NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Programlama-II (Java ile Bilgisayar Programlama)
Advertisements

C# - Metotlar.
Java-Veri Tipleri- Operatorler
Nesnelerin Özellikleri. - Üye nesneler - friend belirtesi - Nesnelerin operatörlere yüklenmesi - this yerel (lokal) değişkeni - inline tanımlı üye fonksiyonlar.
Nesneye Dayalı (Nesne Tabanlı ) Programlama
Tuğba DEMİREL
SINIFLAR Yılmaz Kılıçaslan.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA SINIFLAR
JAVA EĞİTİMİ Serdar TÜRKEL
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA KALITIM
Nesneye Yönelik Programlama
Nesne Tabanlı Programlama Hakan Doğan
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Erişim Kontrolü.  Değişebilir / Değişemez yapılar  Çok programcının dahil olduğu projeler  Kütüphaneler  Çözüm  Konvansiyonlar  Erişim kontrol sözcükleri.
Polymorphism.  Bir işlem birden fazla tip üzerinde çalışabilir  Metot temel tip arayüzünü kullanır  İşlem çalışan metot tarafından yapılır.
Sarma (Encapsulation) / Kalitim (Inheritance) /Final Terimleri
OOP Tanımlar.
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOK BİÇİMLİLİK
NESNEYE DAYALI MODELLEME VE TASARIM
1.Yazılım Geliştirme Biligisayar techolojisinin iki bir birine bağalı konusu var: Donanım (hardware) Yazılım (software)
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 6: Sınıflar
P AKET E RIŞIMLERI SıNıFLARıN YENIDEN KULLANıMı. P AKET ( P ACKAGE ) Paketler kütüphaneleri oluşturan elemanlardır. import java.io.BufferedReader; BufferedReader.
Nesne Tabanlı Programlama
SINIFLAR GİRİŞ Yılmaz Kılıçaslan.
Erişim Denetimi, Fonksiyon
Önemli noktalar Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DERLEYENLER: Ahmet Can ÇAKIL Ali Murat GARİPCAN Özgür AYDIN Şahin KARA KONTROL : Prof. Dr. Asaf VAROL KONU : KAPSÜLLEME.
METODLAR.
C# Metot Overloading (Aşırı yükleme)
KALITIM Yılmaz Kılıçaslan.
METODLAR Canan Işıl. 1 İçindekiler Açıklamalar, Örnekler, Sorularınız? Kaynakça, Teşekkürler..
NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA
Chapter 7: Using Methods. Metotları ve Kodlamayı Gizlemeyi Anlama Metot – Kapsüllenmiş ifadeler serisini gerçekleştiren bir görev – Kullanılan metodun.
Java Sınıf ve Nesne Kavramı UML Gösterimi
Nesneye Dayalı Programlama
Sınıflar ve Fonksiyonlar
Metotlar.
Nesne Yönelimli Programlama Dersi
SABİT NESNE VE ELEMAN FONKSİYONLAR VE ELEMAN NESNELER
METOTLAR.
ÇOK BİÇİMLİLİK POLYMORPHISM
Önceki Dersi Hatırlama !!
SINIF DİYAGRAMLARI (Class Diagrams). Temel Sınıf Gösterimi  En üstte sınıf ismi bulunur.  Özellikler (opsiyonel) –Sınıfa ait tüm alanları içermelidir.
Nesneye Yönelik Programlama (12. Sunu). İsim Uzayları (Namespaces) Sınıfınızda Deniz adında iki öğrenci olduğunu kabul ediniz. Böyle bir durumda bu öğrencileri.
Kalıtım , Sınıf Asli Ergün.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
Demet AYDIN METODLAR Demet AYDIN
Nesneye Dayalı Programlama
KALITIM Yılmaz Kılıçaslan.
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOKBİÇİMLİLİK Yılmaz Kılıçaslan.
Bölüm 11: Nesneye Yönelik Programlama
BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 7. Hafta.
BİLGİSAYAR programlama II
KALITIM(INHERITANCE) Öğr.Gör. Murat ASLANYÜREK. KALITIM KAVRAMINA GİRİŞ  Kalıtım, sınıflardan yeni sınıflar türetmeyi sağlar.  Türetilen yeni sınıflar,
10. NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Öğr.Gör. Murat ASLANYÜREK.
JAVA 1. GİRİŞ & TARİHÇE Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Açık kodlu. Nesneye yönelik. Düzlemden.
GÖRSEL PROGRAMLAMA C# UYGULAMALARI Araş. Gör. Sefa TUNÇER.
Nesneye Dayalı Programlama
SOYUT(ABSTRACT) SINIFLAR METODLAR
Nesneye Dayalı Programlama
Nesne Yönelimli Yaklaşım
Nesneye Dayalı Programlama Temel Kavramlar Hüseyin ESKİ.
Bütün dünyayı nesneler (object) ve nesneler arası ilişki olarak gören model kullanılarak yapılan programlama. Bu programlama tekniğine göre her nesne.
Nesneye Dayalı Programlama 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nesneye Dayalı Programlama 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
Sunum transkripti:

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Fahri YILMAZ

NYP Nedir ? Gerçek yaşamda var olan olguların programlamaya aktarılması

NYP Nedir? Markası Modeli Isınma Rengi Ütüleme Elektrik Voltajı Mesela bir ütümüz olsun Isınma Ütüleme (METOT) Markası Modeli Rengi Elektrik Voltajı (VERİ)

1. Kapsülleme (Encapsulation) İşlemlerin ve verilerin gizlenmesi veya bir grup içerisinde gösterilmesine denir. Neden Kapsülleme; İsteğimiz dışındaki işlemleri engellemiş oluruz Yapılması gereken işlemleri kontrol altına almış oluruz

2. Kalıtım (Inheritance) Ben annemin gözlerini almışım

2. Kalıtım (Inheritance) Bir sınıftan yeni sınıflar türetmek Türetilen her sınıf türediği sınıfın özelliklerini taşır Türetilmiş bir sınıf içerisinden, türediği sınıfa ait üyelere erişilebileceği sonucunu çıkartabiliriz

Neden Kalıtım Tüm sınıflarda kullanılacak ortak özellikleri tek bir sınıf içerisinde toparlamak Böylelikle tekrar eden özellikleri tekrar tekrar yazmaktan kurtulmuş oluruz. Sınıflar arasında düzenli bir hiyerarşinin oluşması sağlanır.

3. Çok Biçimlilik (Polymorphism) Bir metodun farklı nesnelerde veya farklı ortamlarda farklı sonuçlar üretmesidir. http://www.csharpnedir.com/articles/read/?id=101&title=C

SINIFLAR

Sınıf Bildirimi

Sınıf Üyeleri Veri Üyeleri Alanlar : nesneye ait bilgilerin tutulduğu üye değişkenlerdir. Sabitler : nesnenin değiştirilemeyen alanlarıdır. Olaylar : belirli bir tetiklemenin meydana gelmesi sonucunda çağrılacak olan fonksiyonların adres bilgilerini tutmakla sorumludur.

Erişim Türleri Public : Public olarak tanımlanmış bir metot veya özelliğe herhangi bir yerden ulaşmak mümkündür. Herkese açık olarak tanımlayabiliriz. Private : Bu sıfat ile tanımlanmış metot veya özelliklere sadece tanımlandığı sınıf içerisinden ulaşabiliriz. Protected : Protected metotlara veya özelliklere tanımlandıkları sınıftan ve bu sınıftan üretilmiş alt sınıflardan ulaşabiliriz. Internal : Internal metot veya özelliklere tanımlandıkları sınıftan ve tanımlandıkları sınıfla aynı assemblede olan sınıflardan erişebiliriz. Protected Internal : Bu tip metot ve özellikler hem protected hem de Internal özelliğindedir. Diğer bir ifade ile bunlara ancak kendi sınıflarından veya aynı Assembly’deki alt sınıflardan ulaşabiliriz.