Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NESNEye yönelİk PROGRAMLAMA MİRAS ALMA, protected NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr

2 MİRAS ALMA Bir sınıfı yazarken o sınıfa ait pek çok şeyi aslında başka sınıflardan yararlanarak yapabiliriz. Bir sınıfı yazarken, bu sınıfın içinde benzer özellikleri olan ancak daha kısıtlı bir sınıftan somut bir nesne barındırtıyoruz. Daha sonra özelliklerimizi yazarken bu somut nesneyi kullanıyoruz ancak daha yeni ve fazladan özellikler de ekliyoruz.

3 MİRAS ALMA Miras alma (inheritence) ile bir sınıf bir diğer sınıfın bütün yöntem ve verilerini miras alır. Aynı zamanda özelliklerini miras aldığı sınıfın referansları ile uyumlu hale gelir. Bir sınıf , bir diğer sınıftan bir nesneyi barındırıyorsa, o zaman nesnesini barındırdığı sınıfı kullanıyor demektir. Bu ilişkiye kullanır ilişkisi (uses relationship) adı verilir.

4 MİRAS ALMA Miras alma (inheritance) ile bir sınıf, diğer bir sınıfın arabirimine sahip olduğu gibi, onun arabirimdeki yöntemlerin tam uygulamalarına ve içinde sakladığı değişkenlere de sahip olur.

5 ÖRNEK-4

6 ÖRNEK-4

7 ÖRNEK-4

8 MİRAS ALMA Java’da türetilmiş sınıflara ait nesneler içlerinde temel sınıflarına ait bir nesne barındırırlar. Bu sayede temel sınıfa ait tüm özelliklere sahip olmuş oluruz. Java’da super sözcüğü üst sınıfı simgeler. Her türetilmiş sınıfın sadece tek bir üst sınıfı olur. Bu sayede karışıklık olmaz. Türetilen sınıflar, üst sınıfların değişkenlerini de miras alırlar.

9 MİRAS ALMA Java’da bir nesneye ister kendi sınıfından ister üst sınıfından bir referans ile erişelim,üst sınıfa ait bir yöntem türetilmiş sınıfta yeniden yazılmış bir sürümü varsa, bu yeni sürüm çağrılır.

10 ÖRNEK-5

11 ÖRNEK-5

12 ÖRNEK-5

13 PROTECTED Java’da bir sınıfta,
Public erişime sahip alanlara her kapsamdan, Protected erişime sahip alanlara sadece sınıfta ve alt sınıflarda tanımlanan yöntemler, Private erişime sahip alanlara sınıfta tanımlanan yöntemler erişebilir.

14 ÖRNEK-6

15 ÖRNEK-6

16 ÖRNEK-6

17 PROTECTED Java dilinde somut temel sınıf (abstract base class) kullanımı, son (final) sınıflar ve arabirimler ile miras almanın aynı sınıfta kullanımı gibi daha ileri teknikler de bulunmaktadır. Bu teknikler programlamada çok yoğun kullanılmazlar. Ancak karmaşık sistemlerin uygulamasında gerek duyulabilirler.

18 KayNAKlar Bora Güngören, Java ile Temel Programlama, Seçkin Yayıncılık, 2003 Kendinize Güvenerek Java, Musa Çavuş, Seçkin Yayıncılık, 2011


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları