BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENKLLEMLER.
Advertisements

MATEMATİKTEN KORKMUYORUM!
EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
KARMAŞIK SAYILAR.
Cebirsel İfadeler’ de Toplama İşlemi
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
MATEMATİK.
EN KÜÇÜK ORTAK KAT.
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
EŞİTLİK VE DENKLEMLER.
Birinci Dereceden Denklemler
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
Bir eşitliğin her iki yanına aynı sayıyı eklersek eşitlik bozulmaz.
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
KESİRLER. Pastayı eşit paylaşalım.(Eşit paylaşmak ne güzel.)
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
1.Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler
DENKLEM.
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
Eşitsizliklerin Çözüm Kümesi
Matematik Dersi üslü sayılar.
CEBİRSEL İFADELER ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU BURSA/KESTEL.
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
Diferansiyel Denklemler
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
Birinci Dereceden Denklemler
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
1/10 BÖLME İŞLEMİ Aşağıdaki kümenin elemanları 3’ er gruplandırılırsa kaç grup elde edilir? 32 4 AB C.
Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme
TAM SAYILARLA İŞLEMLER
İŞLEM ve MODÜLER ARİTMETİK.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
DERS 11 BELİRLİ İNTEGRAL (ALAN).
Eşitliklerden denklemlere
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
ÇARPMA PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ.
Lineer Denklem Çözümü: Gauss Elemesi
EŞİTLİK ve DENKLEM.
EŞİTLİK VE DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ
DENKLEM ÇÖZME Sonraki sayfa
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
Eşitlik ve denklem.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
EŞİTLİK ve EŞİTSİZLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ
MATEMATİK DERS: KONU: KESİRLER ÜNİTE 5 SÜRE :40 DAK.
HAZIRLAYAN: MURAT KULA
MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR
BİR BİLİNMEYENLİ RASYONEL DENKLEMLER
Test : 1 Konu: Doğal Sayılarda İşlemler
KARMAŞIK SAYILAR.
TAM SAYILAR.
Aşağıda modellerle yapılan çıkarma işlemini inceleyiniz.
HAZIRLAYAN:İMRAN AKDAĞ NO:
Yarısı 8 olan sayının 3 fazlası kaçtır ?
PROBLEM ÇÖZÜYORUM.
CEBİRSEL İFADELER İçinde en az bir tane bilinmeyen bulunan ifadelere cebirsel ifadeler denir.Örneğin, 5.x-8 cebirsel ifadesinde x bilinmeyen veya değişken.
Denklemeler içerdiği değişkenin sayısına ve kuvvetine göre sınıflandırılır. Aşağıdaki örneklere bakarsak; 2x+4=15I. Dereceden I Bilinmeyenli Denklem x.
İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
KONU:TOPLAMA İŞLEMİ PROBLEMLERİ SUNUSU HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Problemler10 Biri diğerinden 4 yaş büyük olan iki kişinin yaşları toplamı 22’dir.Küçüğü kaç yaşındadır? A- 9 B- 10 C- 11.
..Denklemler..
Sunum transkripti:

BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

Açık önerme şeklindeki bir eşitlikte bilinmeyenin aldığı bazı değerler için sonuç doğru, bazı değerler için sonuç yanlış oluyorsa böyle eşitliklere DENKLEM adı verilir. Bir denklemi doğru yapan değere o denklemin kökü, denklemin kökünü bulmak için yapılan işlemlere ise denklemi çözme denir. Denklemin köklerinin oluşturduğu kümeye denklemin çözüm kümesi denir.

Bu terazinin tekrar dengede olmasını sağlamak için neler yapılabilir? Aşağıdaki terazi dengededir. Buradaki dengeyi eşitlikle ifade edebiliriz. Bu anlamda = olduğu açıktır. Şimdi terazinin sağ kefesinden bir tane alalım. Bu terazinin tekrar dengede olmasını sağlamak için neler yapılabilir?

= Burada elmanın kütlesinin 2x60=120 gr olduğu anlaşılmaktadır. 60 gr Yukarıdaki terazi dengededir. Verilenlere göre elmanın kütlesini hesaplayalım. Şimdi terazinin her iki kefesinden 3’er tane çıkarırsak sol kefede yalnız elma kalacaktır. Bu anlamda sağ kefede kalan kütle elmanın kütlesini verecektir.

DENKLEM ÇÖZERKEN: Verilen bir denklemi çözerken eşitliği bozmamak üzere bilinmeyen yalnız bırakılıp, bilinmeyene karşılık gelen değeri bulmak gerekir. Bu anlamda eşitliğin bozulmaması için eşitliğin bir tarafına uygulanan işlemin diğer tarafa da mutlaka uygulanması gerekmektedir.

Ö N E M L İ ! Tüm bu bilgiler ışığında şunu da unutmamalıyız: Eğer eşitliğin her iki tarafında da değişken varsa, öncelikle değişken terimler eşitliğin bir tarafına sabit terimler eşitliğin diğer tarafına alınmalıdır. Ö N E M L İ !

Örneklerle denklem çözümlerini inceleyelim: 1.) 3x=9 ise x=? 2.) -7x=14 ise x=? 3.) 5x=12 ise x=? 4.) 2x-2=8 ise x=? 5.) 3x+4=5 ise x=? 6.) -2+7x=12 ise x=? 7.) 3.(2x+1)=15 ise x=? 8.) -2.(4x+5)=13 ise x=? 9.) ise x=? 10.) ise x=?

8x+2=18 denklemini inceleyelim. Oluşan son görüntüye bakarsak 8x’in yanındaki +2’nin eşitliğin diğer tarafına -2 olarak alınmış gibi olduğunu görürüz. Tüm bu bilgiler çerçevesinde aşağıdaki örnekleri inceleyelim: 1.) 8x+5=3x-10 ise x=? 2.) 2(x+4)-7x=3x+5 ise x=? 3.) ise x=?

PROBLEMLER 1.) Ahmet’in kalemlerinin sayısı Sedat’ın kalemlerinin sayısının 3 katıdır. İkisinin kalemlerini boş bir kutuya koyunca kutuda 28 kalem olduğu görülüyor. Ahmet’in ve Sedat’ın kaçar tane kalemi vardır? 2.) Bir sınıfta öğrenciler sıralara 3’erli oturduğunda 3 öğrenci ayakta kalıyor. Bu öğrenciler 4’erli oturduğunda ise 1 sıra boş kalıyor. Bu sınıfta kaç öğrenci vardır? 3.) Bir sayının 2 fazlasının yarısına, aynı sayının 4 eksiğinin 3 katı eklenince sonuç oluyor. Bu sayıyı bulunuz. 4.) Gözde’nin yaşı Selim’in yaşının 3 fazlası, Selim’in yaşı ise Ayşe’nin yaşının 2 katıdır. Üçünün yaşları toplamı 23 ise her birinin yaşlarını bulunuz.