelmesinde oluşur Otokratik devlet: yasama yürütme yargı tekbir organda toplanır. Monarşi: tek kişi egemenliğine dayanıyorsa Oligarşi: belli bir zümrenin egemenliğine dayanıyorsa Teokratik devlet: devlet yönetiminde din kuralları etkilidir. Kapitalist devlet: üretim araçları halka ait olduğu yönetim Sosyalist devlet: üretim araçları devlete ait olduğu yönetim. Laik devlet: din ve devlet işlerinin birbirinde ayrıldığı devlet yönetimi

Demokrasi Demokrasi, halkın kendi kendisini yönetmesi diğer bir deyişle halk iktidarı demektir. Bu itibarla: Siyasi makamlar seçimle iş başına gelmelidir Seçimler düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır Seçimler serbest olmalıdır Birden fazla siyasi parti ya da aday olmalıdır.

Egemenliğin kullanımı bakımından demokrasi türleri Doğrudan demokrasi: Halk egemenliğini doğrudan doğruya kullanır. Temsili demokrasi: Egemenliğin kullanılması, genel seçimle seçilmiş ulus adına hareket eden temsilcilere tanınmıştır. Türkiye Yar doğrudan demokrasi: Egemenliğin kullanımı halk ile temsilciler arasında paylaştırılmıştır. İsviçre ve İtalya

Temsili demokrasinin araçları Parlamento Dilekçe hakkı

Yarı doğrudan demokrasinin araçları Halk oylaması(Referandum): yasama işlemi konusunda halkın görüşüne başvurulmasıdır. Halk vetosu: halkın kendiliğinden harekete geçerek yasama organınca kabul edilmiş olan bir yasaya hayır diyebilmesidir. Halk girişimi: halkın belli sayıda imza toplayarak belli konuda yasa çıkarması veya yasada değişiklik yapılması için yasama oranının harekete geçirilmesidir. Temsilcilerin azledilmesi: halkın çalışmasından memnun kalmadığı temsilcilerini görevden almasıdır.

MECLİS HÜKÜMETİ SİSTEMİ (kuvvetler yasamada birleşir) MUTLAK MONARŞİ SİSTEMLERİ KUVVETLER BİRLİĞİ MECLİS HÜKÜMETİ SİSTEMİ (kuvvetler yasamada birleşir) MUTLAK MONARŞİ (kuvvetler yürütmede birleşir) DİKTATÖRLÜK KUVVETLER AYRILIĞI PARLAMENTER SİSTEM (kuvvetler yumuşak ayrılır) BAKANLIK SİSTEMİ (kuvvetler sert ayrılır) YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ

Hükümet sistemleri A) Kuvvetler birliği: Yasama yürütme ve yargı tek bir organda birleşir (Yasama yada yürütmede birleşir) Meclis hükümeti sistemi: 1921 Anayasasına göre kuvvetler yasamada toplanmıştır. Meclis üstünlüğü ilkesine dayanır Kuvvetler mecliste toplanır Yürütme, yasamayı dağıtamaz; yasama yürütmeyi dağıtır. Her bakan meclise karşı sadece kendi alanı ile ilgili sorumludur. Meclis yürütme organını denetler Meclisin sürekliliği ilkesi geçerlidir

Mutlak monarşi: kuvvetlerin hükümdarda toplanması Diktatörlük: kuvvetlerin bir kişi yada bir gurupta toplanması Totaliter diktatörlük: tekbir parti yönetimi ve devlet içinde çoğulcu yapı tasfiye edilmiştir. Nazi Almanya’sı Otoriter diktatörlük: devlet içinde sınırlı bir çoğulculuğa yer verilir

B) Kuvvetler Ayrılığı: Başkanlık sistemi: halk tarafından seçilen devlet başkanı yürütme gücünü elinde bulundurur Kuvvetler birbirinden sert bir şekilde ayrılmıştır Yasama ve yürütme organları ayrı ayrı seçilir Yürütme tek başlıdır Devlet başkanı doğrudan halk tarafından seçilir

Parlamenter sistem: Kuvvetler birbirinden yumuşak bir şekilde ayrılır Yürütme organı iki başlıdır Cumhur başkanı yasama organına karşı sorumsuz ve tarafsızdır. Cumhur başkanını meclis seçer Yasama güvensizlik oyu ile bakanlar kurulunu görevden alabilir. (Türkiye)

Yarı başkanlık sistemi: Yasama ve yürütme ayrılmıştır Yürütme organı iki başlıdır Devlet başkanını halk seçer Bakanlar kurulu meclise karşı sorumludur Yasama, güvensizlik oyu ile bakanlar kurulunu görevden düşürebilir.